22/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απολύσεις-εξπρές από την ISS

Η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει εργολαβικά τα τελευταία 4 χρόνια τις υπηρεσίες σίτισης του Νοσοκομείου «Μεταξά» δεν κέρδισε τον διαγωνισμό και άφησε στον δρόμο 50 εργαζόμενους.
      Pin It

Η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει εργολαβικά τα τελευταία 4 χρόνια τις υπηρεσίες σίτισης του Νοσοκομείου «Μεταξά» δεν κέρδισε τον διαγωνισμό και άφησε στον δρόμο 50 εργαζόμενους

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Απολυμένοι με διαδικασίες-εξπρές είναι από την Πέμπτη το βράδυ 50 εργαζόμενοι της εργολαβικής εταιρείας ISS που εργάζονταν στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά στον Πειραιά. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που δραστηριοποιούνταν στο νοσοκομείο τα τελευταία 4 χρόνια, δεν κέρδισε αυτή τη φορά τον διαγωνισμό του έργου.

 

Αγνοούσαν τον διαγωνισμό

 

Η είδηση της ξαφνικής απόλυσης ήρθε αιφνιδιαστικά για τους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη νέου διαγωνισμού. Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Ααρων Σάντρα από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων, «αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια θέση εργασίας έως και 10 χρόνια, ανεξαρτήτως της εταιρείας που αναλάμβανε το έργο».

 

Πρόκειται για υπαλλήλους (μάγειρες, τραπεζοκόμους, λαντζέρηδες) που ενώ καλύπτουν το σύνολο των παγίων αναγκών σίτισης του νοσοκομείου δεν μονιμοποιήθηκαν ποτέ και δεν αποτελούσαν μέλη του σωματείου των εργαζομένων του.

 

Σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων του νοσοκομείου αποφασίστηκε ομόφωνα στάση εργασίας τη Δευτέρα 23 Δεκέμβρη, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 12 μ. και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 στο προαύλιο του νοσοκομείου Μεταξά.

 

Το Συνδικάτο Επισιτισμού, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν παρεμβάσεις στη διοίκηση και στις εργολαβικές εταιρείες που εμπλέκονται. Απαίτησαν είτε να προσληφθούν από τη νέα εταιρεία είτε να διοχετευτούν σε άλλες θέσεις τής ΙSS. Εκπρόσωποι της νέας εταιρείας απάντησαν πως «οι θέσεις είναι καλυμμένες, αλλά μπορούν οι (πρώην) υπάλληλοι να κάνουν αιτήσεις». Η ISS αποκρίθηκε ότι δεν έχει πού να τους απορροφήσει.

 

«Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αποφάσισαν να στηρίξουν και να σπάσουν το δόγμα: o καθένας μόνος του. Καλούμε και τους ασθενείς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Μας αφορά όλους» τονίζει στην «Εφ.Συν.» η Α. Σάντρα.

 

Πριν από 13 μήνες οι ίδιοι εργαζόμενοι είχαν ειδοποιηθεί τηλεφωνικά από τον εργοδότη τους πως απολύονται επειδή είχε ολοκληρωθεί προηγούμενη σύμβασή τους με το νοσοκομείο. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις απέφεραν τότε την ανανέωση των αορίστου χρόνου συμβάσεών τους.

 

Ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως η επιχειρηματική δραστηριότητα σε νοσοκομεία δεν διασφαλίζει επ’ ουδενί τα εργασιακά δικαιώματα και ακριβώς αυτή είναι η ανησυχία των 80 εργολαβικών (της ίδιας εταιρείας) εργαζόμενων στον τομέα της καθαριότητας του Μεταξά, καθώς σε δύο μήνες λήγει η σύμβαση της ISS με το νοσοκομείο.

 

[email protected]

 

Scroll to top