ΓΑΛΛΙΑ – Ζώα που χρησιμοποιούνταν για πειράματα από φαρμακοβιομηχανία διοχετεύθηκαν στην αγορά για κατανάλωση ενώ τα πιστοποιητικά που τα συνόδευαν απαγόρευαν αυτή τη χρήση
Παρίσι
Tης Ηρας Φελουκατζή
Σκάνδαλο διατροφής αποκαλύφθηκε στη Γαλλία από την υγειονομική υπηρεσία ύστερα από ανώνυμη καταγγελία για παράνομη διακίνηση κρέατος αλόγου από επιχείρηση στη Ναρμπόν, κοντά στη Μασσαλία. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε χθες 21 υπόπτους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τουλάχιστον τρεις κτηνίατροι και αρκετοί έμποροι κρέατος. Παραπέμφθηκαν σε ανάκριση με καταγγελίες που αφορούν απάτη, πλαστογραφία, χρήση πλαστογραφίας, διαφθορά και συνωμοσία κακοποιών.
Παρανομία… 200 κιλών
Πρόκειται για την εμπορία κρέατος από 200 άλογα που χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα από τη γνωστή φαρμακευτική εταιρεία Sanofi και πωλήθηκαν παράνομα σε σφαγεία της Νότιας Γαλλίας.
Το κρέας τους ήταν ακατάλληλο προς κατανάλωση και κατά την πώλησή τους έφεραν πιστοποιητικά που απαγόρευαν τη σφαγή τους για κατανάλωση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το κρέας αλόγου προκαλεί αναστάτωση στην Ευρώπη. Στις αρχές της χρονιάς είχε ξεσπάσει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε χώρες εκτός Ε.Ε. πολεμική, όταν διαπιστώθηκε ότι κρέας αλόγου που είχε εντοπιστεί σε κατεψυγμένα κυρίως προϊόντα πουλιόταν με την ένδειξη «βοδινό» στη συσκευασία. Αγοραζόταν από μεγάλες φίρμες διατροφής ή από λιανοπωλητές και χρησιμοποιούνταν σαν βοδινό κρέας για την παρασκευή εκατομμυρίων πιάτων, όπως κανελόνια. Το θέμα αυτό είχε εξεταστεί από τους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε., οι οποίοι αναζήτησαν αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχων και εξακρίβωσης της προέλευσης του κρέατος στα έτοιμα γεύματα.
Η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε αγορές έντεκα περιοχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, τα περισσότερα άλογα είχαν υποβληθεί σε φαρμακευτικές αγωγές και πουλιούνταν σε χονδρέμπορο ο οποίος, αφού πλαστογραφούσε ή εξαφάνιζε τα κτηνιατρικά πιστοποιητικά τους, τα μεταπωλούσε σε σφαγεία που διοχέτευαν το κρέας στην αγορά της Νότιας Γαλλίας, της Ισπανίας και ενδεχομένως της Ιταλίας. Τα πειράματα στα άλογα είχαν γίνει το διάστημα 2010-2012.
Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρίας Sanofi Aλέν Μπερνάλ δήλωσε: «Τα άλογα δημιουργούν αντισώματα. Υστερα από καθάρισμα και φαρμακευτική επεξεργασία, το κρέας χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ορών, εμβολίων κατά της λύσσας, τετάνου, αντίδοτου δηλητηρίου φιδιών ή για φάρμακα που συντελούν στην προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη κατανάλωση, ωστόσο το πιστοποιητικό πώλησης των αλόγων από την εταιρεία προσδιόριζε πως “δεν πρέπει να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα, όχι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος, αλλά γιατί πρόκειται για προληπτικό μέτρο”».
Ο Γάλλος υπουργός Τροφίμων, Γκιγιόμ Γκαρό, δήλωσε ότι «σε αυτό το στάδιο της έρευνας δεν υπάρχουν ενδείξεις που μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα υγείας. Η έρευνα θα μας δώσει απάντηση σύντομα». Η υπόθεση είναι πιθανό να αναβιώσει την πολεμική για την αλυσίδα του κρέατος αλόγου στην Ε.Ε. Στην Ισπανία ξεκίνησαν έρευνες σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές για να εξακριβωθούν ενδεχόμενες τοπικές διασυνδέσεις με το γαλλικό δίκτυο.