23/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα έπιναν εις υγείαν των κορόιδων

30 εφοριακοί συγκάλυπταν το σκάνδαλο Παπαγεωργόπουλου πίνοντας ούζα με τους ελεγχόμενους, αναφέρει το πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελέα Διαφθοράς.
      Pin It

30 εφοριακοί συγκάλυπταν το σκάνδαλο Παπαγεωργόπουλου πίνοντας ούζα με τους ελεγχόμενους, αναφέρει το πόρισμα που παραδόθηκε στον εισαγγελέα Διαφθοράς

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

papageorgopoulosΤριάντα εφοριακοί της Θ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης «έπιναν ουζάκια» με τους ελεγχόμενους, συγκαλύπτοντας το σκάνδαλο Παπαγεωργόπουλου. Αυτό προκύπτει, ούτε λίγο ούτε πολύ, από το ογκώδες πόρισμα που παρέδωσε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά αργά το απόγευμα της Παρασκευής στον εισαγγελέα Διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλο.

 

Η έκθεση των περίπου 400 σελίδων συνοδεύεται από ένα καρότσι γεμάτο φακέλους ελέγχων που άρχισαν να συντάσσονται την περίοδο έρευνας της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε με την ισόβια κάθειρξη του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα Τσεμπερά συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων αλλά και ανωμοτί (ως υπόπτων) καταθέσεις εφοριακών που την περίοδο 1998-2009 υπηρετούσαν στη Θ’ ΔΟΥ και είχαν την υποχρέωση να εισπράττουν τους φόρους από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κατά τις ίδιες πηγές, ο ισχυρισμός των εφοριακών, που επαναλαμβάνεται ως υπερασπιστική γραμμή, είναι ότι «δεν υπήρχε σαφής καταγγελία» για να προχωρήσουν σε έλεγχο. Τονίζουν επίσης ότι «την περίοδο εκείνη κανείς δεν προχωρούσε σε ενέργειες ελέγχου για οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης…».

 

Από την άλλη, βέβαια, η οικονομική επιθεωρήτρια επισημαίνει στον εισαγγελέα πως οι εφοριακοί έπρεπε αμέσως να αντιληφθούν το σκάνδαλο, καθώς η πορεία των εισροών διέφερε από περίοδο σε περίοδο. «Με μια απλή ματιά θα μπορούσαν να το εντοπίσουν οι υπάλληλοι της ΔΟΥ, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο έναν μήνα να υπάρχουν εισροές από κρατήσεις του δήμου στην Εφορία, αλλά τον επόμενο μήνα αυτές ήταν μηδενικές», φέρεται να αναφέρει στο πόρισμα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι περίπου 30 εφοριακοί της Θ’ ΔΟΥ ενδέχεται, εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη, να βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές κακουργηματικές πράξεις, όπως απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου (ν.1608), που προβλέπει ακόμη και ποινή ισόβιας κάθειρξης. Το ποσό της απιστίας, που έχει υπολογιστεί με βάση τους φόρους που παρακρατήθηκαν από τον δήμο, προσδιορίζεται σε 7 εκατομμύρια ευρώ.

 

Ας σημειωθεί ότι η κ. Τσεμπερά, που σήκωσε μόνη στους ώμους της το βάρος του επονομαζόμενου «σκανδάλου Παπαγεωργόπουλου», από το 2011 δεχόταν πυρά από τους εμπλεκόμενους, ενώ είχε έρθει σε σύγκρουση ακόμη και με μέλη του συνεργείου ελέγχου.

 

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μέχρι και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των Εφοριακών Υπαλλήλων. Αλλά εντύπωση είχε προκαλέσει και κατά τη διάρκεια της δίκης Παπαγεωργόπουλου η κατάθεση της κ. Τσεμπερά για τις σχέσεις των συναδέλφων της με τους ανθρώπους του δήμου. «Ελεγχόμενοι και ελεγκτές έπιναν ουζάκια. Τρωγόπιναν οι κατηγορούμενοι με υπαλλήλους της ΔΟΥ», είχε αναφέρει.

 

Scroll to top