17/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Ημερίδα αρχιτεκτονικής

 

Τον «κρυμμένο» αρχιτεκτονικό πλούτο στα Πατήσια και την Κυψέλη κατέγραψε ομάδα της κίνησης MONUMENTA και τον παρουσιάζει σήμερα στην ημερίδα που θα φιλοξενηθεί στο ιστορικό 8ο Γυμνάσιο-Λύκειο (Νικοπόλεως 33), κοντά στην πλατεία Κολιάτσου. Πάνω από 1.500 κτίρια της περιόδου 1830-1940 καταγράφηκαν στις δύο αυτές ενότητες, χάρη στη δωρεά του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», και τα βασικά στοιχεία τους θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 5.30 μ.μ. Ομιλητές θα είναι η καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Ελένη Μαΐστρου, η Ελένη Γρατσία από την κίνηση MONUMENTA και οι αρχιτέκτονες Γιώργος Νίνος και Βάσω Ρούση.

 

Η εκδήλωση θα κλείσει με μαρτυρίες ιδιοκτητών και περιοίκων για τα παραμελημένα αρχοντικά.

 

………………………………….

 

 

Παρουσιάσεις βιβλίων

 

■ Οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν στις 20.30 στον Ιανό (Σταδίου 24, Τηλ.: 210-3217917) το νέο βιβλίο του Ανταίου Χρυσοστομίδη «Οι κεραίες της εποχής μου ΙΙ». Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσουν οι δημοσιογράφοι Ολγα Σελλά και Γρηγόρης Μπέκος. 8.30 μ.μ.

 

■ Οι εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν στις 20.00 στο Polis Art Café (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου) τους τρεις τόμους «Προς Δαμασκόν» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, σε μετάφραση Μαργαρίτας Μέλμπεργκ.

 

■ Οι Εκδόσεις Αγρα παρουσιάζουν στις 20.00 στην γκαλερί Bernier Eliades (Επταχάλκου 11, Θησείο) το βιβλίο του Ζορζ Μπατάιγ «Ο Νεκρός» σε μετάφραση Αγγελικής Πέτρα, σχέδια Χριστιάνας Σούλου. Θα μιλήσουν: ο εκδότης του βιβλίου Σταύρος Πετσόπουλος για την ιστορία της έκδοσης του συγγραφέα στην Ελλάδα, για τη μετάφραση και την παρούσα έκδοση, καθώς και η ζωγράφος Χριστιάνα Σούλου για τα έργα της.

 

………………………………………..

 

 

Το Athens Trom bone Trio στον Νάκα

 

Στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41 Τηλ.: 210-3634000), στις 20.30, το Athens Trombone Trio ερμηνεύει έργα των Bach, Sweelink, Bruckner, Popper, Bourgeois. Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρής (μπάσο τρομπόνι), ο Σπυρίδων Βέργης (ευφώνιο, τενόρο τρομπόνι) και ο Γεώργιος Κρίμπερης (άλτο, τενόρο τρομπόνι) έχουν συνεργαστεί με εγχώριες και διεθνείς ορχήστρες και έχουν δώσει συναυλίες ως σολίστ με ορχήστρες και ποικίλα σύνολα μουσικής δωματίου. Είσοδος: 5 ευρώ.

 

……………………………………..

 

 

Το Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2014

 

Παρουσιάζεται στις 20.00 στον χώρο The Box (Δορυλαίου 12, πλατεία Μαβίλη, τηλ: 210-6463788) το Ημερολόγιο Εταιρείας Συγγραφέων 2014 «Oδυσσέας – ένας διεθνής ελληνικός μύθος» από τις εκδόσεις Πατάκη. Στο Ημερολόγιο ανθολογούνται κείμενα από τον Ομηρο ώς τον Τζέιμς Τζόις, από τον Καβάφη, τον Παλαμά και τον Καζαντζάκη ώς τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο και τον Εμπειρίκο, από τον Βιργίλιο, τον Δάντη, τον Σέξπιρ, τον Καμόενς και τον Τένισον ώς τον Σίλερ, τον Κάφκα, τον Γκρέιβς, τον Ουάλκοτ και τη Μάργκαρετ Ατγουντ. Το θέμα του Οδυσσέα έχει ποτίσει σχεδόν ολόκληρη την παγκόσμια λογοτεχνία, και πολλές μεταφράσεις, όπως και τα σχέδια του Γιάννη Στεφανάκι που θα εκτεθούν στον χώρο της παρουσίασης, έγιναν ειδικά για το Ημερολόγιο. Η έκθεση του Γιάννη Στεφανάκι διαρκεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

 

…………………………………………

 

