18/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα η «ναυμαχία» των υποβρυχίων

Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής τάσσονται ΑΝ.ΕΛΛ. και ΚΚΕ, καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ, δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή.
      Pin It

ΒΟΥΛΗ - Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής τάσσονται ΑΝ.ΕΛΛ. και ΚΚΕ, καταψηφίζει η ΔΗΜΑΡ, δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή

 

Χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης και κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης αναμένεται να λάβει η σημερινή πολύωρη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις συμβάσεις κατασκευής των υποβρυχίων, που ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα. Η διαδικασία αναδεικνύεται σε τεστ μεταξύ των ηγεσιών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις λεπτομέρειες θα κριθεί το κατά πόσο στηρίζεται η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από τους βουλευτές της.

 

Η προτεινόμενη εξεταστική επιτροπή «θα διερευνήσει τα γεγονότα που σχετίζονται με την επιζήμια παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις επιζήμιες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ συμβάσεις Β12/00 και Β21/02, με την επιζήμια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. κατάρτιση και υλοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, τη Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), την ThyssenKrupp Marine Systems AG και την Abu Dhabi Mar LLC (ADM), και τέλος με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού».

 

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε χτες παρουσία του Αλέξη Τσίπρα για την τακτική που θα ακολουθήσει στη συζήτηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου είχε αναρωτηθεί αν ο Αντώνης Σαμαράς «θα έρθει να υπερασπιστεί και να καλύψει τον αντιπρόεδρό του ή διά της απουσίας και της σιωπής του ουσιαστικά θα τον αφήσει επί ξύλου κρεμάμενο».

 

Οι βουλευτές της Κουμουνδούρου τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «δεν θα παρασυρθούμε σε κοκορομαχίες ούτε από τις προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου να πάει τη συζήτηση αλλού» και προσέθεταν «θέλουμε να αναδειχτούν οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες στα κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού». Οσον αφορά δε την «απειλή» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα φέρει στοιχεία εμπλοκής επιχειρηματικών συμφερόντων με τον ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν χαρακτηριστικά «αν υπάρχουν πράγματι ας τα φέρει στην εξεταστική επιτροπή». Εισηγητής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ τον λόγο θα λάβει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

 

To ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του μιλά για «πρόταση-σούπα» και για «συκοφαντική ενέργεια» που έχει σκοπό να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και τελικά να δημιουργήσει «πρόβλημα στη χώρα». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να χρησιμοποιήσει πολύ υψηλούς τόνους στην ομιλία του, να καταλογίσει «αμηχανία και στρατηγικό αδιέξοδο» στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την «υπεράσπιση» της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν – σε χαρακτηριστικά ενωτικό κλίμα – οι Παναγιώτης Ρήγας, Κώστας Σκανδαλίδης, Φίλιππος Σαχινίδης και Κώστας Τριαντάφυλλος.

 

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες σε πρόσφατη συνεδρίαση αποφάσισαν να υπερψηφίσουν την πρόταση, για ένα ζήτημα το οποίο, όπως έλεγαν επιτελείς του κόμματος, «ο Πάνος Καμμένος το έχει ανακινήσει από το 1998».

 

Η ΔΗΜΑΡ ωστόσο θα την καταψηφίσει λέγοντας ότι απορρίπτει «την τεχνητή πόλωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία εξάλλου εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού».

 

Το ΚΚΕ θα στηρίξει την πρόταση, παρά το ότι είχε δηλώσει ότι θεωρεί «άσφαιρη» την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

 

Νίκος Σβέρκος

 

Scroll to top