ΒΡΕΤΑΝΙΑ – Η αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση της μεθόδου της υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων
Λονδίνο
Του Ισαάκ Α. Καριπίδη
Ολα δείχνουν ότι η Βρετανία θα δώσει τελικά το πράσινο φως για την παραγωγή του σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης.
Αυτό τουλάχιστον αποφάσισε η αρμόδια για περιβαλλοντικά θέματα επιτροπή του βρετανικού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, «τα 2/3 της βρετανικής γης θα μπορούσαν να γίνουν εκμεταλλεύσιμα από τέτοιου είδους εταιρίες».
Ανακοίνωση που από τη μια δίνει ελπίδες οικονομικής ανάπτυξης, καθώς υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά πάνω από 30.000 νέες θέσεις εργασίες, ενώ παράλληλα θα μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, αφού η εν λόγω ενέργεια θα μπορεί να καλύψει το 1/4 των αναγκών του πληθυσμού της χώρας, από την άλλη όμως δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το περιβάλλον.
140 δισ. λίτρα απόβλητων
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φάση των εντατικών εξορύξεων, οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν έως και 144 δισεκατομμύρια λίτρα νερού. Υπολογίζεται επίσης ότι θα προκύψουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια λίτρα αποβλήτων τα οποία, εκτός από χημικές ουσίες, θα περιέχουν και ραδιενεργά συστατικά.
Το σχιστολιθικό φυσικό αέριο παράγεται μετά τον απεγκλωβισμό της ενέργειας που διαθέτουν οι σχιστόλιθοι διοχετεύοντας στο υπέδαφος, υπό υψηλή πίεση, μεγάλη ποσότητα νερού, διάφορες χημικές ουσίες και άμμο. Ετσι, η υδραυλική πίεση δημιουργεί ρωγμές στο πέτρωμα και κατόπιν το εγκλωβισμένο αέριο μπορεί να αντληθεί. Για πολλούς, η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί την «επόμενη ενεργειακή επανάσταση». Πρωτοπόρες θεωρούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Είναι αξιοσημείωτο πως ενώ μέχρι το 2000 μόλις το 1% της ενέργειάς τους προερχόταν από σχιστολιθικό φυσικό αέριο, σήμερα αυτή η μορφή ενέργειας εξυπηρετεί πάνω από το 20% των αναγκών της χώρας. Υπολογίζεται μάλιστα πως τα επόμενα 20 χρόνια θα καλύπτει περισσότερο από το 50%, ενώ κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να καλύπτει ακόμη και το 100% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Η Βρετανία
Το βασικό επιχείρημα της επιτροπής που πήρε την εν λόγω απόφαση εδώ στη Βρετανία είναι πως η χώρα θα πρέπει να μειώσει την «εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας». Στις επικρίσεις δε των οικολογικών οργανώσεων για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, η επιτροπή απαντά πως «το παράδειγμα των ΗΠΑ δείχνει ακριβώς το αντίθετο».
Υποστηρίζει ότι από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μειώθηκαν «καθώς η εξόρυξη αερίου από σχιστόλιθο παράγει λιγότερους ρύπους από ό,τι το κάρβουνο».
Ετσι, όπως υποστηρίζει το πόρισμα, «θα βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα του αέρα στις πόλεις και συνεπώς, και η υγεία των κατοίκων τους».
Η έκθεση της επιτροπής τονίζει παράλληλα πως «είναι αναγκαία η άμεση εκμετάλλευση της συγκεκριμένης ενέργειας», καθώς -όπως λέει- «αν η χώρα καθυστερήσει ώς το 2030», όπως αρχικά προβλεπόταν ότι θα ξεκινούσε η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου, «η βρετανική οικονομία θα επιβαρυνθεί κατά 100 δισεκατομμύρια στερλίνες».
Σοβαροί κίνδυνοι
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όμως τονίζουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος εγκυμονεί «σοβαρούς και πολλαπλούς κινδύνους τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία». Επισημαίνουν ότι τα χημικά που αναμιγνύονται με το νερό είναι εξαιρετικά επιβλαβή για το περιβάλλον.
Επίσης υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί τη χρήση τεράστιας ποσότητας νερού, γεγονός που «θα στερέψει τα πηγάδια της Βρετανίας και συνεπώς θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον πληθυσμό της χώρας λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου, ήδη αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα λειψυδρίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένους καλοκαιρινούς μήνες συχνά απαγορεύεται η χρήση νερού για συγκεκριμένους σκοπούς.