lampedusa

18/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Μετανάστες στην κόλαση της Λαμπεντούζα

Σοκ έχει προκαλέσει βίντεο από το κέντρο κράτησης της Λαμπεντούζα. Ο Ιταλικός Τύπος βρίθει αναφορών για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης την ίδια ώρα που οι ιταλικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι υπαίτιοι θα πληρώσουν. Μέχρι τότε οι μετανάστες, ζουν στην κόλασή τους.
      Pin It

Eνα βίντεο σοκ μετέδωσε η κρατική ιταλική τηλεόραση RAI που καταγράφει τις άκρως φρικιαστικές συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι μετανάστες του κέντρου κράτησης στη Λαμπεντούζα. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να γδύνονται μέσα στο κρύο και δημοσίως και να καταβρέχονται με μάνικες ώστε να μην κολλήσουν ψώρα.

Στην Ιταλία έχει ξεσπάσει σάλος, με ιταλικά μέσα να μιλούν ακόμη και για συνθήκες Αμπου Γκράιμπ. Για εικόνες που θυμίζουν καταστάσεις σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κάνει λόγο η Repubblica, και το ίδιο αναφέρει η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούσι Νικολίνι. «Οι μετανάστες υποβάλλονται σε συμπεριφορές που μοιάζουν με αυτές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης» σημειώνει κατηγορώντας το υπ. Εσωτερικών της Ιταλίας για το γεγονός.

«Δε μπορώ να ξεχάσω τη στιγμή που τους πλένουν με νερό και υγρό απολύμανσης. Δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο μόλις δύο μήνες από το ναυάγιο. Γιατί δεν τους βάζουν στα ντους, ή σε κάποιο άλλο κλειστό χώρο; Γιατί τους κρατούν στην αυλή; Είμαι σοκαρισμένη. Έχω μείνει άφωνη. Έπειτα από όσα γίνονται για να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι, τους φέρονται σαν να βρίσκονται σε Λάγκερ. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω», συμπλήρωσε συγκλονισμένη η Νικολίνι.

«Όλοι είναι χωρίς ρούχα, σαν ζώα. Εδώ υπάρχουν άνδρες, αλλά και στις γυναίκες κάνουν το ίδιο. Καταλαβαίνεις;» λέει στην κάμερα Σύρος μετανάστης. «Είμαι εδώ 65 ημέρες, έχω δει πολλά. Οι άνθρωποι που φθάνουν εδώ δεν γνωρίζουν τίποτα. Νομίζουν 'έτσι είναι η Ιταλία’». Η UNHCR σημειώνει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μεταφέρονται από το κέντρο υποδοχής σε διάστημα 48 ωρών.

Σοκαρισμένος από τις εικόνες δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, διαβεβαιώνοντας ότι θα πραγματοποιηθεί έρευνα και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. «Θα αναζητηθούν ευθύνες και οι υπαίτιοι θα πληρώσουν» δηλώνει επίσης μπροστά στην κατακραυγή ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, επισημαίνοντας ότι εντός 24ώρου θα έχει διενεργηθεί η απαιτούμενη έρευνα «και θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Η Αρμοστεία από την πλευρά της καταγγέλλει πως η Ιταλία εξακολουθεί να κακομεταχειρίζεται τους μετανάστες και πέφτουν στο κενό οι εκκλήσεις που απευθύνει εδώ και χρόνια να μεταφέρονται πιο γρήγορα οι πρόσφυγες από το υπερπλήρες κέντρο της Λαμπεντούζα, όπου «η βοήθεια που παρέχεται είναι πολύ χειρότερη των κατώτατων κριτηρίων». «Εδώ και χρόνια ζητάμε από τις ιταλικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα τους ανθρώπους από τη Λαμπεντούζα» δήλωσε ο αξιωματούχος της UNHCR Λόρενς Τζολς.

Στο κέντρο κράτησης βρίσκονται 391 μετανάστες εκ των οποίων 36 παιδιά. Όπως αναφέρει η οργάνωση Save the Children (Σώστε τα Παιδιά) οι 391 μετανάστες ζουν σε ένα κτίριο που έχει σχεδιαστεί για 250 άτομα και καταγγέλλει την Ιταλία ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει ακόμη και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. «Πολλοί αναγκάζονται να κοιμούνται έξω στο κρύο, αφού δεν χωρούν μέσα στο κτίριο» αναφέρει εκπρόσωπος της οργάνωσης.

αναδημοσίευση από tvxs.gr

efsyn.gr

Scroll to top