Bayern

29/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SPORT

Ανασκόπηση 2013

      Pin It

Επιμέλεια: Β. Παπαντωνοπούλου, Θ. Ασημακόπουλος, Κ. Κάραλης, Γ. Ντεντόπουλος

 

Το τέλος της δόξας

 

Lemb-SebastianΜε εννιά συνεχόμενους τίτλους στο πρωτάθλημα ράλι (WRC), ο Σεμπαστιάν Λεμπ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος θρύλος του αθλήματος. Φέτος, έτρεξε μόνο για… πλάκα σε τέσσερις αγώνες, όπου νίκησε στους δύο. Ηθελε να ολοκληρώσει την καριέρα του στη Γαλλία, μέσα στο σπίτι του. Ομως, στην πρώτη ειδική διαδρομή της τελευταίας μέρας του αγώνα, το αυτοκίνητό του ντεραπάρισε και ο 39χρονος ολοκλήρωσε λίγο άδοξα την ένδοξη καριέρα του.

 

 

Οι σκληροί του Μαϊάμι

 

Τη δική τους δυναστεία ονειρεύονται να εγκαθιδρύσουν οι Μαϊάμι Χιτ μετά την κατάκτηση του τρίτου συνολικά και δεύτερου συνεχόμενου τίτλου του ΝΒΑ. Η παρέα του «βασιλιά» Λεμπρόν Τζέιμς, που αναδείχθηκε MVP, του Ντουέιν Ουέιντ και του Κρις Μπος, μπορεί να είδε τον χάρο με τα μάτια της, όμως τελικά κατάφερε να λυγίσει τους Σπερς με 4-3 σε μια σειρά που θα μείνει αξέχαστη για το φάουλ που δεν έκαναν οι Σπερς στον 6ο τελικό, ενώ είχαν προβάδισμα με 3 πόντους και βρίσκονταν αγκαλιά με το τρόπαιο. Ο Ρέι Αλεν ισοφάρισε με τρίποντο, η Χιτ νίκησε στην παράταση, ισοφάρισε 3-3 και βρήκε και πορτοφόλι.

 

 

Αίμα στον Μαραθώνιο

 

Η πιο αγνή μορφή αθλητισμού, ένας Μαραθώνιος, βάφτηκε με αίμα. Στις 15 Απριλίου, τα αδέρφια Τσαρνάεφ από την Τσετσενία πυροδότησαν δύο βόμβες δίπλα στη γραμμή του τερματισμού στη Βοστόνη, προκαλώντας τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 264. Επειτα από ανθρωποκυνηγητό, ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, ενώ ο Τζοχάρ συνελήφθη. Στα τέλη Γενάρη, θα αποφασιστεί αν θα καταδικαστεί σε θάνατο.

 

 

Ο πρίγκιπας του Ουίμπλεντον

 

Marey-AndiΕίχαν περάσει 77 χρόνια από τότε που ένας Βρετανός, συγκεκριμένα ο Φρεντ Πέρι, κατέκτησε το τουρνουά τένις του Ουίμπλεντον. Την γκίνια αυτή έσπασε στις 7 Ιουλίου ο Σκοτσέζος Αντι Μάρεϊ με τρόπο εντυπωσιακό: 3-0 σετ επί του (τότε) Νο1 στον κόσμο Νόβακ Τζόκοβιτς. Με τους 15.000 θεατές του τελικού να παραληρούν, χιλιάδες να βρίσκονται στον λόφο έξω από το γήπεδο και να πανηγυρίζουν και εκατομμύρια Βρετανούς να είναι κολλημένοι στην τηλεόραση, η επιτυχία του Μάρεϊ ήταν το γεγονός του καλοκαιριού για το Νησί – μέχρι τη γέννηση του πρίγκιπα Γεώργιου…

 

 

 

Allez les bleu

 

Αν δεν τους το χρωστούσε η ιστορία, το χρωστούσαν οι ίδιοι στην ιστορία τους. Οι Γάλλοι, στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, τίναξαν από πάνω τους μια και καλή τη ρετσινιά των loosers και κατάφεραν να ανέβουν στην κορυφή της Ευρώπης. Στον τελικό ποδοπάτησαν 80-66 τη Λιθουανία του Γιόνας Καζλάουσκας και κατέκτησαν το πρώτο τους χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ, όπου μετέχουν από το 1935. Ηταν η μεγάλη δικαίωση για την υπομονή και την επιμονή του μεγάλου αστέρα των Σπερς, Τόνι Πάρκερ.

