Filippines-typhonas-katastrofi

22/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Έκκληση για βοήθεια σε Φιλιππίνες και Σουδάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ζήτησε από τους διεθνείς δωρητές να αυξήσουν την βοήθεια για τον τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες. Έκκληση έκανε και για τον τερματισμό του εμφυλίου στο Σουδάν.
      Pin It

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν έκανε έκκληση στους διεθνείς δωρητές να αυξήσουν το μέγεθος της βοήθειας προς τους πληγέντες από τον πρόσφατο τυφώνα στις Φιλιππίνες καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά. H κυβέρνηση της Μανίλα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε ο τυφώνας Χαϊγιάν, ο οποίος έπληξε τις ανατολικές και κεντρικές επαρχίες στις 8 Νοεμβρίου προκαλώντας τον θάνατο περισσοτέρων από 6.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό τουλάχιστον τεσσάρων εκατομμυρίων.

Ο ΟΗΕ έχει ήδη κάνει έκκληση για επείγουσα διεθνή βοήθεια ύψους 791 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μέχρι στιγμής μόνο το 33% από το ποσό αυτό έχει διατεθεί. Η κυβέρνηση της Μανίλα έχει προγραμματίσει τετραετές σχέδιο ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών ύψους 8,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές στη γεωργία και στις υποδομές ύψους περίπου 837 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μπαν έκανε επίσης έκκληση για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν μία πολιτική λύση της κρίσης, ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «προτεραιότητα του Οργανισμού είναι η προστασία των περισσοτέρων από 40.000 πολιτών που έχουν βρει πρόχειρο καταφύγιο εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης».

 efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top