ΣΥΡΙΑ – Η πολυαναμενόμενη σύνοδος της Γενεύης για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο σπαραγμό πλησιάζει, ενώ ο πρόεδρος Ασαντ εξοντώνει συστηματικά μαζί με τους αντάρτες και τον άμαχο πληθυσμό
Της Ελλης Πάνου
Η διεθνής κοινότητα προετοιμάζεται εντατικά για τις «ειρηνευτικές συνομιλίες» μεταξύ Σύρων και Σύρων, που θα γίνουν σε έναν μήνα, και ο πρόεδρος της χώρας φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται το μεσοδιάστημα για να εξοντώσει συστηματικά τον πληθυσμό του. Επί οκτώ ημέρες, με ανηλεείς βομβαρδισμούς, οι καθεστωτικές δυνάμεις ισοπεδώνουν το Χαλέπι, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να κάνουν λόγο για σφαγή αμάχων, με πάνω από 300 νεκρούς, μεταξύ αυτών 87 παιδιά και 30 γυναίκες. Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο την Κυριακή, καταγγέλλοντας ότι οι βομβαρδισμοί έχουν στόχο κατοικημένες περιοχές και ανοιχτές αγορές.
«Βόμβες – βαρέλια»
Οι ακτιβιστές στο Χαλέπι λένε ότι η πλειονότητα των επιθέσεων αυτών γίνεται με ελικόπτερα που ρίχνουν τις λεγόμενες «βόμβες-βαρέλια», που στην ουσία είναι σαν βαρέλια πετρελαίου γεμάτα εκρηκτικά και κομμάτια μετάλλων και μπορούν με ένα πλήγμα να ισοπεδώσουν ολόκληρα κτίρια, προκαλώντας μαζικούς θανάτους. «Τα συνεργεία διάσωσης λένε ότι βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα και δεν ξέρουν τον ακριβή αριθμό των νεκρών», είπε στο πρακτορείο Associated Press ο Χασούν Αμπού Φαϊζάλ από το Κέντρο Ενημέρωσης στο Χαλέπι, με τους γιατρούς στα ελάχιστα ιατρικά κέντρα που λειτουργούν ακόμα να περιγράφουν μια απίστευτη τραγωδία.
«Εγινε μεγάλη σφαγή» ήταν η κραυγή αγωνίας του Αμαρ Ζακαρία στο CNN την Κυριακή. «Βλέπουμε ασθενείς με τραύματα από θραύσματα και σοβαρές πληγές στην κοιλιακή χώρα και το κεφάλι. Εχω χάσει τον λογαριασμό πια πόσους ακρωτηριασμούς έχω κάνει. Πολλοί από τους τραυματίες πέθαιναν στον δρόμο για το νοσοκομείο. Αλλοι κείτονταν ετοιμοθάνατοι στο πάτωμα, στους διαδρόμους και δεν είχαμε τρόπο να τους βοηθήσουμε. Δεν φτάνουν τα κρεβάτια για να τους βοηθήσουμε όλους. Ο κόσμος πεθαίνει στο πάτωμα. Εμείς ζούμε πλέον μέσα στα νοσοκομεία γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα γίνουν οι επόμενοι βομβαρδισμοί, ώστε να είμαστε εγκαίρως εδώ για τους τραυματίες».
Με τα ιατρικά αποθέματα να εξαντλούνται επικίνδυνα, κάθε δευτερόλεπτο γι’ αυτούς τους γιατρούς μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Ζακαρία, για παράδειγμα, δείχνουν ένα παραμορφωμένο ασθενοφόρο σταματημένο στον δρόμο και τους γιατρούς να χειρουργούν, μέσα σε λίμνες αίματος, βλέποντας διασωληνωμένα παιδιά να αγωνίζονται να ανασάνουν. Η Δαμασκός υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις της έχουν στόχο «τρομοκρατικές οργανώσεις» που κρύβονται στις γειτονιές της πόλης, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων να αναφέρει ότι «δεκάδες από αυτούς σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν».
«Στόχος τα γυναικόπαιδα»
Σύμφωνα, ωστόσο, με την οργάνωση Human Rights Watch, το καθεστώς πλήττει περιοχές χωρίς κανένα στρατιωτικό ενδιαφέρον. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις σπέρνουν την καταστροφή στο Χαλέπι τον τελευταίο μήνα, σκοτώνοντας γυναικόπαιδα», λέει ο Ολε Σόλβανγκ, βετεράνος ερευνητής της οργάνωσης. «Η Συριακή Αεροπορία είτε είναι εγκληματικά ανίκανη και δεν ενδιαφέρεται εάν σφαγιάζει αμάχους είτε σκόπιμα στοχοποιεί κατοικημένες περιοχές».
Τα αποθέματα των τροφίμων και των φαρμάκων τελειώνουν, ειδικά στις πολιορκημένες περιοχές, προειδοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός, περιγράφοντας τις πολύ δύσκολες συνθήκες διανομής της βοήθειας. «Δεν μας δίνουν οι αρχές την απαραίτητη έγκριση για να περάσουμε από τα σημεία ελέγχου και να μπούμε σε αυτές τις περιοχές», λέει ο Σιμόν Σόρνο, εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στη Συρία. «Πρέπει να πηγαίνουμε με τα πόδια και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό κάτω από αυτές τις συνθήκες».