23/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεκόρ αλλαγών στα δύο νομοσχέδια

Στις 40 σελίδες (!) έφτασαν οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής. Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στη Βουλή.
      Pin It

Στις 40 σελίδες (!) έφτασαν οι διορθώσεις της τελευταίας στιγμής. Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή

 

Εν μέσω πολιτικών αναταράξεων, εσωκομματικών αντιδράσεων και ενδοκυβερνητικών παζαριών μέσα σε ένα «πυκνό» πολιτικά και κοινοβουλευτικά 48ωρο ψηφίστηκαν τελικά από τη Βουλή τα δύο κρισιμότερα –για την τσέπη των πολιτών και την κυβερνητική σταθερότητα- νομοσχέδια του χειμώνα: η μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα με τη μορφή του ΕΝΦΙΑ και η μερική άρση της προστασίας απέναντι στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας.

 

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι τροπολογίες και οι αλλαγές της τελευταίες στιγμής στα δύο νομοσχέδια έφτασαν μέσα στο διήμερο (Παρασκευή και Σάββατο) σχεδόν τις 40 (!) σελίδες, αριθμός-ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά χρονικά και ενδεικτικό της ποιότητας του νομοθετικού έργου αλλά και της αντίληψης της παρούσας κυβέρνησης για την έννοια της καλής νομοθέτησης.

 

Στην έντονη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε σε υψηλούς τόνους ότι «ανοίγει ο ασκός του αιόλου» με τα δύο αυτά νομοσχέδια, καθώς από τη μία πλευρά έχουμε μια «πρωτοφανή διαδικασία δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας με τη διαδικασία του ριφιφί» και από την άλλη ανοίγει η «κερκόπορτα των πλειστηριασμών, σπάζοντας το τελευταίο προστατευτικό φράγμα απέναντι στην παράνοια και την απόγνωση, αυτό της ιδιοκατοίκησης». «Ολοι πλέον μετατρέπονται σε υποψήφιους άστεγους» πρόσθεσε, προειδοποιώντας εκ νέου για κίνδυνο των τραπεζικών καταθέσεων. Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αίρεται η προστασία «μόνο για το 1,5% των δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν ωστόσο το 50% της συνολικής οφειλής προς τις τράπεζες». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «αμηχανία» και ότι «επενδύει στην καταστροφή της χώρας».

 

Ως «Αριστερά του χαβιαριού» χαρακτήρισε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «δεν ενδιαφέρεται για τους φτωχούς, αλλά για τους έχοντες». Απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα επισήμανε ότι «αν είχατε αξιοπιστία, θα τρόμαζαν οι καταθέτες. Ευτυχώς δεν έχετε και κανείς δεν δίνει σημασία σε αυτά. Θα μείνετε στο περιθώριο».

 

Την κραυγή αγωνίας των νοικοκυριών απέναντι στη φοροκαταιγίδα εξέφρασε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία αποκάλυψε ότι δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τους φόρους της, παρά το γεγονός ότι παίρνει δύο συντάξεις (σ.σ. τη δική της και τη χηρείας, η βουλευτική αποζημίωση αποδίδεται εξ ολοκλήρου στο κόμμα).

 

Χ.ΙΩ.

 

Scroll to top