Pin It

Την ώρα που η Γαλλία επεμβαίνει στην πρώην αποικία της με την προοπτική μιας μακρόχρονης εμπλοκής, σε γειτονική αφρικανική χώρα ισλαμιστές εν είδει αντιποίνων συλλαμβάνουν 41 Δυτικούς και γηγενείς

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Υπολογισμένο επιχειρησιακό ρίσκο ή απόδειξη μιας αδιέξοδης στρατηγικής επιλογής; Το ερώτημα πλανάται το τελευταίο 24ωρο πάνω από το Παρίσι και άλλες δυτικές πρωτεύουσες, καθώς η επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι έμπαινε στην κρίσιμη φάση των χερσαίων επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα στον Νότο της γειτονικής, συμμάχου Αλγερίας εκτυλισσόταν ένα θρίλερ με 41 -αλλοδαπούς και γηγενείς- ομήρους στα χέρια εξτρεμιστών ισλαμιστών, εν είδει αντιποίνων…

 

Σε μία επίθεση αστραπή νωρίς χθες στο Αϊν Αμένας, σε απόσταση 1.300 χλμ. από το Αλγέρι, οι ένοπλοι -μέλη της νεοσύστατης εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης «Αυτοί που υπογράφουν με αίμα», που έχει διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» και διακηρυγμένο στόχο την εκδίκηση για τη στρατιωτική επιχείρηση στο Μάλι- εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της κοινοπραξίας του βρετανικού κολοσσού BP, της νορβηγικής Statoil και της κρατικής Sonatrach της Αλγερίας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.

 

Σκότωσαν 2 άτομα (έναν Βρετανό κι έναν Αλγερινό πολίτη), τραυμάτισαν 7 και απήγαγαν άλλα 41, κυρίως αλλοδαπούς, εκ των οποίων 7 Αμερικανοί και άγνωστος αριθμός Γάλλων, Βρετανών, Νορβηγών, Ιρλανδών και Ιαπώνων υπηκόων. Χώρισαν τους ομήρους σε ομάδες, ταμπουρώθηκαν σε κτίρια των εγκαταστάσεων κι έκτοτε -περικυκλωμένοι από αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας- αξίωναν, μέχρι αργά χθες το βράδυ, τον τερματισμό της επέμβασης στα δυτικά της Αφρικής.

 

Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά μεταξύ Παρισιού, Λονδίνου, Ουάσιγκτον και Αλγερίου, με τις ηγεσίες τους να εκφράζουν αποτροπιασμό για την… παράπλευρη επίθεση, η οποία -υπό κανονικές συνθήκες- θα πρέπει να ήταν και αναμενόμενη και υπολογισμένη. Ο επικεφαλής των απαγωγέων είναι εδώ και καιρό γνωστός, εξάλλου, στις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, με το παρατσούκλι μάλιστα «ο άπιαστος»!

 

Πρόκειται για τον Αλγερινό Μοκτάρ Μπελμοκτάρ, που έχει εκπαιδευτεί στον ανταρτοπόλεμο από τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, με… ειδίκευση στις απαγωγές αλλοδαπών. Διοικούσε επί χρόνια ένα από τα δύο «τάγματα» της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ στον Νότο της πατρίδας του, στα σύνορα με το Μάλι, μέχρι που τον Δεκέμβριο ήρθε σε ρήξη με την υπόλοιπη ηγεσία της εξτρεμιστικής οργάνωσης, αποσχίστηκε και δημιούργησε τη δική του ένοπλη ομάδα.

 

Εχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια από δικαστήριο του Αλγερίου, για τη δολοφονία 10 τελωνειακών στη χώρα, το 2007. Χάρη στην πλούσια δράση του στο λαθρεμπόριο όπλων και τσιγάρων έχει αποκτήσει και ένα δεύτερο ψευδώνυμο: «ο κύριος Marlboro». Σήμερα, στα 40 του, θεωρείται από τους ισχυρότερους «ισλαμο-γκάνγκστερ» της Σαχάρας. Αλλά η περίπτωσή του δεν είναι, φυσικά, μοναδική….

 

Μοιραία, ο φόβος που ενσκήπτει τώρα(;) πάνω από το Παρίσι και στους -μέχρι σήμερα απρόθυμους για άμεση εμπλοκή- συμμάχους του είναι εάν με την επέμβαση στο Μάλι ξεκίνησαν παράλληλα έναν νέο, ατέρμονο πόλεμο με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές στα άγρια εδάφη της αφρικανικής ηπείρου (από την AQIM, μέχρι την Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και την αλ-Σαμπάαμπ στη Σομαλία). Κι αυτό, ενώ η Γαλλία ανέλαβε στο Μάλι ακόμη ένα ρίσκο: αυτό της χερσαίας εμπλοκής.

 

Για πρώτη φορά χθες, Γάλλοι κομάντος ενεπλάκησαν σε μάχες σώμα με σώμα με ισλαμιστές στην πόλη Ντιαμπαλί, στα δυτικά του Μάλι. Προς την περιοχή κατευθύνονται τώρα Γάλλοι στρατιώτες, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην πρωτεύουσα Μπαμάκο, με την υποστήριξη 30 τεθωρακισμένων οχημάτων. Κι όλοι μαζί περιμένουν εναγωνίως τις ενισχύσεις από τα γειτονικά αφρικανικά κράτη, που θα αναλάβουν δράση υπό την εντολή του ΟΗΕ.

 

Υπό το βάρος των εξελίξεων, μία πρώτη δύναμη 2.000 ανδρών (σε σύνολο 3.300) αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Μάλι, με αμφίβολη όμως αποτελεσματικότητα, ετοιμότητα και εμπειρία για άμεση εμπλοκή σε έναν πόλεμο στην έρημο. Προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για τα χειρότερα, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, προειδοποίησε για «μακροχρόνιες μάχες», παραδεχόμενος δημόσια ότι «η επιχείρηση αποδεικνύεται σε ορισμένες περιοχές εξαιρετικά πιο δύσκολη απ' ό,τι είχε προβλεφθεί»…

 

[email protected]

Scroll to top