15/11/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο -7,2% κατρακύλησε το ΑΕΠ

      Pin It

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική οικονομία, με το ΑΕΠ στο τρίτο φετινό τρίμηνο να κατρακυλά στο -7,2% και να «πιάνει» σε σταθερές τιμές (44,593 δισ. ευρώ) επίπεδα παραγωγικού πλούτου εποχής 2005. Αποτέλεσμα της νέας «βουτιάς» του ΑΕΠ είναι η χώρας μας να «γυρνά» επτά χρόνια πίσω.

 

Προηγήθηκαν δύο καταστροφικά τρίμηνα για την ελληνική οικονομία με την κάμψη του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα να φθάνει στο 6,5%. Οσο δηλαδή υπολογίζει για φέτος η κυβέρνηση ότι θα ανέλθει το μέγεθος της ύφεσης. Ποσοστό, το οποίο η Citigroup βλέπει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, στο 7,25% φέτος.

 

Η βαθύτερη ύφεση είναι απότοκος των σκληρών μέτρων του Μνημονίου. Από τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει σε μισθούς και συντάξεις έχει πληγεί η ιδιωτική κατανάλωση η οποία φέτος θα σημειώσει νέα υποχώρηση κατά 7,7%.

 

Η πτώση θα συνεχιστεί και το 2013 και μάλιστα με το ίδιο ισχυρό ποσοστό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, από τα 9,4 δισ. ευρώ που συγκροτούν τη συνολική ατζέντα των μέτρων για το επόμενος έτος, τα 6,31 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πορτοφόλι των μισθωτών και των συνταξιούχων.

 

Ενας ακόμη παράγοντας που έχει ωθήσει το ΑΕΠ σε ακόμη ποιο χαμηλά επίπεδα είναι η απουσία των επενδύσεων. Η Ελλάδα είναι σαν μην πήρε ποτέ τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που μαζί με τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συνιστούν τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης.

 

Λόγω της χαμηλής απορρόφησης των κοινοτικών πόρων (στο 40%) και των αλλεπάλληλων «κουρεμάτων» των δαπανών του ΠΔΕ, η χώρα μας είναι σαν να «βαδίζει» από μόνη της στις Συμπληγάδες της ύφεσης και να μην κάνει ούτε μία προσπάθεια για να εξέλθει.

 

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν «πώς και πώς» τη δόση των 44 δισ. ευρώ, για να δώσουν τα χρωστούμενα στους ιδιώτες και να πάρει «ανάσες» η αγορά.

 

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι στο φετινό εννεάμηνο το ΑΕΠ έχει μειωθεί συνολικά κατά 6,7% μετά και τις μειώσεις κατά 6,7% και 6,3% το α΄ και το β΄ τρίμηνο αντίστοιχα.

 

ύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί και το 2013 -για έκτο συνεχές έτος- σε ύφεση 4,5%. Η ανάκαμψη τοποθετείται το 2014 (μόλις στο 0,2%).

 

Scroll to top