 

 

And the winner is… Tokyo

 

Η απόφαση για την πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 ελήφθη πάνω στη βάση τού «το μη χείρον, βέλτιστον», καθώς όλοι οι φάκελοι τεχνικά ήταν άρτιοι. Ομως η Μαδρίτη δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για τη δοκιμαζόμενη από την κρίση ισπανική οικονομία, ενώ η πολιτική αναταραχή «τορπίλισε» τις ελπίδες των Τούρκων να φιλοξενήσουν για πρώτη φορά τη διοργάνωση. Οπότε το χρίσμα δόθηκε στο Τόκιο για δεύτερη φορά αφού έχουν προηγηθεί οι αγώνες του 1964. Η ιαπωνική πρωτεύουσα κατάφερε να πείσει ότι το πρόβλημα διαρροής από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι «ελεγχόμενο και πολύ μακριά από την πόλη».

 

 

Η… θαλάσσια δύναμη

 

Κατέκτησε ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βαρκελώνης στα 10 χιλιόμετρα ανοικτής θάλασσας και στα 5 χιλιόμετρα στο ομαδικό. Ο 33χρονος Σπύρος Γιαννιώτης έκανε όλη την Ελλάδα περήφανη το περασμένο καλοκαίρι και δικαίως ψηφίστηκε ως κορυφαίος αθλητής του 2013 από τον ΠΣΑΤ. Μάλιστα, από τη στιγμή που ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία κολυμβητής που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

 

 

Ο μύθος του Φέτελ

 

Χρόνο με τον χρόνο ο Σεμπάστιαν Φέτελ μεγαλώνει τον μύθο του. Με την κατάκτηση του τέταρτου συνεχόμενου τίτλου στη Φόρμουλα 1, ο 26χρονος Γερμανός μάς δείχνει πως μπορεί να σπάσει κάθε ρεκόρ που υπάρχει, αρκεί να μη… βαρεθεί. Φέτος σημείωσε 13 νίκες και ισοφάρισε το ρεκόρ του Μίκαελ Σουμάχερ από το 2004. Απ’ αυτές, οι εννιά ήταν συνεχόμενες -κορυφαία επίδοση όλων των εποχών- και το σερί τρέχει ακόμα και μπορεί να διευρυνθεί του χρόνου.

 

 

Με τρία χρυσά στις βαλίτσες

 

Αποκαλείται ο άνθρωπος-κεραυνός και μέσα στο 2013 μας το επιβεβαίωσε. Ο Γιουσέιν Μπολτ μπορεί να μην έσπασε τα δικά του παγκόσμια ρεκόρ, αλλά από το Παγκόσμιο Ανοιχτού Στίβου της Μόσχας έφυγε με τρία χρυσά μετάλλια στις βαλίτσες του. Στα 100 μέτρα έκανε 9.77, στα 200μ. 19.66, ενώ συμμετείχε και στην ομάδα 4Χ100 της Τζαμάικα, που πήρε την πρωτιά. Ακόμη και ο βροχερός καιρός της Ρωσίας ήταν… αφιερωμένος σε αυτόν την ώρα που έτρεχε.

 

 

 

ΝΒΑ δίχως Γιάννη

 

Δεν αποκλείεται η ζωή του κάποτε να γίνει ταινία. Γιατί παραμύθι θυμίζει σίγουρα. Ο 19χρονος Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο δεύτερος γιος μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία, που μεγάλωσε στους δρόμους της Αθήνας πουλώντας cd, ζει το όνειρό του. Από εκεί που αγωνιζόταν στον Φιλαθλητικό, μια ομάδα Α2 κατηγορίας, βρέθηκε στο νούμερο 15 του ντραφτ για λογαριασμό των Μπακς. Οι σκάουτερ από το Μιλγουόκι θαμπώθηκαν από τα προσόντα του (2.08), τις ικανότητες και την αίσθηση του παιχνιδιού και αποφάσισαν να επενδύσουν πάνω του. Του πρόσφεραν από την πρώτη χρονιά επαγγελματικό συμβόλαιο αλλά του δίνουν την ευκαιρία να κάνει κάθε μέρα ένα βήμα παραπάνω. Πάλι καλά που εξασφάλισε ελληνικό διαβατήριο για να έχει και η Εθνική κάτι να περιμένει.

