Pin It

«Ο προσχηματικός “έλεγχος” των φακέλων από το Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών έχει έναν μόνο στόχο: να βρεθούν τα επιχειρήματα για τον νέο γύρο απολύσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Νήσους. Αφορμή, ο έλεγχος στη διαδικασία υπαγωγής συναδέλφων τους στο ΠΔ 164/2004 («προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου»), τον οποίο διενεργεί το ΣΕΕΔΔ, «με πρόσχημα επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες», σύμφωνα με τους υπάλληλους.

 

Το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου εκτιμά πως η ενέργεια αυτή είναι μια πολιτική απόφαση που επιχειρεί να θέσει σε μια ιδιότυπη «εργασιακή ομηρία» το 45% των υπαλλήλων του υπουργείου, καθώς ο έλεγχος επεκτείνεται στους φακέλους περίπου 2.700 υπαλλήλων, των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με τη διαδικασία του ΠΔ 164/2004.

 

Ο Σύλλογος σημειώνει πως η κίνηση αυτή, μεταξύ άλλων, «αμφισβητεί το ίδιο το ΑΣΕΠ που επόπτευσε τη διαδικασία ως Ανεξάρτητη Αρχή», «στοχοποιεί τα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και το έργο τους, όπως και πλειάδα προϊσταμένων υπηρεσιών που χορήγησαν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, απαραίτητες για τη διαδικασία» και καταγγέλλει πως «οι Επιθεωρητές ήρθαν για να κατασκευάσουν “δεξαμενές” εργαζομένων που θα απολυθούν σε εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της συγκυβέρνησης».

 

Αντιδρώντας στα παραπάνω, οι υπάλληλοι προκηρύσσουν για σήμερα, στάση εργασίας από τις 12.00 ώς τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 στο κτήριο επί της οδού Μπουμπουλίνας. Για αύριο Τετάρτη, προκηρύσσουν το ίδιο απεργιακό πρόγραμμα, προγραμματίζοντας, επιπλέον, πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Ταυτόχρονα, με εγκύκλιό του, ο υπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ζητά από όλες υπηρεσίες του δημοσίου τον εμπεριστατωμένο έλεγχο πιστοποιητικών και στοιχείων που σχετίζονται με την πρόσληψη, τη μετάταξη ή τη μετατροπή της εργασιακής σχέσης των υπηρετούντων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι όπου διαπιστωθούν ανακριβή στοιχεία, θα ανακαλείται ο διορισμός τού εν λόγω υπαλλήλου. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις θα κινείται η διαδικασία αναζήτησης τυχόν πειθαρχικών ευθυνών των οργάνων διοίκησης που είχαν την ευθύνη ή συνήργησαν στην παράνομη πράξη. Την εφαρμογή της εγκυκλίου θα παρακολουθεί το ΣΕΕΔΔ.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top