 

Εικαστικά δώρα

 

Μια αφορμή να δούμε τις γιορτές πιο όμορφες και να κάνουμε ένα ιδιαίτερο δώρο τέχνης. Η αίθουσα τέχνης «Αέναον» οργανώνει από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου την έκθεση «Δώρα φέροντες 2013», με μικρά ζωγραφικά έργα, μικρογλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα, σε τιμές «κρίσης». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αρφαράς Μιχάλης, Βάγκνερ Εφη, Βλαχογιάννη Βίκυ, Εμμανουήλ Ράνια, Ζησιάδου Τάνυ, Κόρδης Γιώργος, Πολύζος Βαγγέλης, Χούτος Νικόλας κ.ά. (Νεοφύτου Βάμβα 5, πλ. Κολωνακίου, τηλ. 210-6745086).

 

………………………………………..

 

Γιορτή για τις 200 της Nonna

 

Επετειακή εκδήλωση στο θέατρο Ακάδημος (Ιπποκράτους 17) για τη συμπλήρωση 200 παραστάσεων του «La Nonna» του Ρομπέρτο Κόσα, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά, με τον ίδιο στον επώνυμο ρόλο (γ’ βραβείο ανδρικού ρόλου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2013 του Αθηνοράματος). Η εκδήλωση-αφιέρωμα στην Αργεντινή, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της πρεσβείας της Αργεντινής, περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικού υλικού και μουσική υπό τους ήχους του αργεντίνικου μπαντονεόν.

 

Ομιλητές θα είναι ο Κωνσταντίνος Τζούμας, που πρωταγωνίστησε στο πρώτο ανέβασμα του έργου στην Ελλάδα (1997-2000), ο Στέλιος Κούλογλου, που θα μιλήσει για τη χρεοκοπία της Αργεντινής μέσα από τη σκοπιά της δημοσιογραφικής έρευνας, ενώ ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα αναφερθεί στο θέατρο της Λατινικής Αμερικής όπως έχει παρουσιαστεί στην ελληνική σκηνή. Παράλληλα, θα προβάλλονται αποσπάσματα από θεατρικά ανεβάσματα του έργου και υλικό από ντοκιμαντέρ για την Αργεντινή.

 

Επίσης, το Trio Bandoneando (Ηρακλής Βαβάτσικας και Λευτέρης Γρίβας μπαντονεόν, Θωμάς Κοντογεώργης πιάνο) θα ερμηνεύσει ζωντανά μερικά από τα μουσικά κομμάτια της παράστασης.

 

Τη βραδιά θα κλείσουν ο Luis Alberto Mestre και η Elena Mestre χορεύοντας αυθεντικό αργεντίνικο ταγκό. Ωρα έναρξης 20.30. Είσοδος ελεύθερη.

 

………………………………………..

 

Εικαστικά άτακτα παιδιά

 

Η αίθουσα τέχνης Εκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου (Βαλαωρίτου 9α Τηλ.: 210-3607598) εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο: «Τα άτακτα παιδιά». Συμμετέχουν: Αγγελος Αντωνόπουλος, Περικλής Γουλάκος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Αντζυ Καρατζά, Μιχάλης Μανουσάκης, Σταύρος Μπονάτσος. Εργα μικρών διαστάσεων, χρωματιστά και ασπρόμαυρα, ζωγραφικά και ανάγλυφα, εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο, διατάσσονται σε μια ευθεία γραμμή. Μπαίνουν στη σειρά, περιμένοντας την «τιμωρία» που τους αρμόζει, σαν άτακτα παιδιά… Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2014.

 

…………………………………..

 

Κάφκα, Ντοστογιέφσκι και Γκόρκι μαζί

 

Από σήμερα και κάθε Παρασκευή και Σάββατο (21.00) το Θέατρο Κορύβαντες (Μυλλέρου 78, Μεταξουργείο, 215-5404045) και ο Αντρέας Θεοχάρης (σκηνοθεσία – σκηνικά – πρωταγωνιστής) παρουσιάζει την κωμωδία «Ο Διάβολος», βασισμένη σε τρία μικρά διηγήματα: «Επίσκεψη στη χώρα των νεκρών» του Φ. Κάφκα, «Μπαμπόκ» του Φ. Ντοστογιέφσκι και «Ο Διάβολος» του Μ. Γκόρκι. Ερχεται η στιγμή που ο διάβολος υποδέχεται τους άρτι αφιχθέντες νεκρούς, επιμελείται την απογραφή τους και οργανώνει μουσικές θεατρικές παραστάσεις στην κεντρική πλατεία της Κόλασης.

 

Scroll to top