17/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλέβουν τους «ήρωες»

      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Στις αρχές του περασμένου μήνα ένας 18χρονος από τη Σούδα Χανίων, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα έκλεψε για να πουλήσει τη χάλκινη προτομή του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη που στις 23 Μαΐου 2006 κατέπεσε έπειτα από θερμό επεισόδιο ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

 

Η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας όμως και των Αρχών τού χάλασαν τα σχέδια και καθώς δεν έβρισκε αγοραστή, αποφάσισε να την πετάξει δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην περιοχή των Καλυβών Χανίων, όπου τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου εντοπίστηκε.

 

Μερικές μέρες αργότερα, σε πρωτοχρονιάτικο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αυγή» αποκαλύπτονταν ότι οι συμμορίες χαλκού επεκτείνουν πλέον τη δράση της και στα νεκροταφεία, από όπου κλέβουν καντήλια, θυμιατά και σταυρούς. Τρεις μέρες μετά, ένας 35χρονος αθίγγανος βρήκε τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία όταν αποπειράθηκε να κλέψει καλώδια από τον Προαστιακό στο ύψος της Λ. Δημοκρατίας στο Μενίδι.

 

Το φαινόμενο της κλοπής χαλκού και άλλων μετάλλων που πωλούνται ως σκραπ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, άρχισε να αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις -όχι μόνο στον ελληνικό, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο- από το 2005 οπότε ξεκίνησε η ανοδική πορεία της τιμής του χαλκού, που ώς τώρα και σε σχέση με τότε έχει πενταπλασιαστεί.

 

Ετσι, αναπόφευκτα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι συμμορίες χαλκοθηρών και τα κρούσματα κλοπών σε δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας. Οι διωκτικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν το φαινόμενο διεξάγοντας συχνά ελέγχους σε εταιρείες επεξεργασίας σκραπ και στα χυτήρια με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις.

 

Μόνο στην Αττική τα δύο τελευταία χρόνια έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από 350 περιπτώσεις μεγάλων κλοπών μεταλλικών αντικειμένων, ενώ έχουν συλληφθεί δεκάδες μέλη συμμοριών από Ελληνες και άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η τιμή στη μαύρη αγορά του χαλκού φθάνει ώς και τα 6 ευρώ το κιλό και μεγάλες ποσότητες μετάλλων διοχετεύονται συστηματικά σε παράνομα χυτήρια.

 

Στόχος των χαλκοθηρών αποτελούν κάθε λογής υλικά από το οποίο μπορούν να αφαιρέσουν το μέταλλο, όπως μετασχηματιστές της ΔΕΗ, κουτάκια λευκοσιδήρου, καπάκια φρεατίων, εργαλεία, βάνες έως καμπάνες και κολυμπήθρες.

 

[email protected]

Scroll to top