18/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι μας περιμένει για τα 4,9;

Παρέμβαση των εργαζομένων στα λιμάνια για τον «φιλικό διακανονισμό» Cosco-ΟΛΠ.
      Pin It

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ αλλά η τέταρτη αξιολόγηση θα συνεχιστεί…

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

 

EAS-amintika-sistimataΤο δάνειο το πήραμε, αλλά το κεφάλι πρέπει να είναι συνεχώς μέσα… Η τρόικα επιστρέφει το δεύτερο 10ήμερο του Ιανουαρίου για τη συνέχιση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί έως την επόμενη σύνοδο της ευρωζώνης. Υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν μέχρι τις 27 Ιανουαρίου όταν συνέρχονται οι 17; Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος για το 2014 και η ελάφρυνση του χρέους. Αλλωστε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα με το οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις αυτές, που κρύβουν πολλά, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

 

Δηλώσεις Στουρνάρα

 

Αυτά προκύπτουν από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών της ευρωζώνης.

 

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας «δύσκολα» και «πρωτόγνωρα» τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να τηρήσει η χώρα -λες και δεν το ήξερε όταν συμφωνούσε– και έδωσε για παράδειγμα την περίπτωση των ΕΑΣ. «Η τρόικα δεν κλείνει κανένα θέμα εάν δεν κλείσουν όλα», είπε ο Γ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες δυσκολίες και υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Οι εκκρεμότητες είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015, οι πλειστηριασμοί και ο φόρος επί των ακινήτων. Διαφορετικά, η επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ θα γλιστράει συνεχώς από τα χέρια της κυβέρνησης. Νέο ψυχόδραμα, λοιπόν, περιμένει τον ελληνικό λαό…

 

Ως προς το επίμαχο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ληφθεί η απόφαση τον Μάιο. Σίγουρα η επιθυμία αυτή τοποθετείται πριν από τις ευρωεκλογές (25 Μαΐου).

 

Βέβαια, κατά τον υπουργό, εάν δεν είναι δυνατόν να ληφθεί απόφαση τον Μάιο, τότε «θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μία προκαταρκτική συμφωνία».

 

Σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τα ΕΑΣ, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η τελική συμφωνία οδηγεί σε μια αναδιάρθρωση που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας τριών εργοστασίων και τη διατήρηση 500 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2014 και με δυνατότητα εξαγωγών. Επιβεβαίωσε τη διάσπαση μέχρι τον Μάιο σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, με το πολιτικό να τίθεται σε εκκαθάριση ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίζει να λειτουργεί. Και μίλησε για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου ώστε ο αριθμός των εργαζομένων να μειωθεί από 800 σε 500. «Η εταιρεία θα κριθεί τον Δεκέμβριο του 2014 και σε περίπτωση που συνεχίζει να παράγει ελλείμματα, τότε τον Ιανουάριο 2015 θα τεθεί σε εκκαθάριση και ο στρατός θα κληθεί να πάρει τα αναγκαία κομμάτια για τις ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Γ. Στουρνάρας.

 

• Με ικανοποίηση δέχτηκαν την απόφαση για τα ΕΑΣ οι εργαζόμενοι σε αυτά και δηλώνουν αποφασισμένοι «να μετατρέψουν μια βιομηχανία που βαρύνεται με μακροχρόνιες παθογένειες και ελλείμματα του παρελθόντος σε μια βιώσιμη επιχείρηση που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας προς όφελος του Ελληνα φορολογούμενου». Παράλληλα αναγνωρίζουν «την τεράστια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης σε συνθήκες ιδιαίτερα αντίξοες».

 

……………………..

 

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΑΣ

 

Παράταση ζωής μέχρι το τέλος του 2014 δίνεται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Η συμφωνία προβλέπει τη διάσπαση σε πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος και τη μείωση των εργαζομένων από 800 σε 500 με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Αν μέχρι τότε συνεχιστούν τα ελλείμματα, θα τεθούν σε εκκαθάριση.

 

…………………….

 

Ικανοποιημένος ο Ντάισελμπλουμ από την εκπλήρωση των 4 προαπαιτούμενων

 

Πήραμε και αυτή τη δόση, όπως συνήθως μετά δακρύων, υποχωρήσεων και γονυκλισιών… Η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης άναψε χθες το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο και είχε συνδεθεί με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των τεσσάρων προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα τέσσερα προαπαιτούμενα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τους θεσμούς της τρόικας στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκταμιεύσει τη δεύτερη υποδόση της πέμπτης δόσης η οποία ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και η εκταμίευση θα γίνει εντός της εβδομάδας. Με αυτήν την εκταμίευση απελευθερώνεται το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατ., το οποίο προέρχεται από τα ομόλογα που κατέχουν τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012 που θα εκταμιευτούν στον κλειστό λογαριασμό της Ελλάδος. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν ομαλά τις συζητήσεις με την τρόικα, ώστε να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής». Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στα προαπαιτούμενα, τα οποία χαρακτήρισε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έθεσε πάνω από 12.500 δημοσίους υπαλλήλους στο πρόγραμμα κινητικότητας, έλαβε κατάλληλα μέτρα για τη ριζική αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τριών δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθούν, και υιοθέτησε τον κώδικα των δικηγόρων. Τέλος, είπε ότι η Ελλάδα έκανε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των δύο κυριότερων εταιρειών ύδρευσης αποπληρώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους.

 

Κ. Μοσχονάς

 

Scroll to top