Olympiakos-opadoi

19/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το… τράβηγμα από τα μαλλιά

Αντί να πετάξουν διά παντός από το γήπεδο όλα τα ακροδεξιά στοιχεία, δεν έβγαλαν ούτε μια επίσημη ανακοίνωση που να δείχνει τις μελλοντικές προθέσεις απέναντι σε ανθρώπους που δηλητηριάζουν την εξέδρα.
      Pin It

Αντί να πετάξουν διά παντός από το γήπεδο όλα τα ακροδεξιά στοιχεία, δεν έβγαλαν ούτε μια επίσημη ανακοίνωση που να δείχνει τις μελλοντικές προθέσεις απέναντι σε ανθρώπους που δηλητηριάζουν την εξέδρα

 

Του Ν. Ασημακόπουλου

 

Λυπάμαι που το λέω, αλλά η μοναδική αντίδραση του επίσημου Ολυμπιακού στην τιμωρία από την UEFA για τη ρατσιστική συμπεριφορά κάποιων οργανωμένων ήταν μια… ποστιά στο facebook του υπεύθυνου επικοινωνίας, του Κ. Καραπαπά, και μια συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, στην οποία μιλάει για «τιμωρία τραβηγμένη από τα μαλλιά», επειδή «δεν υπήρχε κανένα ρατσιστικό σύνθημα ούτε σε πανό, ούτε ακούστηκε κάτι στο παιχνίδι με την Αντερλεχτ»!

 

Πέρα από την υπερασπιστική γραμμή στην εκδίκαση της έφεσης, που καλά κάνει και καταθέτει η ΠΑΕ, θα περίμενε κανείς μια σαφέστερη και πιο επίσημη τοποθέτηση, χωρίς δικαιολογίες του στιλ… «δεν θέλουν καθόλου οι άνθρωποι της UEFA στα γήπεδα να υπάρχουν σύμβολα με νεκροκεφαλές» κι αυτό είναι όλο. Μια δήλωση πρόθεσης να ξεκόψει η ομάδα απ’ όλους αυτούς που ανεβάζουν τα πανό. Μια ανακοίνωση π.χ. που όχι απλώς να καταδικάζει, αλλά και να μιλάει για συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον, όταν μάλιστα −όπως διαβάσατε ίσως στο χθεσινό ρεπορτάζ− τα κρούσματα που καταγράφει η FARE αφορούν και το ματς με την Μπενφίκα.

 

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι ο Πλατινί τιμωρεί για ψύλλου πήδημα σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα του έλεγε «μπράβο», προσπαθώντας με ειλικρίνεια και όχι με δικαιολογίες να ξεριζώσει τα όποια ζιζάνια ψάχνουν τρόπους να εξαπλωθούν στον οργανισμό του.

 

Ετσι κι αλλιώς, οι άνθρωποί του τους ξέρουν (ή έχουν υποχρέωση να τους ξέρουν) έναν έναν όλους αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα. Με ονόματα και διευθύνσεις. Τίποτα πιο εύκολο από το να τους βρουν και να τους πετάξουν έξω διά παντός, πέρα από τους προληπτικούς ελέγχους στις εισόδους που επίσης δεν υπάρχουν ή, αν γίνονται, γίνονται για τα μάτια του κόσμου.

 

Δυστυχώς, τίποτα… Απλώς μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το περιστατικό, με το οποίο ασχολήθηκε χθες ακόμη και το CNN, και να θεωρηθεί σαν ένα από τα πολλά… συνηθισμένα που γίνονται στα ελληνικά γήπεδα.

 

Ομως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θεωρεί υπεύθυνο τον Ολυμπιακό. Αυτόν τιμωρεί (προειδοποιητικά προς το παρόν…) και από αυτόν περιμένει μέτρα αντί για αφορισμούς και προσπάθειες υποβάθμισης.

 

Κι ούτε εκείνο που λένε μερικοί, ότι δηλαδή οι οπαδοί θα πρέπει να κάνουν την… αυτοκάθαρσή τους και να διώξουν μόνοι τους από την «7» τα φασιστικά στοιχεία, μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά. Ηδη και στον Ολυμπιακό και στις άλλες μεγάλες ομάδες έχουν ξεσπάσει εμφύλια νταβαντούρια μεταξύ «ακροδεξιών» και «ακροαριστερών» οργανωμένων σε αρκετά ματς. Ομως κανένα πρόβλημα δεν κατάφεραν ώς τώρα να λύσουν.

 

Αρα η ίδια η ποδοσφαιρική εταιρεία έχει τον λόγο. Αλλωστε αν στραβώσει κάτι και πάλι, θα μιλάμε για πολύ βαρύτερες ποινές σαν κι αυτές που περιμένουν ακόμη και την εθνική μας ομάδα, η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια καταφύγιο κάθε καρυδιάς εθνικιστών και φασιστοειδών που κρύβονται πίσω από το εθνόσημο και την ελληνική σημαία. Το έχει επισημάνει η UEFA από το ματς με τη Ρουμανία και είναι ένα αρκετά δυνατό καμπανάκι για να κάνει και η ΕΠΟ πως δεν καταλαβαίνει…

 

Scroll to top