17/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θύματα και πρόσφυγες στον δρόμο προς τη… Γενεύη

Οσο πλησιάζει η διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη τόσο πληθαίνουν οι μάχες και αυξάνονται οι νεκροί, ενώ ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για 6,5 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δράμα της προσφυγιάς .
      Pin It

ΣΥΡΙΑ – Οσο πλησιάζει η διεθνής διάσκεψη για την ειρήνη τόσο πληθαίνουν οι μάχες και αυξάνονται οι νεκροί, ενώ ο ΟΗΕ κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για 6,5 δισ. δολάρια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δράμα της προσφυγιάς

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Syria-ktiriaΕκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνεισφέρει με 6,5 δισ. δολάρια στο έκτακτο ταμείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες της Συρίας, έκανε χθες από τη Γενεύη η συντονίστρια του προγράμματος, Βάλερι Αμος.

 

Οι ανάγκες για άμεση βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό -που δοκιμάζεται σκληρά και από την κακοκαιρία- αυξάνουν με γρήγορο ρυθμό, καθώς χιλιάδες Σύροι περνούν καθημερινά και κατά κύματα τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες.

 

Οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στην περιοχή του Καλαμούν, κοντά στον Λίβανο, αλλά και στη Βόρειο Συρία. Χθες, ελικόπτερα της συριακής αεροπορίας έριξαν «βαρέλια βόμβες» κατά τεσσάρων συνοικιών που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι και προκάλεσαν πάνω από 76 θύματα, εκ των οποίων 28 παιδιά.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η επίθεση κατά των ανταρτών στην ορεινή περιοχή του Καλαμούν, για τον έλεγχο ζωτικής σημασίας οδικής αρτηρίας που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς, προκειμένου να διακινηθούν από τον συριακό στρατό με ασφάλεια τα χημικά όπλα προς το λιμάνι της Λατάκιας που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

 

Από εκεί, σύμφωνα με το σχέδιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων του ΟΗΕ, θα μεταφερθούν με νορβηγικά και δανέζικα πλοία σε αμερικανικό φορτηγό, κατάλληλα διασκευασμένο για να καταστρέψει εν πλω τα χημικά, στα ανοιχτά της Μεσογείου.

 

Η Συρία υπέβαλε αίτημα στον διεθνή Οργανισμό να της προμηθεύσει τεθωρακισμένα οχήματα για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση μεταφοράς με ασφάλεια και, ήδη, η Μόσχα δήλωσε έτοιμη να συμβάλει.

 

Στις 22 Ιανουαρίου

 

Οσο πλησιάζουμε προς την 22α Ιανουαρίου, οπότε είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η ειρηνευτική σύνοδος (Γενεύη 2) για το συριακό, τόσο εντείνονται οι μάχες, όχι μόνο μεταξύ του στρατού και των ανταρτών, αλλά και μεταξύ των αντίπαλων στρατιωτικών σχηματισμών της διασπασμένης συριακής αντιπολίτευσης. Ενδεικτική της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στο έδαφος ήταν η κατάληψη από τη σαλαφιστική οργάνωση Ισλαμικό Μέτωπο των αποθηκών και του στρατηγείου του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στο πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, στα σύνορα με την Τουρκία. Οι σαλαφιστές πήραν στα χέρια τους σημαντικές ποσότητες οπλισμού και οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Βρετανία αναγκάστηκαν να σταματήσουν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς το FSA.

 

Πριν από έναν χρόνο, οι μετριοπαθείς αντάρτες του FSA αποτελούσαν τον βασικό κορμό της ένοπλης αντίστασης και η πολιτική τους έκφραση, η «Εθνική Συμμαχία για τη Συρία», ήταν ο μόνος και προνομιακός συνομιλητής της Δύσης, της Τουρκίας και των Αράβων που υποστηρίζουν την εξέγερση κατά του Ασαντ.

 

Τώρα, σαλαφιστές όπως το Ισλαμικό Μέτωπο (έξι ισλαμικών οργανώσεων που ελέγχουν πολλές χιλιάδες μαχητές) έχουν περιθωριοποιήσει το μετριοπαθές FSA ενώ ιδιαίτερα ισχυρές έχουν αναδειχθεί επίσης οι Τζάμπαντ αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Μέτωπο του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIS), εξτρεμιστικές οργανώσεις τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατικές λόγω της σχέσης τους με την Αλ Κάιντα.

 

Ισλαμικό… πρόβλημα

 

Κι ενώ η Δύση ανησυχεί πως η ριζοσπαστικοποίηση των Σύρων ανταρτών δημιουργεί πολιτικό κενό και κρίση αντιπροσώπευσης στην αντιπολίτευση (καθώς αποκηρύσσουν την ειρηνευτική διαδικασία της Γενεύης), η Ουάσινγκτον συνεχίζει την ασαφή της πολιτική, ρίχνοντας γέφυρες προς τους σαλαφιστές. Αμερικανός αξιωματούχος βρίσκεται καθ' οδόν προς την Τουρκία, προκειμένου να αρχίσει συνομιλίες με το Ισλαμικό Μέτωπο.

 

Οι Αμερικανοί, σε μια προσπάθεια κατευνασμού, θα προτείνουν στους ισλαμιστές αντάρτες του Μετώπου να συμμετάσχουν στη Γενεύη, με αντάλλαγμα στρατιωτική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη.

 

Ταυτοχρόνως, ετοιμάζουν με τους Ρώσους την αποστολή των προσκλήσεων για τη σύνοδο της Γενεύης, η οποία όμως θα διεξαχθεί στο θέρετρο του Μοντρέ, καθώς στη Γενεύη δεν υπάρχουν διαθέσιμα ξενοδοχεία εκείνες τις ημέρες, λόγω διεθνούς έκθεσης ακριβών ρολογιών.

 

Αναμένεται να προσκληθούν πάνω από 30 χώρες, με πιθανή, αλλά εκκρεμή, συμμετοχή ακόμη της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Στην πρόσκληση θα γίνεται σαφής αναφορά κατά της τρομοκρατίας, παρά τις συνομιλίες των Αμερικανών με το Ισλαμικό Μέτωπο.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του χάους και της αστάθειας, άρχισαν να εκφράζονται στην Ουάσινγκτον δεύτερες σκέψεις, που ακόμη μειοψηφούν στο εσωτερικό της αμερικανικής γραφειοκρατίας.

 

Αλλη άποψη στις ΗΠΑ

 

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Ράιαν Κρόκερ ζήτησε να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με τον Ασαντ, καθώς «είναι κακή, αλλά καλύτερη λύση για τα αμερικανικά συμφέροντα από τους τζιχαντιστές αντιπάλους του».

 

Ακόμη πιο σαφής, ο πρώην διευθυντής της CIA, ναύαρχος Μάικλ Χέιντεν, δήλωσε ότι «ο εμφύλιος στη Συρία που διεξάγεται με όρους θρησκευτικών διαχωριστικών γραμμών, αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής που μια νίκη του καθεστώτος Ασαντ είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορούμε να ευχόμαστε».

 

Scroll to top