 

 

Ξαφνικός θάνατος

 

Ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης έχασε τη μάχη με τον θάνατο στις 12 Ιουνίου. Ο πρωταθλητής του κανόε καγιάκ βρισκόταν στον Πολωνία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ώσπου ξαφνικά λιποθύμησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου έμενε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από λευχαιμία. Υστερα από μία σχεδόν εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι ο Κιλιγκαρίδης ήταν κλινικά νεκρός και σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας έπρεπε να αποσυνδεθεί από τη μηχανική υποστήριξη.

 

 

Τσάρος πάντων των Ελληνορώσων

 

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς, από τους σημαντικότερους μπασκετμπολίστες που ανέδειξε η Ελλάδα, κρέμασε οριστικά τα παπούτσια του το περασμένο καλοκαίρι, σε ηλικία 36 ετών. Η δοξασμένη καριέρα του δίμετρου πλέι μέικερ ξεκίνησε από τον ταπεινό Εθνικό Ελληνορώσων κι έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης. Την κατέκτησε τόσο με τη φανέλα της αγαπημένης του ΤΣΣΚΑ (2007, 2009) όσο και με την Εθνική, αφού ως μέλος της κρέμασε στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005 και το ασημένιο στο Μουντομπάσκετ του 2006. Αν πέσει στα χέρια σας η λίστα με τους τίτλους και τις διακρίσεις του, πάρτε βαθιά ανάσα για να τη διαβάσετε.

 

 

Ραντεβού στο Ρίο

 

Η πρόκριση της εθνικής μας ομάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για τρίτη φορά ήταν μια ηλιαχτίδα στα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τον Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι, η «γαλανόλευκη» έβγαλε εισιτήριο για τη Βραζιλία, όπου θα διεξαχθεί το Μουντιάλ, επιβεβαιώνοντας έτσι την ικανότητά της να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει έστω και δύσκολα. Η χαρά για όλους ήταν μεγάλη. Ακόμα και ο Πορτογάλος τεχνικός ξέσπασε σε έξαλλους πανηγυρισμούς, κάτι που σπάνια βλέπουμε από εκείνον.

 

 

Το σύμβολο έγινε δολοφόνος

 

Ο Οσκαρ Πιστόριους ήταν ένας άνθρωπος-σύμβολο για τη Νότια Αφρική και όχι μόνο. Με τεχνητά άκρα κατάφερε να τρέξει ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χώρια τα πάμπολλα μετάλλια και διακρίσεις σε Παραολυμπιακούς. Την ημέρα των ερωτευμένων, στις 14 Φεβρουαρίου, η φίλη του 27χρονου, Ρίβα Στίνκαμπ, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι του. Οι κατηγορίες βαραίνουν αυτόν, ο οποίος διατείνεται ότι τη σκότωσε κατά λάθος καθώς την μπέρδεψε με κλέφτη. Οι αποκαλύψεις για την κακή του συμπεριφορά, τη χρήση ναρκωτικών και την ύπαρξη όπλων στο σπίτι του τον έχουν στιγματίσει.

 

 

 

Τρελά ρεκόρ και unicef

 

Ο Ολυμπιακός κατάφερε στη δύση του 2013 να περάσει στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ αφήνοντας έξω την Μπενφίκα και την Αντερλεχτ. Ταυτόχρονα, σπάει όλα τα ρεκόρ που κρατούσε από την εποχή Γουλανδρή στο πρωτάθλημα έχοντας εξασφαλίσει με 16 νίκες, 1 ισοπαλία και 0 ήττες τον τίτλο πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος. Παράλληλα, έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό του, υπογράφοντας συμφωνία με τη unicef. Η παγκόσμια φιλανθρωπική κοινότητα θα βρίσκεται στην «ερυθρόλευκη» φανέλα για τα επόμενα δύο χρόνια και το ποσό που θα λάβει ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

 

 

Το «φλος ρουαγιάλ» της Μπάγερν Μονάχου

 

