vouli2310

19/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοι ευχαριστημένοι

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ανακουφισμένοι μετά το ξεπέρασμα του σκοπέλου με τα υποβρύχια. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα έχει και συνέχεια το σκάνδαλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
      Pin It

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται ανακουφισμένοι μετά το ξεπέρασμα του σκοπέλου με τα υποβρύχια
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Ενα βάρος λιγότερο έχει από χθες το βράδυ η δικομματική κυβέρνηση που κατάφερε να εξέλθει της κοινοβουλευτικής «ναυμαχίας» για τα υποβρύχια χωρίς να… βραχεί και ευελπιστεί σε ανάλογη συνέχεια για τις άλλες δύο εκκρεμούσες ψηφοφορίες, για το φορολογικό και τους πλειστηριασμούς.

 

Μπορεί προθυμία στήριξης στον Ευάγγελο Βενιζέλο με ομιλίες να μην καταγράφηκε εκ μέρους της γαλάζιας πτέρυγας, όμως σημασία για το Μαξίμου είχε η αρνητική ψήφος -σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας- στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, που έδωσε το δικαίωμα στο πρωθυπουργικό επιτελείο να μιλά με ανακούφιση για «συμπαγή εικόνα» και «απόλυτη συνοχή».

 

«Ασφαιρα πυρά»

 

Πηγές προσκείμενες στον Αντώνη Σαμαρά θεωρούσαν παράλληλα «θετική ένδειξη» το γεγονός ότι απεφεύχθησαν οι διαρροές, αν και η αλήθεια είναι πως επιχειρούσαν να συγκρίνουν ανόμοιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, διαφορετικής σπουδαιότητας και βαρύτητας.

 

Σε ό,τι αφορά την αίσθηση που τους άφησε η χθεσινή αντιπαράθεση, έσπευδαν να υποστηρίξουν ότι «ο κ. Τσίπρας έριξε για ακόμη μια φορά άσφαιρα πυρά σε μια άκαιρη συγκυρία», ενώ, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, υπογράμμιζαν ότι η κυβέρνηση «νοιάζεται» προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα και λίαν συντόμως θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

 

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής, ωστόσο το μυαλό του θα βρίσκεται πίσω στην Αθήνα, όπου η κυβέρνηση θα προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να βάλουν στην άκρη τις όποιες ενστάσεις τους και να εγκρίνουν τα μέτρα για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα και την προστασία από πλειστηριασμούς.

 

Μια «φούσκα» που έσκασε με πάταγο ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σχολίαζαν στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά το τέλος της χθεσινής διαδικασίας στη Βουλή.

 

Στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου εξέφραζαν ικανοποίηση για την «αναμενόμενη», όπως έλεγαν, εξέλιξη του θέματος με την απόρριψη του επίμαχου αιτήματος «επί της ουσίας» και το «ξεκάθαρο» νομικό μέρος «που αποσαφήνισε πλήρως στην ομιλία του» αλλά και σε επίπεδο εντυπώσεων απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

 

Και τώρα οι φόροι

 

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Βενιζέλος μίλησε «με ονόματα», την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν “πάλεψε” και δεν υποστήριξε την πρότασή του, καθώς οι βουλευτές και ο αρχηγός του κινήθηκαν σε πολύ χαμηλούς τόνους».

 

Από σήμερα, στον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο επικεντρώνονται στα ζητήματα των πλειστηριασμών και του ΕΝΦΙΑ, σε μια απόπειρα, αφενός, να διασφαλίσουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και, αφετέρου, να εμφανιστούν ότι ασκούν πιέσεις για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις έως την ύστατη στιγμή.

 

Στο πλαίσιο αυτό, αν και παραδέχονται ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις Χατζηδάκη «έχουν συμφωνηθεί» με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, εντούτοις φέρνουν το θέμα σε συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα. Στο εσωκομματικό πεδίο, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ελέω Βουλής που θα συνεδριάζει το Σάββατο, σχεδιάζεται να διεξαχθεί την Κυριακή.

