Pin It

Aigina-skoupidiaΗ Αίγινα στολίστηκε (και) φέτος με σκουπίδια. Εκεί που όλες οι πόλεις και τα νησιά ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα μίζερα φετινά Χριστούγεννα με όποιον τρόπο μπορούν, το νησί της Αίγινας εκθέτει τα σκουπίδια σε όλους τους δρόμους μόλις «ξεμυτίσει» κάποιος από την πόλη, ενώ περνώντας δίπλα από κάδους αναγκαστικά κλείνεις τη μύτη σου.

 

Ο δήμαρχος Θ. Σακκιώτης είναι, φαίνεται, αποφασισμένος να μην ξαναβάλει υποψηφιότητα και για τον λόγο αυτό το νησί βρίσκεται περίπου σε «απεργία» διαρκείας από το μάζεμα των σκουπιδιών.

 

Οι τακτικοί επισκέπτες συναντούν εκεί τα σκουπίδια που άφησαν την προηγούμενη βδομάδα σε ένα βρομερό «καλωσόρισμα».

 

Βέβαια, η θητεία του κ. Σακκιώτη έχει και πολλούς άλλους σημαντικούς «σταθμούς», όπως πολυήμερες διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι αλλά και συνεχείς διακοπές νερού (με πολλούς ιδιωτικούς παράγοντες να κερδίζουν από τη «μη λύση», ενώ κάθε φορά εξαγγέλλεται το έργο), κι ενώ όλα αυτά χρεώνονται πανάκριβα.

 

Ωστόσο τα σκουπίδια είναι μάλλον ο ακρογωνιαίος λίθος της ανεπάρκειας αυτής της δημοτικής αρχής. Το κακό είναι ότι και οι υπάλληλοι του δήμου δεν μοιάζει να ενδιαφέρονται να πιέσουν τον δήμαρχο να αναλάβει το ελάχιστο χρέος του απέναντι στους πολίτες. Υπάλληλοι που θα ζητήσουν όμως τη συμπαράσταση των πολιτών την ώρα που κάποια ιδιωτική επιχείρηση θα αναλάβει το έργο του καθαρισμού.

 

Κι όμως, θα μπορούσαν αν ήθελαν αυτοί πρώτοι να υπερασπιστούν τα χρήματα των πολιτών που εισπράττονται από τον δήμο την ώρα που το νησί πνίγεται στα σκουπίδια.

 

Οσο για τους πολίτες, μοιάζουν πλέον αδιάφοροι στη βρομιά και, ακολουθώντας το «παράδειγμα» της δημοτικής αρχής, πετάνε ό,τι παλιό έχουν στις παραλίες και στους δρόμους της Αίγινας. Δίπλα στα πεύκα ένα σιδερένιο κρεβάτι και σε όλους τους κάδους κι από ένα χαλασμένο στρώμα ανάμεσα στα σαπισμένα υπολείμματα τροφών. Το δημοτικό πάρκινγκ πάνω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι μια απέραντη και επικίνδυνη χωματερή κι όσο πηγαίνει κανείς προς τα χωριά της ενδοχώρας το σκουπίδι πολλαπλασιάζεται.

 

Ούτε και η κερδοφόρα επιχείρηση του Αγ. Νεκτάριου, με τις επισκέψεις πολυάριθμων γκρουπ τουριστών, μοιάζει να θέλει να βοηθήσει κάπως στη γενικότερη εικόνα του νησιού.

 

Ενας χώρος -της παρωχημένης έστω μεθόδου- υγειονομικής ταφής που έλυσε το πρόβλημα σε άλλα νησιά θα είναι σίγουρα καλύτερος για την υγεία των κατοίκων από τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τις ανεξέλεγκτες καύσεις που πραγματοποιούνται ετσιθελικά από απελπισμένους και μη κατοίκους και πνίγουν το νησί στο μονοξείδιο!

 

Κ.Μ.

 

Scroll to top