19/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Διχοτόμηση» πληρωμένη με ρούβλια

Το δάνειο των 15 δισ. δολαρίων από τον Πούτιν ενισχύει τον Γιανουκόβιτς, αφού του δίνει ταμειακή επάρκεια για μισθούς και συντάξεις και αναγκάζει την Ε.Ε. να κλιμακώσει τις πιέσεις για τη συμφωνία σύνδεσης.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Το δάνειο των 15 δισ. δολαρίων από τον Πούτιν ενισχύει τον Γιανουκόβιτς, αφού του δίνει ταμειακή επάρκεια για μισθούς και συντάξεις και αναγκάζει την Ε.Ε. να κλιμακώσει τις πιέσεις για τη συμφωνία σύνδεσης

 

ΜΟΣΧΑ

Του Θανάση Αυγερινού

 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε Ουκρανία, αλλά και Ρωσία, διχάζονται στις αποτιμήσεις των συμφωνηθέντων μεταξύ Πούτιν και Γιανουκόβιτς, αν και λίγοι αμφιβάλλουν ότι έστω και προσωρινά οι πλέον κερδισμένοι είναι η Ρωσία, έναντι της Ε.Ε. και προσωπικά ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

Αναμένοντας πιθανότατα βαρυσήμαντες τοποθετήσεις για το Ουκρανικό από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι μετά την αυριανή σύνοδο ηγετών και επανάληψη της θέσης της Ε.Ε. ότι «είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία σύνδεσης, όποτε η ηγεσία της χώρας είναι έτοιμη», η Μόσχα συνέχισε να εκφράζει την έκπληξή της για τις απροκάλυπτες δυτικές πιέσεις στην ουκρανική ηγεσία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «τελεσιγραφικές απαιτήσεις προς την ουκρανική κυβέρνηση να επιλέξει ελεύθερα την Ε.Ε.», παρά τις συμφωνίες για χορήγηση από τη Μόσχα 15 δισ. δολαρίων χρηματικής βοήθειας και ουσιαστική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

 

Την ελπίδα και αισιοδοξία της ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να προχωρά στον «έτοιμο» δρόμο της προσέγγισης με την Ε.Ε. εξέφρασε η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της Ενωσης Κάθριν Αστον, εκτιμώντας ότι οι ρωσο-ουκρανικές συμφωνίες δεν θα εμποδίσουν αυτήν την προσέγγιση. Επιβεβαιώνοντας το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκιάβιτσιους είπε ότι είχε μεταβεί στο Κίεβο με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της Ε.Ε. πριν από το ταξίδι του προέδρου Γιανουκόβιτς στη Μόσχα και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν επρόκειτο να υπογράψει οτιδήποτε θα εμπόδιζε την προσέγγισή της με την Ε.Ε.

 

Παρά την προσπάθεια της ουκρανικής αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών της διεθνώς να κρατηθούν ενεργές οι διαδηλώσεις και υψηλοί οι τόνοι, η Μόσχα φαίνεται πως υιοθετεί συγκρατημένες προσεγγίσεις. Για «γεωπολιτική νίκη της Μόσχας» έκανε λόγο ο ηγέτης του κόμματος «Μπατκιβσίνα» (Πατρίδα) Αρσένι Γιατσενιούκ σε συνέντευξή του στο CNN, εκτιμώντας ότι «η επιρροή της Ρωσίας στις μετασοβιετικές χώρες αυξάνεται και τώρα η Ρωσία πλήρωσε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς για τις συμφωνίες, που δεν υπέγραψε, ενώ είναι πιθανό να συμφωνήσει να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ενωση λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2015».

 

Κατά τη γνώμη του Γιατσενιούκ, που μοιάζει κυρίαρχη τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στην Ε.Ε., μόνο ένας νέος πρόεδρος θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και αυτός δεν είναι –για πολλούς– άλλος από τον πυγμάχο-πολιτικό Βιτάλι Κλιτσκό.

 

Πολλοί αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι η κίνηση της Μόσχας απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης για την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία θα διαθέτει πλέον επαρκή ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τις ουκρανικές εταιρείες από ρωσικές ή κοινές παραγγελίες, όπως η επανέναρξη της παραγωγής των μεγαλύτερων μεταγωγικών στον κόσμο, των Αντόνοφ-124 ή «Ρουσλάν». Ειδικά για τον Β. Γιανουκόβιτς η ρωσική στήριξη αποτελεί ισχυρό, έστω και αν όχι επαρκές, εργαλείο για να διεκδικήσει και παραμείνει στην εξουσία για μια δεύτερη θητεία.

 

Η ρωσική βοήθεια «έσωσε την Ουκρανία από τη χρεοκοπία και την κοινωνική κατάρρευση», σχολίασε ο πρωθυπουργός της χώρας και ένθερμος υποστηρικτής του «λόμπι της Ανατολής» και της στενής συνεργασίας με τη Ρωσία Νικολάι (Μικολάι στα ουκρανικά) Αζάροφ.

 

«Αναμένουμε διευκρινίσεις από την ουκρανική πλευρά, η πρότασή μας παραμένει εν ισχύ, αλλά για τη υπογραφή απαιτείται η βούληση δύο πλευρών. Θα αναμείνουμε ποια θα είναι η απάντηση του Κιέβου», δήλωσε για το θέμα στο ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, σημειώνοντας ότι η ελληνική προεδρία θα επιταχύνει την υπογραφή των συμφωνιών σύνδεσης με Μολδαβία και Γεωργία.

 

Οι συμφωνίες, που θα φέρουν ακόμη περισσότερους φτωχούς και εύκολους προς εκμετάλλευση εργαζόμενους στην Ενωση φυσικά και θα υπογραφούν, ενώ κάθε άλλο παρά θετικό μοιάζει το κλίμα στις ευρω-ρωσικές διαβουλεύσεις για την προώθηση της κατάργησης της βίζας για πολίτες Ρωσίας και Ε.Ε., με τη Μόσχα να κάνει λόγο για «τεχνητά εμπόδια» στην καθιέρωση ελεύθερων μετακινήσεων χωρίς θεωρήσεις.

 

[email protected]

 

Scroll to top