 

[email protected]

 

……………………………………………………………………………………………………………..

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα έχει και συνέχεια το σκάνδαλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά 

 

Του Φώτη Παπούλια

 

«Το σκάνδαλο των ναυπηγείων δεν τελείωσε στη Βουλή, θα είναι μια διαρκής και ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση» έλεγαν χθες το βράδι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

 

Ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, για την οποία ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ έτρεφε ελπίδες ότι θα σημειωνόταν «ατύχημα», δύο είναι τα στοιχεία τα οποία κρατούν στελέχη του κόμματος και για τα οποία εκτιμούν ότι δημιουργούν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.

 

Πρώτον, η παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Η ακατάσχετη φλυαρία του», όπως επισήμαιναν, έδειχνε αφενός την αδυναμία του να υποστηρίξει με στοιχεία τα έργα και τις ημέρες του αρκούμενος σε μια στάση συγκάλυψης, η οποία έδειχνε περισσότερο ενοχή παρά προσπάθεια να «αρθεί πάνω απο τις περιστάσεις». Και αφετέρου υπενθύμιζαν με νόημα ότι ακόμα και ο υπουργός Αμυνας αναγνώρισε τη διάτρητη σύμβαση αρκούμενος να σημειώσει ότι σε «αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται εξεταστική» με ύφος που έτεινε περισσότερο στην αποδοχή της παρά στην απόρριψή της. Οι απειλές για αποκαλύψεις και συμφέροντα με τα οποία ήταν «διαπλεκόμενος» ο ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες επέσειε ο Ευάγγ. Βενιζέλος αποδείχτηκαν «κενό γράμμα», έλεγαν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, οι οποίοι δεν παρέλειπαν να επισημαίνουν ότι «ουδείς βρέθηκε να υπερασπιστεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ».

 

Ακόμα και η απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος αρκέστηκε σε ολιγόλεπτη εμφάνιση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και μετά αποχώρησε, έδειχνε όχι μόνο τη δυσθυμία του Αντ. Σαμαρά, αλλά κυρίως την «υποχρέωση» να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. «Μας έχει συνηθίσει να είναι κρυπτόμενος αλλά σήμερα (χθες) υπερέβη ακόμα και τη στοιχειώδη κοινοβουλευτική αβρότητα προς τον κ. Βενιζέλο» σχολίαζαν κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος, τα οποία συνομιλώντας με βουλευτές της συμπολίτευσης διέκριναν μια «παγωμένη ατμόσφαιρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος χαρακτήριζε «πολιτική και ηθική ήττα» την εμφάνιση του αντιπροέδρου, συσχετίζοντάς την με την εμφάνισή του κατά τη συζήτηση για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ και την αγωνία του να εμφανιστεί ως «άσπιλος».

 

 

«Πλήρες αδιέξοδο»

 

Δεύτερον, η γενικότερη εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση εκτιμήθηκε «ως στρατός που βρίσκεται σε πανικό». Οπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, η «μοναξιά» του αντιπροέδρου αποτυπώνει και τη μοναξιά όχι μόνο του πρωθυπουργού, αλλά και την αδυναμία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τουλάχιστον το παρελθόν της.

 

Η εικόνα «μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε απόδραση» δημιουργεί πλέον τη βεβαιότητα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε «πλήρες αδιέξοδο» και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και σχολίαζαν ότι «όσο θα οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση τόσο η κυβέρνηση θα δυσκολεύεται να υπερασπιστεί τον ίδιο της τον εαυτό».

 

Γι’ αυτό και στο αμέσως επόμενο διάστημα, με αιχμή του δόρατος τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, τον φόρο ακινήτων και τις απολύσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιδιώκει να «στριμώχνει» την κυβερνηση. Οπως έλεγε στέλεχος του κόμματος, «μπαίνουμε στην τελική ευθεία, όλα είναι ανοιχτά και εμείς οφείλουμε να μην διαψεύσουμε την κοινωνία».

 

 

 

Scroll to top