27/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Academy Gardens

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Ακαδημαϊκός ο τίτλος, ουδόλως ακαδημαϊκό το ζήτημα! Μεγάλη έκταση, που όχι απλώς γειτονεύει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά μέρος της τον… εμβολίζει, πάει για εμπορικό-ψυχαγωγικό-αθλητικό-εκθεσιακό και ό,τι άλλο βάλει ο νους κέντρο (δηλαδή χαιρέτα μας τον… Πλάτωνα), από την επενδυτική εταιρεία ARTUME SA, θυγατρική του γνωστού, αναμιγμένου με τα μνημόνια, οίκου BlackRock.

 

Η οποία ARTUME SA, αφού αγόρασε τον συγκεκριμένο χώρο το 2008, εν συνεχεία, με… αφαιρετικές διαδικασίες, από παρακάμψεις και υπερβάσεις νόμων μέχρι παραπλανήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλαγές χρήσεων γης και φοροαπαλλαγές/φοροαποφυγές («Εφ. Συν.», 19/12) –όλα υπό την… αιγίδα… συμβουλής του προέδρου της, δι’ επιστολής του στο γραφείο του σημερινού πρωθυπουργού, ότι, εάν δεν γίνουν, θα αποσυρθεί η επένδυση–, κατόρθωσε να φέρει το «πράγμα» στο «παρά πέντε» του έργου, με κάποιες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

 

Πρόκειται για τον χώρο –χαρακτηρισμένο και ως διατηρητέο βιομηχανικό πάρκο– όπου, έως το 2006, λειτουργούσε η μεγάλη κλωστοϋφαντουργία «Πεταλούδα» (σε ανθοφορία μάλιστα, με κέρδη Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2006 1,2 εκατ. ευρώ!). Ο Σεπτέμβρης 2006 ήταν ο… μαύρος για την «Πεταλούδα» (άλλο τόσο μαύρος και για την ελληνική βιομηχανία εν συνόλω!), αφού τότε απεβίωσε ο ιδρυτής της –προσωπογραφία αυτοδημιούργητου Ελληνα!– Ελευθέριος Μουζάκης∙ που μια και ο λόγος περί φοροαπαλλαγών της ARTUME SA το έφερε, o Ελ. Μουζάκης, επί χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών, ήταν «ο ειλικρινέστερος φορολογούμενος Ελληνας».

 

Κάτι που δεν αναφέρει το ρεπορτάζ και έχει ενδιαφέρον είναι πως ο Μουζάκης στη διαθήκη του (2006∙ η έκταση πουλήθηκε δύο χρόνια μετά!) δέσμευε τους κληρονόμους του –οικογένεια και συνεργάτες– «να διατηρήσουν (τη βιομηχανία) ζωντανή…», ενώ τους υποχρέωνε να διατηρήσουν τις μετοχές τους έως το 2021! Τι συνέβη μεταξύ 2006-2008, ώστε σήμερα να συζητάμε για Academy Gardens και συναφή… κηπευτικά, ένας… Ερμής (κερδώος) μόνο γνωρίζει…

 

Scroll to top