Pin It

Με δισκέτες και λοιπά μαγνητικά μέσα και εξοπλισμένοι με απεριόριστη υπομονή αλλά και χρήματα, οι εργοδότες που έχουν… τιμωρηθεί με αναστολή δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου θα μπορούν να προσέρχονται στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και να προσκομίζουν τις ΑΠΔ για τους εργαζόμενους που απασχολούν. Σε μια κίνηση «αβροφροσύνης» η διοίκηση του ΙΚΑ τούς δίνει τη δυνατότητα, μέχρι την 31η-1-2014, υποβολής των ΑΠΔ απαιτητών μισθολογικών περιόδων με προσκόμιση μαγνητικού μέσου στα αρμόδια υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της έδρας του εργοδότη, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, χωρίς να έχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ωστόσο, για να μπορέσουν να υποβάλουν τις ΑΠΔ με μαγνητικά μέσα θα πρέπει ταυτόχρονα υποβάλουν και αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης.

 

Βέβαια, όπως επισημαίνεται, η δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου θα ενεργοποιείται μόνο εφόσον ο εργοδότης προχωρήσει σε τακτοποίηση των οφειλών του. Μάλιστα η «καλή» διοίκηση του ΙΚΑ πληροφορεί τον εργοδότη που δεν έχει χρήματα να πληρώσει λόγω της κρίσης ότι «σε αντίθετη περίπτωση, θα υπολογίζονται πρόσθετες επιβαρύνσεις (ΠΕΠΕΕ) λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ΑΠΔ».

 

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία λοιπόν, οι εργοδότες που έχουν τιμωρηθεί με αναστολή υποβολής μέσω διαδικτύου είναι αυτοί που υπέβαλαν ΑΠΔ για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

 

Τζ.Ρ.

 

Scroll to top