erdogan

19/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

O Eρντογάν ανταποδίδει τα… πυρά

ΤΟΥΡΚΙΑ - Το κατεστημένο απέπεμψε δεκάδες υψηλόβαθμους αστυνομικούς επειδή ερεύνησαν κρυφά από την κυβέρνηση υπόθεση για την οποία προσήχθησαν 3 γιοι υπουργών.
      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ – Το κατεστημένο απέπεμψε δεκάδες υψηλόβαθμους αστυνομικούς επειδή ερεύνησαν κρυφά από την κυβέρνηση υπόθεση για την οποία προσήχθησαν 3 γιοι υπουργών

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Στην αποπομπή δεκάδων υψηλόβαθμων αστυνομικών, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικών διοικητών που υπηρετούσαν σε νευραλγικές θέσεις (αντιτρομοκρατική, οικονομικό έγκλημα, άμεση δράση, οργανωμένο έγκλημα και δίωξη λαθρεμπορίου) προχώρησε χθες η Αγκυρα, στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει την Τουρκία και υποσκάπτει το κύρος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ενότητα του κυβερνητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Hταν μια εκδίκηση της εξουσίας απέναντι στους αστυνομικούς που συνέλεξαν τα αποδεικτικά στοιχεία χωρίς να ενημερώσουν πρώτα τον πολιτικό τους προϊστάμενο, υπουργό Εσωτερικών, ο γιος του οποίου είχε κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν τούς καταλόγισε κατάχρηση εξουσίας.

 

Πάνω από 52 προσαγωγές

 

Ο αριθμός των υπόπτων που έχουν προσαχθεί έχει ξεπεράσει τους 52, μεταξύ των οποίων τρεις γιοι υπουργών (Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος), ο δήμαρχος του Φατίχ, μεγιστάνες των κατασκευών, κομματικοί και προσωπικοί φίλοι του Ερντογάν, στελέχη τραπεζών και του κρατικού μηχανισμού.

 

Οι εισαγγελείς (είναι οι ίδιοι που αποκάλυψαν τη δράση της παρακρατικής οργάνωσης Εργκένεκον) διευκρίνισαν χθες ότι οι ανακρίσεις αφορούν τρεις ξεχωριστές υποθέσεις διαφθοράς.

 

Χθες, στην Τουρκία κυκλοφορούσαν έντονες φήμες ότι οι δύο εισαγγελείς που έχουν στα χέρια τους την ανάκριση θα ζητούσαν από τη Βουλή την άρση ασυλίας τεσσάρων υπουργών και οργίαζαν οι υποθέσεις για την ταυτότητα του τετάρτου, πέραν των τριών πατέρων οι γιοι των οποίων αμάρτησαν. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στην υπόθεση εμπλέκεται και ο υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Εγκεμέν Μπαγκίς, ο οποίος φέρεται να έλαβε 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τον Αζερο-ιρανό επιχειρηματία, Ρεζά Ζεράμπ. Σύμφωνα με το κανάλι «D», η συναλλαγή έχει καταγραφεί από κρυφή κάμερα. Ο Μπαγκίς έφτασε εσπευσμένα χθες στα κεντρικά γραφεία του AKP και η μόνη λέξη που είπε στους δημοσιογράφους ήταν πως όσον τον αφορά, όλα είναι καλά.

 

Ο Ζεράμπ κατηγορείται πως εξήγαγε 60 τόνους χρυσού στο Ιράν με αντάλλαγμα πετρέλαιο, παρακάμπτοντας το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης, ενώ «αγόρασε» την τουρκική υπηκοότητα και τουρκικά διαβατήρια για την οικογένειά του και μέλη της συμμορίας του. Ο Ζεράμπ ελέγχεται πως «ξέπλυνε» 87 δισ. δολάρια μέσω της κρατικής τράπεζας Halk, της οποίας συνελήφθη ο γενικός διευθυντής, Σουλεϊμάν Ασλάν. Στην κατοικία του Ασλάν βρέθηκαν κρυμμένα στη βιβλιοθήκη του (μέσα σε κουτιά παπουτσιών) και κατασχέθηκαν 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Μεγάλο χρηματικό ποσό σε ρευστό βρέθηκε και σε έξι χρηματοκιβώτια στην κατοικία του κατηγορούμενου, Μπαρίς Γκιουλέρ, γιου του υπουργού Εσωτερικών.

