24/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το νέφος πνίγει και την κυβέρνηση

Από τις αρχές του χρόνου σάς είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο πολίτης και η υγεία του αποτελούν μόνο αριθμούς για εσάς, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
      Pin It

Από τις αρχές του χρόνου σάς είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο πολίτης και η υγεία του αποτελούν μόνο αριθμούς για εσάς, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά

 

Καθώς η τοξική ρύπανση από τη λειτουργία των τζακιών δημιουργεί πλέον σοβαρά προβλήματα, σπεύδουν να πάρουν μέτρα, όπως περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και άλλα

 

Σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, καθώς και μείωση της βιομηχανικής/βιοτεχνικής δραστηριότητας, τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τζάκια, σόμπες κ.λπ. προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ.

 

Ακολουθούν δύο υπουργικές αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου για δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης και τη χορήγηση έκπτωσης 70 % στο ρεύμα για τις δομές αλληλεγγύης.

 

Και οι αποφάσεις αυτές είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ. Τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής: – Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. -Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων. -Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών. – Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κ.λπ.). – Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%. – Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και Ι.Χ. σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

 

Ο ΙΣΑ τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων προφύλαξης από το τοξικό «νέφος» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά με ανακοίνωση ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία «την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μεγάλης ρύπανσης από την αιθαλομίχλη που δημιουργεί άμεσα και έμμεσα προβλήματα στην υγεία των πολιτών την οποία οφείλουν να σεβαστούν, να προασπίσουν και να διαφυλάξουν. Από τις αρχές του χρόνου σάς είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, ο πολίτης και η υγεία του αποτελούν μόνο αριθμούς για εσάς. Η αναγγελία για δωρεάν ρεύμα στους ανήκοντες στο Κοινωνικό Τιμολόγιο δεν λύνει το πρόβλημα, διότι αποτελεί ατελέσφορο μέτρο».

 

Κίνδυνοι για την υγεία

 

«Ούτε μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο χειμώνα που -κατά δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας- θα έχουμε καλύτερα δημοσιοοικονομικά μεγέθη, ενώ τον φετινό χειμώνα να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία όλων των πολιτών και σε νοσηρότητα και θνησιμότητα τις ευπαθείς ομάδες» αναφέρει η ανακοίνωση.

 

«Το πρόβλημα της μικροσωματιδιακής ρύπανσης, που την προκαλεί η καύση τζακιών κυρίως, ήταν γνωστό από πέρυσι και αναμένετο ότι θα εμφανίσει έξαρση και φέτος», επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, και συνεχίζει: «Οι ρύποι αυτοί σε αυξημένες συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονικό εμφύσημα, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια και άσθμα».

 

Ντάνι Βέργου

 

Scroll to top