ΤΟΥΡΚΙΑ – Χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας γινόταν και πριν από τους ισλαμιστές, απλώς το κυβερνών ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ και ο πρωθυπουργός, σε σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται, ενεργούν βάρβαρα και απροκάλυπτα αποπέμποντας 550 αστυνομικούς και έναν εισαγγελέα
Του Νικόλα Ζηργάνου
Χωρίς να κρατάει πλέον κανένα πρόσχημα, ο Ταγίπ Ερντογάν και το πανταχόθεν βαλλόμενο για το σκάνδαλο διαφθοράς κυβερνητικό ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ολοκληρώνουν τη χειραγώγηση της εισαγγελικής έρευνας και τον πλήρη έλεγχο των αστυνομικών αρχών. Χθες, και ο δεύτερος εισαγγελέας που ερευνούσε και αποκάλυψε το σκάνδαλο, Μουαμέρ Ακάς, ανακοίνωσε με γραπτή του δήλωση πως με απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας απομακρύνθηκε από την υπόθεση και πως του αφαιρέθηκε ο φάκελος. Ο Ακάς κατήγγειλε ότι ασκήθηκε ασφυκτική πίεση εις βάρος του και πως η αστυνομία παρενόχλησε την έρευνά του και δεν ολοκλήρωσε ορισμένες από τις συλλήψεις που είχε διατάξει. «Συνετελέσθη έγκλημα, ύποπτοι αφέθηκαν να πάρουν μέτρα προφύλαξης, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία» υποστήριξε ο Ακάς.
Αντικατάσταση εισαγγελέα
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, ο εισαγγελέας είχε ετοιμάσει και δεύτερο κύμα συλλήψεων για άλλους 30 πολιτικούς, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, πέραν των ήδη 70 προσαχθέντων, όμως η αστυνομία αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του, κατόπιν κυβερνητικής εντολής.
Ο επικεφαλής της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης υποστήριξε χθες το βράδυ ότι ο Ακάς αντικαταστάθηκε γιατί είχε διοχετεύσει στον Τύπο τη δικογραφία και γιατί δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους ανωτέρους του για την υπόθεση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», μέχρι στιγμής έχουν αποπεμφθεί και 550 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα, ως υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που θεωρείται από την κυβέρνηση ως ο ιθύνων νους της επιχείρησης εναντίον της με όπλο τα σκάνδαλα.
Χθες, ορκίστηκαν και οι δέκα νέοι υπουργοί που αντικατέστησαν τους τέσσερις ενεχόμενους στο σκάνδαλο (οι τρεις πατέρες των άσωτων υιών, υπουργοί Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, Περιβάλλοντος, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, Οικονομίας, Ζαφέρ Τσακλαγιάν, και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, επίσης κατηγορούμενος για δωροδοκία) και τους έξι που θα εκτεθούν ως υποψήφιοι στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο.
Στο κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών, τοποθετήθηκε ένας μη κοινοβουλευτικός, ο Εφκάν Αλα, πρώην κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ και πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στην Ταξίμ. Ο Αλα ήταν αυτός που εκπόνησε και εφάρμοσε το σχέδιο καταστολής των διαδηλώσεων, καθώς και την προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις στην Εισαγγελία, αλλά και τον διορισμό του νέου υπουργού Εσωτερικών ως προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός μυστικού «βαθέος κράτους», επιστρέφοντας την κατηγορία που συνήθως εξαπέλυαν οι ισλαμιστές κατά των οπαδών του κοσμικού κράτους στην Τουρκία.
«Ο Ερντογάν έχει ένα “βαθύ κράτος”, το κόμμα του έχει ένα “βαθύ κράτος” και ο Εφκάν Αλα αποτελεί κομβικό στοιχείο αυτού του “βαθέος κράτους”» κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την ώρα που οι Βρυξέλλες έστελναν μήνυμα στην Αγκυρα «να σεβαστεί τη διάκριση των εξουσιών».
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν συνεχίζει να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη και να κατηγορεί ξένα κέντρα, συνωμότες και κατασκόπους σκοτεινών κέντρων που επιβουλεύονται την επιτυχία της Τουρκίας (του) και απεργάζονται την ανατροπή της κυβέρνησης. Κατονόμασε επίσης τον Κιλιτσντάρογλου ως μέρος της συνωμοσίας, όπως και μερίδα του Τύπου.
Παραίτηση 4ου βουλευτή
Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, παραιτήθηκε χθες και τέταρτος βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος, ενώ η εσωκομματική κρίση βαθαίνει. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην στέλεχος του AKP, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, υποστήριξε χθες ότι «η κυβέρνηση ελέγχεται από μια ολιγομελή ελίτ ολιγαρχών που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λαού».
Σε συνέχεια των καταιγιστικών αποκαλύψεων και των στοιχείων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, η εφημερίδα «Ταράφ» έγραψε χθες ότι, πέρα από τις μίζες σε ρευστό, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Τσακλαγιάν, δωροδοκήθηκε από τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία, κατηγορούμενο Ρεζά Ζαράμπ, με ένα ρολόι αξίας 300.000 ελβετικών φράγκων. Σύμφωνα με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που έχει στα χέρια της η «Ταράφ», ο Τσακλαγιάν ζήτησε από τον Ζαράμπ να του χαρίσει ένα ρολόι Patek Philippe που είχε δει σε βιτρίνα στη Γενεύη και ο Ζεράμπ έστειλε άνθρωπό του στην Ελβετία για να το αγοράσει και να το δώσει στον υπουργό. Για τον Ζεράμπ, ο οποίος κατηγορείται πως λάδωσε τρεις υπουργούς καθώς και τους γιους τους, ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι πρόκειται για γνωστό επιχειρηματία που κάνει εξαγωγές χρυσού, συμβάλλει στην οικονομία της χώρας και μετέχει σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Αναφερόμενος στον ισχυρισμό των εισαγγελέων ότι ο Ζαράφ εισήλθε δύο φορές μέσα στο 2013 στο γραφείο του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, με μια τσάντα στο χέρι και εξήλθε χωρίς αυτήν, ο Ερντογάν αναρωτήθηκε δημόσια μήπως η τσάντα «περιείχε βιβλία».