 

Σε άλλη υπόθεση, που σχετίζεται με την κερδοσκοπία γης στην Κωνσταντινούπολη, ο δήμαρχος του προαστίου Φατίχ, Μουσταφά Ντεμίρ, δεν κατηγορείται μόνο για μίζες που έλαβε από εργολάβους για να αποχαρακτηρίσει δασική και αρχαιολογική έκταση ώστε να χτιστούν πολυτελείς κατοικίες. Ο Ντεμίρ φέρεται να έδωσε και παράνομη άδεια για να κατασκευαστεί ξενοδοχείο πολύ κοντά στη σήραγγα του μετρό που διασχίζει τον Βόσπορο, «Μαρμαράι», παρά τις συστάσεις των μηχανικών πως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της σήραγγας που μπορεί να καταρρεύσει. Ο δήμαρχος κατηγορείται επίσης ότι πούλησε σε Αραβες «φιλότεχνους» αυθεντικά έπιπλα από το Μουσείο Τοπ Καπί και αρχαιότητες που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των εκσκαφών στο Μαρμαράι. Στην τρίτη υπόθεση, που αφορά επίσης εργολαβίες και παράνομους αποχαρακτηρισμούς περιοχών για να χτιστούν ουρανοξύστες στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζει να ανακρίνεται ο φίλος του Ερντογάν, πολυεκατομμυριούχος κατασκευαστής Αλί Αράογλου.

 

Γκαζώνει η αντιπολίτευση

 

Χθες τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να παραιτηθούν οι τρεις υπουργοί και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ζήτησε και την παραίτηση Ερντογάν. Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέχεται σε παράνομες δραστηριότητες και πως βρίσκεται στο επίκεντρο αμφιλεγόμενων δεσμών που βασίζονται στην απληστία, τα συμφέροντα και τις καταχρήσεις εις βάρος του Δημοσίου. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε εκτάκτως η ηγεσία του ΑΚΡ με θέμα την υπόθεση διαφθοράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίτς, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και πως υπάρχει η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ομως, έκανε και επίθεση κατά «σκοτεινών κύκλων που σχεδίασαν την επιχείρηση κάθαρσης, η οποία είναι σχεδιασμένη από καιρό, εξελίσσεται σε ψυχολογικό πόλεμο και έχει στόχο να φθείρει την κυβέρνηση». Ο Αρίτς διευκρίνισε ότι το σχόλιο αυτό δεν αφορά τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση κατά του Ερντογάν.

 

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν ισχυρίστηκε στην ομιλία του προς τα στελέχη του AKP ότι η επιχείρηση κατά της διαφθοράς ήταν «μια βρόμικη επιχείρηση κατά της κυβέρνησης και την εξυφαίνουν ξένα και ντόπια κέντρα που θέλουν να υπονομεύσουν την πρόοδο της Τουρκίας».

 

Πληροφορίες από την Αγκυρα κάνουν λόγο για σαρωτικό ανασχηματισμό που βρίσκεται προ των πυλών, ως απόρροια του σκανδάλου, αλλά και λόγω των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Μάρτιο.

 

…………………………………….

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Διεθνή συνωμοσία καταγγέλλει ο… σουλτάνος

 

«Αυτή η υπόθεση έχει και εθνικές και διεθνείς προεκτάσεις» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν και πέρασε, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, στην αντεπίθεση, επικαλούμενος πάλι θεωρίες συνωμοσίας. «Μερικοί συνεργοί στην Τουρκία», είπε, «συνεργάστηκαν με διεθνείς κύκλους για να υπονομεύσουν την επιτυχία της Τουρκίας. Πρώτα δοκίμασαν με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί για να μας ανατρέψουν. Δεν μπόρεσαν να κερδίσουν αυτά που ήθελαν και προχώρησαν στο επόμενο βήμα. Τώρα μια βρόμικη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη». Αυτοί που κρύβονται πίσω από τις έρευνες -υποστήριξε ο Ερντογάν- προσπαθούν να σχηματίσουν ένα «κράτος μέσα στο κράτος» για να κηλιδώσουν την κυβέρνηση και να υπονομεύσουν την πρόοδο της χώρας. «Καθώς παλεύουμε να βάλουμε την Τουρκία στις 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου… μερικοί έχουν βαλθεί να σταματήσουν την πρόοδό μας», είπε δηλώνοντας βέβαιος ότι ο λαός θα δώσει την απάντηση «σε αυτούς τους κύκλους» με την ψήφο του, στις εκλογές του 2014.

 

Scroll to top