23/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κραυγή από ραμμένα στόματα

ΙΤΑΛΙΑ - Αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης των μεταναστών μετά και από τον ακραίο τρόπο που επέλεξαν για να δημοσιοποιήσουν τη φρίκη που ζουν.
      Pin It

ΙΤΑΛΙΑ – Αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στα κέντρα κράτησης των μεταναστών μετά και από τον ακραίο τρόπο που επέλεξαν για να δημοσιοποιήσουν τη φρίκη που ζουν

 

italia-metnastesΜε την οργή να φουντώνει στην Ιταλία για τη μεταχείριση των μεταναστών, εννέα «φιλοξενούμενοι» χωρίς χαρτιά σε κέντρο υποδοχής κοντά στην Ρώμη αποφάσισαν να ράψουν τα στόματα τους, μήπως και «ακουστεί» η διαμαρτυρία τους για τις απαράδεκτες συνθήκες της μακροχρόνιας κράτησης τους.

 

Την αρχή έκαναν τέσσερις Τυνήσιοι κι ακολούθησαν πέντε Μαροκινοί, οι οποίοι χρησιμοποιώντας ως βελόνα ένα συρματάκι που έβγαλαν από αναπτήρα και ως κλωστές, νήματα από τα σεντόνια τους, προχώρησαν σε αυτή την κίνηση απελπισίας απαιτώντας την ελευθερία τους. Οι εννέα μετανάστες μπορούν να φάνε κι έχουν εξεταστεί από γιατρό, είπε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φιλιμπέρτο Ζαράτι, που τους επισκέφθηκε και χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλείστων σε αυτά τα κέντρα-«ντροπή» για την χώρα. «Το ότι αυτοί οι άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε τέτοια ακραία μορφή διαμαρτυρίας, δείχνει την απελπισία τους» είπε ο βουλευτής ζητώντας να μπει άμεσα λουκέτο στα κέντρα κράτησης τους.

 

Οι αντιδράσεις στην Ιταλία έχουν κλιμακωθεί με την δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα βίντεο κρατουμένων μεταναστών- μεταξύ αυτών και παιδιών- που υποχρεώθηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους μέσα στο κρύο για να τους ψεκάσουν με φάρμακα στο νησί της Λαμπεντούζα. Για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες αυτού του κέντρου υποδοχής προσφύγων- που είναι ασφυκτικά γεμάτο επί μήνες- ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Χαλίντ Τσαούκι- με καταγωγή από το Μαρόκο- οχυρώθηκε μέσα μαζί με τους έγκλειστους. «Δεν μπορεί να σιωπάς μπροστά σε αυτή την σαφή παραβίαση του νόμου. «Οι συνθήκες είναι τόσο άσχημες και δεν τηρούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα…οι μετανάστες που είναι κλεισμένοι εδώ δεν έχουν νομική προστασία και βρίσκονται υπό διαρκή ψυχολογική πίεση… Είναι 220 άτομα, που δεν θα έπρεπε να είναι κλεισμένοι σε αυτό το κέντρο ταυτοποίησης, αφού ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί κάποιος να κρατηθεί σε Κέντρο Ταυτοποίησης και Απέλασης (CIE) για περισσότερες από 96 ώρες. Μεταξύ αυτών είναι και 7 επιζώντες του τραγικού ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου κι άλλοι έξι έχουν αρχίσει απεργία πείνας», έγραψε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο βουλευτής, που διαμήνυσε ότι θα μείνει εκεί «μέχρι να βρεθεί λύση».

 

Με τα συνδικάτα αλλά και τον Δήμαρχο της Ρώμης να ζητούν πλέον επιμόνως να κλείσουν τα κέντρα κράτησης των μεταναστών, χθες ο εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος υποσχέθηκε ότι το 2014 η κυβέρνηση θα χαλαρώσει τους σχετικούς νόμους. Ωστόσο δεν θα είναι εύκολο για τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα να υλοποιήσει μια τέτοια διακήρυξη, δεδομένου ότι ο νέος μικρός αλλά απαραίτητος εταίρος του, το νέο κεντροδεξιό κόμμα του Αντζελίνο Αλφάνο, που διαχώρισε την θέση του από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

Ελλη Πάνου

 

Scroll to top