BayernH 113η σεζόν στην ιστορία της Μπάγερν Μονάχου ήταν η πιο επιτυχημένη της. Κατέκτησε την Μπουντεσλίγκα καταρρίπτοντας ή ισοφαρίζοντας 30(!) ρεκόρ του πρωταθλήματος. Επικράτησε της Ντόρτμουντ στον τελικό του Κυπέλλου. Και αναδείχθηκε για πέμπτη φορά στα χρονικά πρωταθλήτρια Ευρώπης, πάλι σε βάρος των Βεστφαλών. Ολα αυτά υπό τον Γιουπ Χάινκες, ο οποίος έδωσε τη σκυτάλη στον Πεπ Γουαρδιόλα το καλοκαίρι. Με τον Καταλανό πλέον, οι Βαυαροί στον πάγκο συνέχισαν τη συλλογή τίτλων: αρχικά το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ επικρατώντας της Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο και κατόπιν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων εις βάρος της Ράτζα Καζαμπλάνκα.

 

 

Το διπλό «thank you» του σερ Αλεξ

 

Με ένα διπλό «thank you» ολοκλήρωσε τον αποχαιρετιστήριο λόγο του ως προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Εμεινε στον πάγκο της για 27 χρόνια και την τελευταία του μέρα στη… δουλειά είναι και η μοναδική που τον είδαμε δακρυσμένο. Αποχώρησε ως πρωταθλητής και αυτή δεν ήταν η μοναδική του επιτυχία: 13 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 2 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό και 1 Παγκόσμιο Συλλόγων ο απολογισμός του…

 

 

Παραμίλησε η Ευρώπη

 

Ο Ολυμπιακός άφησε την Ευρώπη με το στόμα ανοιχτό. Οχι μόνο γιατί έγινε η μόλις 3η ομάδα από καταβολής των φάιναλ φορ (1988) που πέτυχε το repeat, μετά τη Γιουγκοπλάστικα και τη Μακάμπι, αλλά κυρίως για τον σαρωτικό τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε στο φάιναλ φορ του Λονδίνου. Ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε για 3η φορά στην καριέρα του MVP. Ο δε προπονητής Γιώργος Μπαρτζώκας έγινε ο πρώτος Ελληνας που κατέκτησε πρωτάθλημα Ευρώπης, διηπειρωτικό και παράλληλα ανακηρύχθηκε «προπονητής της χρονιάς» στην Ευρωλίγκα.

 

 

Ξανά στον θρόνο

 

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πήρε τα ηνία από τον πατέρα του Παύλο, ο Αργύρης Πεδουλάκης κλήθηκε να σηκώσει το βάρος της αντικατάστασης του μοναδικού Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, το δε ρόστερ αναδομήθηκε εκ βάθρων. Μόνο ο Διαμαντίδης και ο Τσαρτσαρής έμειναν. Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να είναι συνεπής στα ραντεβού με τους τίτλους. Ξεπέρασε τους κλυδωνισμούς των πρώτων μηνών και στο τέλος πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ. Στον τελικό Κυπέλλου λύγισε με 81-78 τον Ολυμπιακό και στον τελικό του πρωταθλήματος «σκούπισε» με 3-0 τον πρωταθλητή Ευρώπης, αφού τον νίκησε δύο φορές μέσα στο ΣΕΦ.

 

 

Ο σταρ και ο «πιστολέρο»

 

Μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ακούει στο όνομα Χαβιέρ Σαβιόλα. Ο ερχομός του Αργεντινού σταρ έκανε ντόρο και σίγουρα είναι ένα από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν. Από την άλλη, ο Κώστας Μήτρογλου κέρδισε με το σπαθί του φανέλα βασικού τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στην εθνική ομάδα, κάνοντας όλη την Ευρώπη να μιλάει για εκείνον με τις εμφανίσεις και τα γκολ που σκοράρει. Οταν ο Μίτσελ μπορεί, τους βάζει δίπλα δίπλα στην ενδεκάδα.

