29/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ποιους δίνει το χρίσμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Γρίφος με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να δώσουν τη μάχη των εκλογών στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους.
      Pin It

Γρίφος με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να δώσουν τη μάχη των εκλογών στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

papadimoulisΣε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα των προσώπων που θα ριχτούν στη μάχη στις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μπορεί η Πολιτική Γραμματεία να ενέκρινε τη Δευτέρα, χωρίς ουσιαστικές αντιρρήσεις, το πολιτικό σχέδιο για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρξει «ατύχημα» στην κυβέρνηση μέχρι τον Μάιο, που θα οδηγήσει σε τριπλές εκλογές, ανακατεύει την τράπουλα, με πολλά κορυφαία στελέχη να διατυπώνουν δεύτερες σκέψεις ως προς την «αρένα» που θα επιλέξουν για να αγωνιστούν.

 

Το βάρος από την πλευρά της ηγεσίας της Κουμουνδούρου ρίχνεται πλέον στους μεγάλους δήμους και στις 13 περιφέρειες, εκεί όπου υπάρχει η απόφαση οι υποψήφιοι να προέρχονται από την κορυφή του κόμματος ώστε να εξασφαλιστεί ευρεία νίκη. Είναι άλλωστε διακηρυγμένος στόχος, η εμπιστοσύνη που θα δοθεί στα πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ στους μεγάλους δήμους να μεταφραστεί σε «πολιτικό μήνυμα» για την αναντιστοιχία μεταξύ της κυβερνητικής μνημονιακής πολιτικής και της λαϊκής βούλησης.

 

Εξ ου και το «τετράπτυχο» βάσει του οποίου θα δομηθούν τα κατά τόπους ψηφοδέλτια, τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρότερους δήμους: οι συνδυασμοί και οι επικεφαλής τους πρέπει να είναι αντιμνημονιακοί, αντικαλλικρατικοί, με αυτοδιοικητικό πρόγραμμα και να μη στελεχώνονται από «φθαρμένα» πρόσωπα.

 

Αν και στους μεγάλους δήμους οι προϋποθέσεις αυτές είναι σχετικά εύκολο να ικανοποιηθούν, εντούτοις στην Κουμουνδούρου τα κεντρικά στελέχη επιχειρούν να συντονίσουν τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους μικρότερους δήμους. Τον συντονισμό στην Αττική έχει αναλάβει από κοινού με τον Κώστα Πουλάκη, που «ηγείται» του Τμήματος Αυτοδιοίκησης, ο Τάσος Κορωνάκης, που έχει υπό την ευθύνη του τα οργανωτικά ζητήματα. Στόχος τους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέλθει σε όλους τους δήμους ενωμένος και να μην παρατηρηθεί «εμπλοκή» με παράγοντες που «ξαφνικά» προσέγγισαν την αξιωματική αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

 

sakorafaΟσον αφορά πάντως τα ονόματα για τους μεγάλους δήμους, με πληθυσμό άνω των 60.000, οι συζητήσεις «έχουν ακόμα μέλλον», όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι στις 18 ή στις 25 του μήνα θα κληθεί να επικυρώσει τις όποιες επιλογές η Κεντρική Επιτροπή. Ολα τα επιτελικά στελέχη κρατούν… μικρό καλάθι για τα ονόματα, μεταφέροντας την εικόνα ενός θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή. Αν και ορισμένοι θα ανέμεναν στριμωξίδι επίδοξων υποψηφίων, ελέω των υψηλών δημοσκοπικών ποσοστών, η εικόνα είναι διαφορετική δεδομένων των κινδύνων που μπορεί να έχει η έκθεση ή η ήττα του εκάστοτε κορυφαίου στελέχους, ενώ δεν πρέπει να υποτιμάται το ενδεχόμενο των ραγδαίων κεντρικών πολιτικών εξελίξεων. «Δεν είναι εύκολο να βρεθεί αυτός που θα βάλει το κεφάλι του στον ντορβά» λένε ενδεικτικά στελέχη της Κουμουνδούρου.

 

Μέχρι στιγμής η Σοφία Σακοράφα φαίνεται να λαμβάνει το χρίσμα για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, αυτήν της Αττικής, με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου να θεωρούν ότι μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερα «ακροατήρια», που εκτείνονται από την Αριστερά μέχρι τις παρυφές του σημερινού ΠΑΣΟΚ. Για τον Δήμο της Αθήνας οι «πιέσεις» αναμένεται να επικεντρωθούν στον Δημήτρη Παπαδημούλη, μια και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν την ενδιαφέρει η υποψηφιότητα στον δήμο της πρωτεύουσας. Στον Πειραιά ο Θοδωρής Δρίτσας φαίνεται να έχει αρνηθεί, με αποτέλεσμα να αναζητείται υποψηφιότητα που θα χαίρει της αποδοχής και θα έχει δώσει δείγματα αγωνιστικότητας στην περιοχή.

 

Οσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το όνομα του πανεπιστημιακού Αρι Καζάκου φέρεται ως το κατάλληλο να λειτουργήσει ως «πόλος έλξης» στο ιδιότυπο πολιτικό σκηνικό της πόλης, ενώ στη «σκακιέρα» μπαίνει και ο επίσης πανεπιστημιακός Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος δεν αποκλείεται να κατέλθει στην κούρσα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στις υπόλοιπες περιφέρειες βολιδοσκοπούνται τοπικοί βουλευτές, όπως η Ολγα Γεροβασίλη για την Περιφέρεια Ηπείρου, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου για τη Δυτική Ελλάδα, ο Γιάννης Ζερδελής για το Βόρειο Αιγαίο και ο Βαγγέλης Αποστόλου για τη Στερεά Ελλάδα.

 

[email protected]

 

Scroll to top