tzaki-kaminada-nefos-aithalomixli

26/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Σήμα κινδύνου για την αιθαλομίχλη από επιστήμονες

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας. Η αιθαλομίχλη έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία».
      Pin It

Τις επιπτώσεις της αιθαλομίχλης στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία επισημαίνουν οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ιωάννης Παντής και Αλέξης Μπένος, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την πρυτανεία του Ιδρύματος.

«Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας. Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού. Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του”, τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο καθηγητής Οικολογίας Ιωάννης Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ενώ αναφέρουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα. «Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης», σχολιάζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, που, όπως τονίζουν, «θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση».

Σύσκεψη για την αιθαλομίχλη

Το θέμα της αιθαλομίχλης ήταν το αντικείμενο συνάντησης μετάξύ των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι υπουργοί παραδέχθηκαν πως ξεπεράστηκαν τα όρια των αιωρούμενων σωματιδίων σε ορισμένες πόλεις, ωστόσο ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως δε θα μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.  Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης, κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν «καθαρή ενέργεια», ενώ υπενθύμισε πως την κυβερνητική απόφαση για δωρεάν χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, κατά τις ημέρες που υπάρχει πρόβλεψη για έντονα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τέλος ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου που μας βλάπτει όλους», προσθέτοντας πως «θα πρέπει ο καθένας από εμάς να αναλαμβάνει το μερίδιο της ατομικής του ευθύνης και να σβήνει εκείνα τα θερμαντικά μέσα, τα οποία επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα».

 

Σχετικά θέματα:

efsyn.gr

 

Scroll to top