 

 

 

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσης ομολογίας

 

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Λανς Αρμστρονγκ ομολόγησε αυτό που διέψευδε κι αρνιόταν πεισματικά επί 14 χρόνια: ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών και ντόπινγκ με μεταγγίσεις αίματος και στις 7 νίκες του στον Γύρο Γαλλίας. Σε συνέντευξή του στην Οπρα Γουίνφρι είπε και μερικά… «αν γύριζε ο χρόνος πίσω, θα ενεργούσα αλλιώς», αλλά ελάχιστους έπεισε για τη μεταμέλειά του. Απλά ο Αμερικανός ποδηλάτης αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων, μετά τη σχετική έκθεση-καταπέλτη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (USADA) δηλαδή, να σταματήσει να κοροϊδεύει το παγκόσμιο κοινό και τις Αρχές. Τον λόγο πλέον έχουν τα δικαστήρια, όπου καταφεύγουν ο ένας μετά τον άλλον οι χορηγοί του…

 

 

Ο απόλυτος ποδοσφαιρικός σταρ

 

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ήταν σε δύο τομείς απόλυτος στον χώρο του ποδοσφαίρου: σταρ και επαγγελματίας. Στις 31 Ιανουαρίου, εντελώς ξαφνικά, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην Παρί Σεν Ζερμέν, δίνοντας μάλιστα τις αποδοχές του σε νοσοκομείο για παιδιά. Επαιξε τέσσερις μήνες σε υψηλό επίπεδο, έφτασε μια ανάσα από το να αποκλείσει την Μπαρτσελόνα από τους ημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και στις 18 Μαΐου αποχώρησε από την ενεργό δράση ως πρωταθλητής…

 

 

Ο χαμός του γιου και η δύναμη του πατέρα

 

Ο θάνατος του 20χρονου Φίλιππου Δελαπόρτα από τροχαίο δυστύχημα στις 9 Απριλίου συγκλόνισε τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο Φίλιππος αγωνιζόταν στον Φοίβο Κρεμαστής της Ρόδου. Εκεί είναι πρόεδρος ο πατέρας του, ο οποίος, δείχνοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα, αποφάσισε να γίνει κανονικά το ματς κόντρα στον Ικαρο την επόμενη μέρα. Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με 10 παίκτες για να τιμήσουν τον Φίλιππο και γι’ αυτό βραβεύτηκαν στον τελικό του Κυπέλλου.

 

«Τσιγγάνα» Καλλονή

 

Η Καλλονή ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Σούπερ Λίγκα. Ομως, το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι, ενώ έχει τελειώσει ο πρώτος γύρος, δεν έχει αγωνιστεί ακόμη εντός έδρας. Τα προβλήματα στο γήπεδο της Μυτιλήνης είναι πολλά και οι αρμόδιοι φορείς σφυρίζουν αδιάφορα. Ετσι, η «τσιγγάνα» Καλλονή αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ως έδρα το ΟΑΚΑ, το «Βικελίδης» και τη Νέα Σμύρνη, παίρνοντας παράλληλα υποσχέσεις ότι το δικό της θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιανουαρίου.

 

 

Το πέναλτι του Γιάχου

 

Στον περσινό τελικό Κυπέλλου ούτε ο διαιτητής Θανάσης Γιάχος ούτε ο επιπρόσθετος Σταύρος Τριτσώνης είδαν το πεντακάθαρο χέρι του Μανιάτη πάνω στη γραμμή του τέρματος, που ισοδυναμούσε με κόκκινη κάρτα και πέναλτι εις βάρος του Ολυμπιακού, ενώ το σκορ με τον Αστέρα Τρίπολης ήταν 1-1. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 2-1, οι δύο διαιτητές, αφού παραδέχτηκαν το λάθος τους, μπήκαν για λίγο στον «πάγο» και… συνεχίζουν να σφυρίζουν!

 

Ο πανηγυρισμός–ντροπή

 

KatidisΤο λάθος μιας στιγμής παραλίγο να του κοστίσει ακριβά. Ο λόγος για τον Γιώργο Κατίδη, ο οποίος στο ματς ΑΕΚ – Βέροια 2-1 πανηγύρισε με ναζιστικό χαιρετισμό μόλις έβαλε το γκολ. Ο χαιρετισμός του 20χρονου προκάλεσε και σχολιάστηκε αρνητικά από την κοινή γνώμη. Η ΕΠΟ αποφάσισε να τον αποβάλει επ’ αόριστον από όλες τις εθνικές ομάδες, ενώ ταυτόχρονα λύθηκε το συμβόλαιό του με τους «κιτρινόμαυρους». Πάντως, ο ίδιος υποστηρίζει πως «δεν ήξερα τι έκανα». Σήμερα παίζει στη Νοβάρα.

