Ενας οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στην Αγροτική Οικονομία χρειάστηκε να παλέψει 4 χρόνια με την αναχρονιστική νομοθεσία ώστε ο καπνοπαραγωγός να μπορεί να κυκλοφορεί στην αγορά τα δικά του προϊόντα καπνού
Η κρίση μας οδηγεί στις αγορές του εξωτερικού
Της Στελλίνας Μαργαριτίδου
Ο τρίτης γενιάς καπνοπαραγωγός Αρης Κωνσταντινίδης είναι ιδιοκτήτης μιας οικοτεχνίας παραγωγής χειροποίητου πούρου με έδρα την Κρύα Βρύση Πέλλας και εξαγωγικό προσανατολισμό – είναι από τις φράσεις που τις γράφεις, τις ξαναδιαβάζεις και αναρωτιέσαι αν είναι αλήθεια. «Πρόκειται για τη μετεξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης» μας εξηγεί προσπαθώντας να μας… πείσει πως η εν λόγω φράση είναι απολύτως πραγματική!
Ηταν το 2007 όταν το ώς τότε ελαφρά αόριστο όραμά του, να δώσει υπεραξία στο αγροτικό προϊόν -τα καπνά που καλλιεργούσε η οικογένειά του-, ξεκίνησε να λαμβάνει σάρκα και οστά, καθορίζοντας σε πρώτη φάση το αντικείμενο των σπουδών του. Σπούδασε οικονομικά στο εξωτερικό και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Αγροτική Οικονομία. «Ολοι ήμασταν παιδιά επιχειρηματιών, υπερήφανοι για τις οικογενειακές μας επιχειρήσεις» θυμάται.
Τα καπνά, μετά το σταμάτημα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και της εντατικοποίησης της αντικαπνιστικής πολιτικής της Ε.Ε., έμοιαζε να έχουν αβέβαιο μέλλον ως καλλιέργεια και προοπτική απασχόλησης για έναν νέο άνθρωπο. Ηταν όμως ταυτόχρονα η εποχή που σιγά σιγά άρχισε να αναδίδεται η μόδα… των πούρων.
«Η δική μας προσπάθεια ξεκίνησε το 2007-8, ολοκληρώθηκε όμως 4 χρόνια αργότερα. Δημιουργήσαμε τις ποικιλίες και μετά έπρεπε να μάθουμε τον τρόπο της μεταποίησης. Ταξίδεψα στις ΗΠΑ και μετά στην Κούβα. Αλλος κόσμος, άλλες διαδικασίες, αλλά μπήκα εύκολα στο κλίμα γιατί – μην ξεχνάτε- προέρχομαι από οικογένεια καπνοπαραγωγών κι έτσι εγκλιματίστηκα εύκολα. Στην ουσία δούλεψα πάνω στο project του μεταπτυχιακού μου και πέρασα από τη θεωρία στην πράξη. Φέραμε τον σπόρο από το εξωτερικό, από τη Λατινική Αμερική και… ελληνικοποιήσαμε τις μεγαλόφυλλες ποικιλίες ανατολικού τύπου, από τις οποίες γίνονται τα πούρα. Τώρα πια καλλιεργούμε 10 στρέμματα και έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης καπνού, έτσι ώστε να είμαστε ικανοί να αντεπεξέλθουμε ακόμη και σε μια φυσική καταστροφή. Μέσα σ' αυτά τα 4 χρόνια συμβάλαμε μεταξύ άλλων ενεργά στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που υπήρχε, ώστε ο καπνοπαραγωγός να μπορέσει να κυκλοφορήσει τον δικό του καπνό στην αγορά»…
Η μονάδα των Vamma del Sol είναι καθετοποιημένη, λίγο-πολύ αυτάρκης και… με μεγάλα οράματα για το μέλλον.
«Βασιζόμαστε σε ό,τι έχουμε. Μαθαίνουμε να πατάμε στα δικά μας πόδια. Αυτό είναι πολύ βασικό ειδικά σε περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε. Δεν χρωστάμε πουθενά και δεν εξαρτιόμαστε από κανέναν» λέει ο Αρης Κωνσταντινίδης με ευδιάκριτη στη φωνή του την ικανοποίηση.
Το καθαρόαιμα ελληνικό προϊόν με το latin touch λανσαρίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε σε όλα τα τουριστικά μέρη της χώρας. Επρόκειτο για μία πρωτότυπη εμπορική κίνηση που βρήκε πολύ γρήγορα απήχηση μεταξύ των ξένων κυρίως επισκεπτών . «Η μεγάλη μας έκπληξη ήταν ότι οι τουρίστες στα ξενοδοχεία της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Χαλκιδικής αγκάλιασαν τα ελληνικά πούρα. Τα ζητούσαν με το όνομά τους» μας λέει. «Αν βέβαια το δούμε ρεαλιστικά, θα πρέπει να ομολογήσουμε πως η αγορά τα προηγούμενα χρόνια ήταν καλύτερη. Με δεδομένη την κρίση που υπάρχει στην Ελλάδα, επιλέξαμε να προσανατολιστούμε και προς το εξωτερικό. Η αρχή θα γίνει με την Κύπρο και θα συνεχίσουμε και με άλλες χώρες».
………………………………………………………………………………………………………………………………….
VAMMA DEL SOL: Γευσιγνωσία
«Το απόσταγμα του μικροκλίματος του κάμπου της Πέλλας» διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, «με τον ήλιο να βυθίζεται στο χώμα, απελευθερώνοντας την παλέτα των χρωμάτων, δημιουργείται το εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητο πούρο, με μία ακόμη ιδιαιτερότητα: εν τη γενέσει του, κλείνοντας μέσα του αυθεντικά αρώματα και γεύσεις, αποτελεί πάνω απ’ όλα υπόθεση και πάθος λίγων και ιδιαίτερων ανθρώπων και προορίζεται για τους εκλεκτούς εκείνους που η γνώση και το πάθος για τα πούρα αποτελεί τρόπο ζωής και ταξίδι στον χώρο των αισθήσεων». Τα premium πούρα της γκάμας -διαβάζουμε επίσης- δημιουργούνται με βάση μια σειρά φυσικών διαδικασιών ωρίμανσης των φύλλων συγκροτώντας μια νέα γευστική πρόταση για τους γνώστες. Με το «δαχτυλίδι» της Vamma Del Sol ώς τώρα κυκλοφορούν στην αγορά τα:
CORONA: πούρο με σύσταση τεσσάρων ποικιλιών καπνού που απευθύνεται σε όσους προτιμούν πολύ μεστές γεύσεις και δυνατή επίγευση. Διατίθεται στη διάσταση 15.6 x 1.8. Θα το βρείτε σε συσκευασίες των 5 τεμαχίων στην τιμή των 30 ευρώ
PETIT CORONA: πούρο με σύσταση τριών ποικιλιών καπνού για όσους προτιμούν μεστή γεύση και ελαφριά επίγευση. Διατίθεται στη διάσταση 15.6 x 1.2. Θα το βρείτε σε συσκευασίες των 5 τεμαχίων στην τιμή των 25 ευρώ