ΑΙΓΥΠΤΟΣ – Στην πλέον κρίσιμη καμπή μπήκε η αντιπαράθεση του στρατού με τους ισλαμιστές αφού, εκτός του νέου κύματος συλλήψεων στελεχών της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται για πρώτη φορά επισήμως τρομοκρατική οργάνωση
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
«Η ελευθερία και η σταθερότητα δεν θα επιτευχθούν με ευκολία» διεμήνυσε χθες ο ισχυρός άνδρας της Αιγύπτου -ο προαλειφόμενος για την προεδρία- στρατηγός Αλ Σίσι, καλώντας τους συμπατριώτες του «να δείξουν πίστη στον Θεό, στον στρατό και στην αστυνομία»! «Δεν υπάρχει λόγος φόβου ή ανησυχίας» διαβεβαίωσε. «Ο αιγυπτιακός στρατός θα θυσιαστεί για τη χώρα και τον λαό της. Κι όσοι τον βλάψουν, θα εξαφανιστούν από προσώπου γης»!
Προς επίρρωση, ήλθε το χθεσινό νέο κύμα συλλήψεων -αυτή τη φορά 16 στον αριθμό- στελεχών και υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μέχρι πρότινος κύριου εκφραστή του πολιτικού Ισλάμ στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα και από προχθές ανακηρυγμένης για πρώτη φορά στα χρονικά σε «τρομοκρατική οργάνωση», με τη «βούλα» του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση, που -όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου- ελήφθη στον απόηχο ενός μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων κατά εκκλησιών και άλλων στόχων, με τελευταίες τη χθεσινή έκρηξη σε λεωφορείο στη συνοικία Νασρ Σίτι του Καΐρου, με 5 τραυματίες, και την πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την Τετάρτη, έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Μανσούρα, στο Δέλτα του Νείλου, με απολογισμό 16 νεκρούς και 140 τραυματίες.
Την ευθύνη για την επίθεση αυτή είχε ήδη αναλάβει η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ Μπεΐτ αλ-Μακντίς, «παρακλάδι» της Αλ Κάιντα στη χερσόνησο του Σινά, με πλήθος ανάλογων επιθέσεων στο ενεργητικό της και με πιο σημαντική -από πολιτικής σκοπιάς- την απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών, στο Κάιρο, τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Επισήμως, δεν παρουσιάστηκαν κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία, που να συνδέουν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα με το αιματοκύλισμα και να αιτιολογούν την ανακήρυξή της σε «τρομοκρατική οργάνωση». Μέτρο που πρακτικά σημαίνει την επιβολή βαρύτατων ποινών για τα στελέχη, τους υποστηρικτές και χρηματοδότες της ισλαμικής οργάνωσης, οι οποίες θα κυμαίνονται από 5ετή φυλάκιση έως και την εκτέλεση των συλληφθέντων, αναλόγως της βαρύτητας των αδικημάτων…
«Πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή στην αντιπαράθεση μεταξύ στρατού και ισλαμιστών» λέει στο Reuters ο ειδικός αναλυτής Χαλίλ αλ-Ανάνι. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά, «η κυβέρνηση του Καΐρου κλείνει τον δρόμο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα για ενδεχόμενη επάνοδό της στην πολιτική σκηνή της Αιγύπτου». Ομως μια πιθανή, άμεση συνέπεια αυτής της τακτικής -επισημαίνει- είναι να ξεσπάσει στην Αίγυπτο μια ισλαμική εξέγερση, ανάλογη με εκείνη που συγκλόνισε την Αλγερία τη δεκαετία του 1990.
Προς το παρόν, η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιλέγει την οδό της πολιτικής διαμαρτυρίας. Για σήμερα, έχει καλέσει τους υποστηρικτές της σε μαζικές διαδηλώσεις, με το πέρας της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής, έχοντας δεδηλωμένα στο πλευρό της την Εθνική Συμμαχία για τη Στήριξη της Νομιμότητας (μια συμμαχία υπέρ της αποκατάστασης της προεδρίας Μόρσι) και την ισλαμική οργάνωση αλ-Γκαμάα αλ-Ισλαμίγια, που κατηγόρησε ανοιχτά τις αιγυπτιακές αρχές για «αδικία, η οποία θα επηρεάσει την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα».
Οσο για την κοσμική αντιπολίτευση; Εν αναμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου αιγυπτιακού συντάγματος, στα μέσα Ιανουαρίου -που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια εκλογών- εμφανίζεται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένη. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» ήταν η αντίδραση του κινήματος Ταμάροντ, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει την είδηση ότι φυλακισμένα στελέχη του ακτιβιστικού κινήματος «6 Απρίλη» άρχιζαν χθες απεργία πείνας, καταγγέλλοντας τις συνθήκες, αλλά και τους λόγους κράτησής του: την παραβίαση του νεόκοπου νόμου περί απαγόρευσης σε όλες τις διαδηλώσεις και τις δημόσιες συναθροίσεις…