naupigeia-Skaramaga

18/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Διπρόσωπος ο αγοραστής Σκαραμαγκά

Αλλη εταιρεία εμφανίζεται σε έγγραφα της συμφωνίας μεταβίβασης που πήγαν στον Β. Βενιζέλο και άλλη στο μετοχολόγιο των Ναυπηγείων. Ερωτήματα για την κατάληξη του τιμήματος των 362 εκατ. ευρώ από την πώληση.
      Pin It

Αλλη εταιρεία εμφανίζεται σε έγγραφα της συμφωνίας μεταβίβασης που πήγαν στον Β. Βενιζέλο και άλλη στο μετοχολόγιο των Ναυπηγείων. Ερωτήματα για την κατάληξη του τιμήματος των 362 εκατ. ευρώ από την πώληση

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

Τεράστια ερωτήματα προκύπτουν από τα έγγραφα που φέρνει στο φως η «Εφ.Συν»., ερωτήματα που αφορούν τόσο τις εταιρείες που εμπλέκονται στην αγοραπωλησία μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ) όσο και την πορεία των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο, με τελικό αποτέλεσμα σήμερα τα Ναυπηγεία να παραμένουν κλειστά, τα υποβρύχια να ρημάζουν και οι εργαζόμενοι σε αυτά να παραμένουν απλήρωτοι και να μαστίζονται από την ανεργία.

 

Επιστολή προς Βενιζέλο

 

Το σκηνικό έχει ως εξής: ο νόμος 3885/2010 με τον οποίο κυρώνεται η σύμβαση μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Mar (ADM) δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. Περίπου ένα μήνα μετά, όπως φαίνεται στο έγγραφο, στις 20 Οκτωβρίου του 2010, ο πληρεξούσιος της Abu Dhabi Mar, Ανδρέας Μιτσής, και ο εκπρόσωπος της γερμανικής HDW, Torsten Koenker, απέστειλαν επιστολή στον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία ενημερώνουν ότι η εταιρεία που αποκτά το 75,1% των μετοχών της ΕΝΑΕ είναι η «Privinvest Holding SAL, διά της εξ ολοκλήρου ανήκουσας σε αυτήν θυγατρικής της Prinvinvest Shipbuilding SARL». Σημειώνεται ότι η Privinvest ανήκει εξ ολοκλήρου στον περίφημο επενδυτή Ισκαντάρ Σάφα.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο που προέρχεται από το μετοχολόγιο της ΕΝΑΕ, αγοραστής εμφανίζεται κάποια εταιρεία με την επωνυμία «2 Hoern Beteiligungs». Συγκεκριμένα, στο πεδίο που αφορά την πράξη μεταβίβασης αναγράφεται η φράση «δυνάμει του από 22.09.2010 ιδιωτικού συμφωνητικού πώλησης και μεταβίβασης μετοχών, οι έναντι μετοχές μεταβιβάζονται στην εταιρεία με την επωνυμία Hoern Beteiligungs-GmbH». Οι μετοχές που μεταβιβάζονται ανέρχονται σε 3.195.699 (σε σύνολο 4.255.258 μετοχών), που αντιστοιχούν στο 75,1% της ΕΝΑΕ, ενώ η μεταβίβαση έγινε με συμφωνία που πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2010.

 

Ποιος είναι ο αγοραστής;

 

Το έγγραφο του μετοχολογίου είναι προγενέστερο της επιστολής. Δημιουργείται λοιπόν εύλογα το ερώτημα: Ποια από τις δύο εταιρείες αγόρασε το 75,1% των Ναυπηγείων; Αν την απέκτησε η «2 Hoern Beteiligungs», τότε γιατί στην κατοπινή επιστολή αναγράφεται άλλη εταιρεία και συγκεκριμένα η Privinvest; Αν την απέκτησε η Privinvest, τι ρόλο έπαιξε η «2 Hoern Beteiligungs»;

 

Τα ερωτήματα επεκτείνονται αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το μετοχολόγιο είναι διαχρονικά σε γνώση της πολιτείας και συγκεκριμένα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ενώ η Βουλή και οι υπηρεσίες του Δημοσίου γνωρίζουν ότι ιδιοκτήτης της ΕΝΑΕ είναι η Privinvest.

 

Πρόσθετα ερωτήματα τίθενται σχετικά με το ποια ήταν η κατάληξη των 362 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν μετά την υπογραφή της σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι η HDW έλαβε περίπου 112 εκατ. και η ΕΝΑΕ 250 εκατ. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν έφτασε ούτε ένα ευρώ εκεί που έπρεπε. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, τα Ναυπηγεία δεν λειτουργούν, τα υποβρύχια ρημάζουν και η εφορία δεν έχει εξοφληθεί.

 

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόσφατα Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων σχετικά με το μετοχολόγιο των Ναυπηγείων, ενώ έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν χτες εκ νέου αίτημα προκειμένου να κατατεθούν «οι επίσημες κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών (σ.σ. εμβάσματα) από τους οποίους πραγματοποιήθηκε κάθε πληρωμή» καθώς και τα «επίσημα φορολογικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι τα ΕΝΑΕ πράγματι εισέπραξαν τα ποσά» αυτά.

 

Scroll to top