Pin It

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να λήξει η διαδικασία υπογραφής από τους συναρμόδιους υπουργούς της κοινής απόφασης που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία θεσπίζονται όρια συναγερμού και λήψης έκτακτων μέτρων όταν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων υπερβαίνουν τα 100 και τα 150 μικρογραμμάρια, αντίστοιχα.

 

Η «πρόβα» πάντως για τη φετινή χειμερινή περίοδο έγινε το Σαββατοκύριακο, όταν η αιθαλομίχλη έπνιξε σχεδόν ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Στις υπηρεσίες μέτρησης φοβήθηκαν ότι οι τιμές θα χτυπήσουν «κόκκινο» αλλά τελικά συγκρατήθηκαν στα 122 μικρογραμμάρια στην περιοχή του Αμαρουσίου, στα 115 στην οδό Αριστοτέλους, ενώ σε άλλες δύο περιοχές, το κέντρο του Πειραιά και το Κορωπί, διαμορφώθηκαν πάνω από τα 70 μικρογραμμάρια. Το υπουργείο αποδίδει το «φρένο» στη συμμόρφωση των Αθηναίων στην έκκληση που απηύθυνε προς τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση τζακιών. Στην πραγματικότητα βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες, κυρίως η μικρή ενίσχυση των ανέμων.

 

Να σημειωθεί ότι στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν όρια για τον συγκεκριμένο ρύπο, απλώς γίνεται αποδεκτή η σύσταση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για το όριο των 50 μικρογραμμαρίων, που καλό είναι να μην καταγράφεται περισσότερες από 32 ημέρες τον χρόνο.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top