Pin It

Πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ και μεταβατική περίοδο προστασίας των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας μόνο για το 2014 με βάση πολύ συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, που αφήνουν εκτεθειμένους δεκάδες χιλιάδες «κόκκινους» δανειολήπτες, προβλέπει η «τελική λύση» για τους πλειστηριασμούς, στην οποία καταλήγουν κυβέρνηση και τρόικα. Οριστική συμφωνία δεν υπάρχει -και ενδεχομένως να μην υπάρξει- έπειτα από πέντε διαδοχικές συναντήσεις κορυφής τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και της τρόικας. Ωστόσο, το θέμα που άνοιξε από μόνη της η κυβέρνηση πέρυσι το καλοκαίρι, σε μια προφανή προσπάθεια να κρατήσει δέσμιους τους βουλευτές της πλειοψηφίας εν όψει της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων, «θα κλείσει μέσα στην εβδομάδα είτε με την ανοχή της τρόικας είτε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα καταθέσει η κυβέρνηση», όπως έλεγε χθες κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης. Η οριζόντια «διάταξη Παπαθανασίου», που προστάτευε από πλειστηριασμούς κάθε ακίνητο για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ, καταργείται (σ.σ. δεν θα ανανεωθεί για το 2014), ενώ θεσπίζονται τρία συγκεκριμένα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας:

 

1. Το όριο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που προστατεύονται με βάση τη διάταξη του νόμου Κατσέλη πέφτει πιθανότατα από τις 200.000 ευρώ στις 160.000 ευρώ. Εκεί τα «βρίσκουν» η ελληνική πλευρά με την τρόικα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία.

 

2. Θεσπίζεται εισοδηματικό όριο στα επίπεδα των 20.000 με 25.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

 

3. Και, τέλος, θεσπίζεται ελάχιστη καταβολή δόσης για τους «κόκκινους δανειολήπτες», η οποία θα αποτελεί συνάρτηση των εισοδημάτων των δανειοληπτών.

 

Προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση είναι να συμφωνήσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

 

B. Γεώργας

 

Scroll to top