16/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόμβος Αλληλεγγύης: με αυξημένες ανάγκες και λίγα μέσα

Η καταγγελία ενός μακροχρόνια ανέργου κινητοποίησε τους υπεύθυνους, οι οποίοι όμως παραδέχονται ότι υπάρχει κάποιες φορές στενότητα πόρων.
      Pin It

Η καταγγελία ενός μακροχρόνια ανέργου κινητοποίησε τους υπεύθυνους, οι οποίοι όμως παραδέχονται ότι υπάρχει κάποιες φορές στενότητα πόρων

 

Το μόνο που φαίνεται να αυξάνεται, και δη αλματωδώς, στη χώρα μας είναι οι ανάγκες των ανθρώπων και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη και οι δομές αλληλεγγύης να δυσκολεύονται να τις καλύψουν. Αυτό αποκάλυψε η καταγγελία του 49χρονου μακροχρόνια άνεργου Χ.Σ. στην «Εφ.Συν.», ο οποίος φανερά απογοητευμένος μας είπε ότι από τον περασμένο Μάιο δεν κατάφερε να πάρει το μηνιαίο πακέτο με τρόφιμα από τον Κόμβο Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Ο υπεύθυνος του Κόμβου, Νίκος Κόκκινος, έδειξε αμέσως ενδιαφέρον για να δει τι έχει συμβεί ακριβώς και να αποκαταστήσει τον καταγγέλλοντα στην περίπτωση που έχει γίνει κάποιο λάθος, ακόμη και για το διάστημα που δεν πήρε τρόφιμα, αφού «για να είμαστε αξιόπιστοι καταγράφονται τα πάντα, πότε περνάει ο καθένας και τι παίρνει». Και παραδέχτηκε τη στενότητα πόρων που αντιμετωπίζουν κάποιες φορές. «Πράγματι, είχαμε πρόβλημα το καλοκαίρι και δεν είχαμε αρκετά τρόφιμα για να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους. Τότε μοιράσαμε ό,τι είχαμε διαθέσιμο, που ήταν ρούχα. Αλλά τώρα έχουμε τρόφιμα και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες» μας διαβεβαίωσε δίνοντάς μας τα στοιχεία που δείχνουν το πόσο έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που αναγκάζονται να καταφεύγουν στον δήμο για να έχουν στο σπίτι τους ένα πιάτο φαγητό. «Αυτή τη στιγμή είναι τεράστιες οι ανάγκες. Στο κοινωνικό παντοπωλείο οι αιτήσεις για το ερχόμενο εξάμηνο είναι διπλάσιες από τις φετινές: από τις 774 φετινές φτάσαμε στις 1.484 για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οσοι δεν κληρωθούν στο παντοπωλείο ή τις αντίστοιχες δομές βοήθειας στην οικογένεια που τρέχουν σε συνεργασία με εταιρείες, έρχονται στον Κόμβο Αλληλεγγύης, όπου όμως δεν είναι σίγουρο ότι εξασφαλίζουμε για κάθε μήνα τρόφιμα, όπως έγινε και το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή στον Κόμβο έχουμε καταγεγραμμένες 3.700 οικογένειες, που σημαίνει ότι σε άτομα μπορεί να είναι και 15.000. Σκεφτείτε ότι πέρσι τον Ιούλιο ξεκινήσαμε με 774 οικογένειες». Δηλαδή μέσα σε ενάμιση χρόνο σχεδόν πενταπλασιάστηκαν οι άνθρωποι τους οποίους ο δήμος ενισχύει με τρόφιμα προκειμένου να έχουν κάτι να φάνε στο σπίτι τους. Και ευελπιστεί ότι και στις φετινές γιορτές το κάλεσμα για ενίσχυση που θα απευθυνθεί σε συνεργασία με ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό θα βρει ανταπόκριση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες έστω για τους πρώτους μήνες του επόμενου χρόνου, ενώ, όπως μας πληροφορεί, έχει εξασφαλιστεί και η στήριξη με ένα ποσό από τη νορβηγική κυβέρνηση.

 

Ιωάννα Σωτήρχου

 

Scroll to top