 

 

Το φαβορί για τη «Χρυσή Μπάλα»

 

Η χρονιά που τελειώνει δεν επιφύλασσε κανέναν τίτλο στον Πορτογάλο. Ομως, σε κανέναν δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν σε μερικές μέρες κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα». Οταν κοτζάμ πρόεδρος της FIFA, ο Σεπ Μπλάτερ, βρέθηκε να τον κοροϊδεύει, όλος ο κόσμος τάχθηκε με το μέρος του 28χρονου άσου της Ρεάλ Μαδρίτης. Χάρη σ’ αυτόν, η Εθνική Πορτογαλίας θα πάει στο Μουντιάλ κι ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς θα δει τους αγώνες από το σπίτι του. Ολοκληρώνει το ημερολογιακό έτος με 75 γκολ.

 

 

Το γρουσούζικο ’13 των Κασίγιας και Μέσι

 

Οποιοι έκαναν ποδαρικό πέρσι τέτοιο καιρό στον Ικερ Κασίγιας και τον Λιονέλ Μέσι σίγουρα θα έχουν μπει στη φετινή «μαύρη λίστα». Ο διεθνής Ισπανός τερματοφύλακας πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2013 στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης ή στο αναρρωτήριο επειδή τον τραυμάτιζαν οι… συμπαίκτες του! Παγκίτης επί Ζοσέ Μουρίνιο λόγω της προσωπικής τους κόντρας, παγκίτης στους αγώνες πρωταθλήματος επί Κάρλο Αντσελότι, επειδή ο Ιταλός τεχνικός δεν μπορεί να αποφασίσει ανάμεσα σε αυτόν και στον Ντιέγο Λόπες. Οσο για τον Λιονέλ Μέσι, ο αριστερός του δικέφαλος τον ταλαιπώρησε αρκετά, ίσως επειδή ύστερα από κάθε ενόχληση έκανε βιαστική αποθεραπεία. Εως ότου στα μέσα Νοεμβρίου μπήκε για τα καλά στα πιτς, με στόχο να επιστρέψει σε μερικές ημέρες απόλυτα υγιής…

 

 

Το μπάσιμο στο ποδόσφαιρο

 

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σκοπεύει να μπει στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, οι οπαδοί του «τριφυλλιού» άρχισαν να ελπίζουν ξανά ότι η ομάδα μπορεί να ανακάμψει. Το ποσό που προτίθεται να βάλει ο πρόεδρος της πράσινης ΚΑΕ είναι κοντά στα 30-35 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο συν την ενοικίαση του ΟΑΚΑ για τα επόμενα 30 χρόνια.

 

 

Η μεγάλη επιστροφή

 

Το καλοκαίρι η Λίβερπουλ λίγο έλειψε να τον ξεφορτωθεί. Ο ίδιος έδειχνε να θέλει να φύγει σαν τρελός. Μερικούς μήνες μετά, η κατάσταση έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Κουβαλώντας μια τιμωρία από τον Απρίλιο όταν δάγκωσε τον Ιβάνοβιτς στο αυτί(!), ο Λουίς Σουάρες γύρισε στους αγώνες της Λίβερπουλ στις 29 Σεπτεμβρίου. Δεκατρείς αγώνες, 19 γκολ και 9 ασίστ αργότερα, ο Ουρουγουανός πήρε νέο συμβόλαιο με διπλάσιες αποδοχές και οδηγεί την ομάδα του στην πορεία για τον τίτλο της Πρέμιερσιπ!

 

 

Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα

 

Πώς θα μπορούσε να λείπει από τα πρόσωπα της χρονιάς ο Μάκης Ψωμιάδης; Ο Big Mac τραβιόταν στα δικαστήρια τόσο για την υπόθεση υπεξαίρεσης χρημάτων από τα ταμεία της ΑΕΚ όσο και για τους φερόμενους ως στημένους αγώνες. Με διάφορες δικαιολογίες κατάφερνε να παίρνει τη μία αναβολή μετά την άλλη, ώσπου στο τέλος τού επιβλήθηκε μόνο για τα στημένα ποινή φυλάκισης 4,5 χρόνια και 35.000 ευρώ πρόστιμο με ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση. Θα μείνει ελεύθερος αν αθωωθεί και για την υπεξαίρεση…

