29/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα δολοφονία πρώην υπουργού

ΛΙΒΑΝΟΣ - Ο Μοχάμεντ Σάτα, που είχε το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στην κυβέρνηση Χαρίρι, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση που έγινε χθες στη Βηρυτό.
      Pin It

ΛΙΒΑΝΟΣ – Ο Μοχάμεντ Σάτα, που είχε το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στην κυβέρνηση Χαρίρι, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση που έγινε χθες στη Βηρυτό

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

dolofoniaΑλλος ένας στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Σάτα, σκοτώθηκε κατά τη νέα χθεσινή βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό. Μαζί του σκοτώθηκαν ακόμη τέσσερις άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Σάτα ήταν καθ’ οδόν προς το σπίτι τού Σάαντ Χαρίρι όπου είναι και το αρχηγείο του συνασπισμού «14 Μαρτίου», ο οποίος αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ και στους ντόπιους συμμάχους του, δηλαδή τη Χεζμπολάχ, όταν πυροδοτήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός, σε μία από τις κεντρικές λεωφόρους της Βηρυτού.

 

Ηγέτης συνασπισμού

 

Καθώς ο Χαρίρι έχει εγκαταλείψει ουσιαστικά τη χώρα από το 2011, όταν και ανατράπηκε η κυβέρνησή του, ο Σάτα θεωρούνταν ο εν ενεργεία αρχηγός τού εν λόγω συνασπισμού, που πλέον μένει πάλι ακέφαλος.

 

Ο 62χρονος Σάτα δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Πέρα από «δεξί χέρι» του Χαρίρι, είχε διατελέσει στο παρελθόν πρέσβης στην Ουάσινγκτον και διέθετε άριστες σχέσεις με τους Αμερικανούς, όπως και με ηγετικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ συνεχείς ήταν οι φραστικές επιθέσεις του κατά του Ασαντ αλλά και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, σεΐχη Νασράλα. Υπήρξε επίσης υπουργός στην κυβέρνηση του -επίσης υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ- Φουάντ Σινιόρα (2005-2008).

 

Ούτε όμως και το «τάιμινγκ» της επίθεσης είναι τυχαίο: η δολοφονία του Σάτα πραγματοποιήθηκε μόλις είκοσι ημέρες πριν από την έναρξη στη Χάγη της δίκης των πέντε κατηγορουμένων για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού και πατέρα του Σάαντ, Ραφίκ Χαρίρι. Πρόκειται για πέντε μέλη της Χεζμπολάχ που θα δικαστούν ερήμην. Η Χεζμπολάχ, από τη μεριά της, αρνείται κατηγορηματικά κάθε συμμετοχή της στη δολοφονία Χαρίρι. Στην πραγματικότητα, η δολοφονία του Σάτα είναι ακόμη ένας κρίκος στον πόλεμο μεταξύ της σιιτικής Χεζμπολάχ, που συμμετέχει ενεργά στον εμφύλιο της Συρίας στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, και των σουνιτών ανταρτών, που υποστηρίζονται από τη Δύση και τις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου. Πιθανότατα δε αποτελεί τα αντίποινα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στις 19 Δεκεμβρίου κοντά στην πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε μια περιοχή της πόλης που ελέγχεται πλήρως από τη Χεζμπολάχ.

 

Αλυσίδα χτυπημάτων

 

Αλλωστε ο νέος κρίκος ανήκει σε μια μακρά αλυσίδα τρομοκρατικών και δολοφονικών επιθέσεων από το 2005 μέχρι το 2012, που έστειλε στον άλλο κόσμο δεκάδες πολιτικούς και δημοσιογράφους, καθώς και αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας που σχετίζονταν με την οικογένεια Χαρίρι ή είχαν σχέση με τον «φιλοδυτικό» συνασπισμό. Τον Οκτώβριο του 2012 είχε δολοφονηθεί -πάλι με βόμβα- ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Ουισάμ αλ Χάσαν.

 

Scroll to top