euro-xrimata-agora-thema

15/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προληπτικές κατασχέσεις από την Εφορία!

Χωρίς προειδοποίηση και χωρίς δικαστική απόφαση, με διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα.
      Pin It

Χωρίς προειδοποίηση και χωρίς δικαστική απόφαση, με διάταξη που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα

 

Η νέα χωρίς περιορισμούς διάταξη καταργεί ουσιαστικά το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ

 

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 

trapeza-ATMΚαι μόνο με την… υποψία ότι κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου μπορεί να αφήσει απλήρωτα τα χρέη του στο Δημόσιο, η Εφορία, χωρίς καμιά προηγούμενη προειδοποίηση, θα μπορεί πλέον να ξεκινάει τη διαδικασία των προληπτικών κατασχέσεων, ακόμα και αν τα χρέη δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

 

Η εξωφρενική αυτή διάταξη η οποία -μεταξύ άλλων πολλών- ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθιστά έρμαιο των φορολογικών αρχών τον κάθε φορολογούμενο που αντιμετωπίζει δυσκολίες να πληρώσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο. Οπως ορίζει η διάταξη (παράγραφος 9 του άρθρου 48 του νομοσχεδίου), όταν «υπάρχει κίνδυνος να μην καταστεί δυνατή η είσπραξη των φόρων που έχουν βεβαιωθεί», η Εφορία θα επιβάλλει προληπτικές κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, εισοδήματα και καταθέσεις των φορολογουμένων, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί καν δικαστική απόφαση.

 

Κίνδυνος μη είσπραξης

 

Η φορολογική διοίκηση, όταν θεωρεί ότι επίκειται κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, θα μπορεί να επιβάλει, πριν από τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, καθώς επίσης και των απαιτήσεών του είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.

 

Αυτό συνεπάγεται κατασχέσεις-εξπρές για όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις απαιτήσεις των φορολογουμένων σε χέρια τρίτων. Οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να λαμβάνουν εναντίον τους ασφαλιστικά μέτρα για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και να εγγράφουν υποθήκες για φόρους και λοιπά δημόσια έσοδα, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής δεν έχουν καν λήξει. Η νέα, χωρίς περιορισμούς διάταξη, καταργεί ουσιαστικά το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ.

 

Με την ίδια διάταξη, προβλέπεται επίσης ότι η συντηρητική κατάσχεση θα μετατρέπεται αυτόματα σε αναγκαστική από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε.

 

Θα βάζουν χέρι και στις θυρίδες

 

Οσον αφορά τις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, οι οποίες αφορούν τη μη καταβολή ποσών ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ ή συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια, οι φορολογικές αρχές θα εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα της επιβολής μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, δηλαδή θα μπορούν να προχωρούν σε δεσμεύσεις των περιουσιακών στοιχείων και του 50% των καταθέσεων των παραβατών.

 

Θα έχουν μάλιστα το δικαίωμα να προχωρούν σε κατασχέσεις «των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του παραβάτη. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες δεσμεύονται στο σύνολό τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη.

 

Scroll to top