22/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απολύει όποιον δεν είναι μαζί του

ΤΟΥΡΚΙΑ - Στο πλαίσιο του άγριου ισλαμικού εμφυλίου ο Ερντογάν διώχνει αστυνομικούς που είναι με τον Γκιουλέν αλλά και όσους δημοσιογράφους αρνούνται να γίνουν φερέφωνά του.
      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ – Στο πλαίσιο του άγριου ισλαμικού εμφυλίου ο Ερντογάν διώχνει αστυνομικούς που είναι με τον Γκιουλέν αλλά και όσους δημοσιογράφους αρνούνται να γίνουν φερέφωνά του

 

erntoganΤο σύστημα εξουσίας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συνέχισε και χθες το ξήλωμα του πουλόβερ στην τουρκική αστυνομία, μεταθέτοντας αστυνομικούς διοικητές που πρόσκεινται στο κίνημα του νεοφιλελεύθερου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί πως ο πρώην σύμμαχός του, Γκιουλέν, κρύβεται πίσω από τις αποκαλύψεις του σκανδάλου διαφθοράς, έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την πολιτική θύελλα, αλλά και την πτώση-ρεκόρ της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας απέναντι στο δολάριο και το ευρώ. Ομως, το σκάνδαλο έχει και προεκτάσεις στον χώρο των ΜΜΕ, όπου δίνεται μιαν άλλη μάχη, αυτή της ενημέρωσης και ιδίως των εντυπώσεων.

 

Ο εμφύλιος μεταξύ των ισλαμιστών αποτυπώνεται στα τουρκικά media, με το στρατόπεδο του Γκιουλέν να βγάζει συνεχώς μέσα από τη «Zaman» και τα άλλα μέσα ενημέρωσης που επηρεάζει εκτεταμένα ρεπορτάζ για το σκάνδαλο, ενώ τα φιλοκυβερνητικά έντυπα, με κορυφαία τη «Sabah» και σχεδόν όλα τα κανάλια, υποβιβάζουν το θέμα και «περνούν τη γραμμή». Οσοι δημοσιογράφοι δεν αποδέχονται να λιβανίζουν την κυβέρνηση, απολύονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η βετεράνος αρθρογράφος της «Sabah», Νζιλ Ιλιτσάκ (προσκείμενη στον Γκιουλέν), η οποία απολύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, μετά από άρθρο της σχετικό με τη διαφθορά.

 

Χθες, η «Sabah» άλλαξε χέρια, όχι όμως και πολιτικό προσανατολισμό. Ο μέχρι χθες ιδιοκτήτης, κατασκευαστικός όμιλος Calik, στον οποίο διευθύνων σύμβουλος είναι ο γαμπρός του Τούρκου πρωθυπουργού, πούλησε στον επίσης μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο Kaylon Insaat -που είναι επίσης στενά συνδεδεμένος με το κυβερνητικό κόμμα- την εφημερίδα και το συνδεδεμένο τηλεοπτικό κανάλι «ΑΤV». Ο όμιλος Calik είχε πάρει πολύ μεγάλα δάνεια από την ενεχόμενη στο σκάνδαλο διαφθοράς τράπεζα Halk, χωρίς να έχει δώσει επαρκείς εγγυήσεις.

 

Από την cπερνούσαν και χρηματοδοτήσεις προς κατασκευαστικές εταιρείες που ενέχονται στην υπόθεση. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος έχει ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών, που παραμένουν μυστικά τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Σκοτάδι καλύπτει τα έσοδα των τεσσάρων ενεχόμενων υπουργών, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, να έχει απαντήσει στο παρελθόν πως ο γρήγορος πλουτισμός του «έρχεται από τον Θεό».

 

N.Z.

 

Scroll to top