 

 

Μετακομίσεις κι επιστροφές

 

Το 2013 ξεκίνησε με την ανακοίνωση ότι ο Πεπ Γουαρδιόλα θα αναλάμβανε την Μπάγερν Μονάχου. Οσο προχωρούσαν οι μήνες, γινόταν εντονότερη η απορία για το τι μπορούσε να αλλάξει σε αυτή την καλοκουρδισμένη μηχανή. Εξι μήνες μετά τη μετακόμισή του στη Βαυαρία πάντως, ο 43χρονος μόνο βελτιώσεις έχει φέρει στους πρωταθλητές Ευρώπης, που «πετάνε» σε όλα τα μέτωπα. Η επιστροφή, αντιθέτως, του Ζοσέ Μουρίνιο στην Τσέλσι μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα. Ομως είναι ο απόλυτος άρχοντας στο «Στάμφορντ Μπριτζ», αυτό που του είχε λείψει στους τελευταίους μήνες της θητείας του στη Ρεάλ Μαδρίτης…

 

 

Ο,τι λάμπει είναι χρυσός

 

Η βασιλική οικογένεια του Κατάρ πλήρωσε κάτι παραπάνω, αλλά έφερε τον γαλλικό τίτλο στο Παρίσι ύστερα από 19 χρόνια! Με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο, με αρχηγό τον κορυφαίο αμυντικό Τιάγκο Σίλβα και με τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς να αναδεικνύεται από την πρώτη ημέρα ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας και της λίγκας, η Παρί Σεν Ζερμέν κατάφερε επίσης να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε με δύο ισοπαλίες από την Μπαρτσελόνα. Το καλοκαίρι ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, με τον Εντινσον Καβάνι να σπάει το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής στο γαλλικό πρωτάθλημα με 64,5 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος πια είναι η ευρωπαϊκή καταξίωση…

 

 

Ο πόνος πίσω από τη βιτρίνα

 

Η Βραζιλία ετοιμάζεται να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το καλοκαίρι, αλλά πίσω από τη βιτρίνα κρύβεται πολύς πόνος. Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια του Συνομοσπονδιών, εκατομμύρια κόσμου διαδήλωσαν κατά της σπατάλης της κυβέρνησης τη στιγμή που ο λαός πεινάει. Τα βίαια επεισόδια έφεραν και δύο νεκρούς… Τους τελευταίους μήνες, η προχειρότητα στην κατασκευή των γηπέδων και οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας προκάλεσαν άλλους τέσσερις θανάτους.

 

 

Η «πόρτα» από τους διεθνείς

 

Στο πλαίσιο της… «σύσφιγξης των ελληνογερμανικών σχέσεων», ο Οτο Ρεχάγκελ βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τον Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ τον περασμένο Μάρτιο. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής του 2004, που μαζί με τον Ρεχάγκελ κατέκτησαν την κορυφή της Ευρώπης. Η απόφασή τους να μην παρευρεθούν, με εξαίρεση τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και τον Γιάννη Τοπαλίδη, έδειξε ότι ο πιο αγαπητός Γερμανός των Ελλήνων δεν έπρεπε να αναλάβει πότε τον ρόλο του… πρεσβευτή της Μέρκερλ στην Αθήνα.

 

 

Επιστροφή στα γνωστά λημέρια

 

Υστερα από πέντε χρόνια, ο Παναθηναϊκός άφησε το «κρύο» Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για να επιστρέψει στη φυσική του έδρα, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι «πράσινοι» έχουν γράψει χρυσές σελίδες στη Λεωφόρο και ήταν φυσικός ο ενθουσιασμός που επικράτησε, ειδικά ανάμεσα στους οργανωμένους. Το γήπεδο πάντως δεν γέμισε ούτε σε ένα παιχνίδι. Η ανακαίνιση έγινε και με εθελοντική βοήθεια κάποιων οπαδών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γιάννη Αλαφούζου, καθάρισαν και έβαψαν!

 

 

«Εμφύλιος» εξοπλιστικός πόλεμος

 

Ενας 21χρονος από τη Βραζιλία ήταν το «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στους μεγάλους του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ο Νεϊμάρ έκλεισε τελικά το μάτι στην Μπαρτσελόνα, στην οποία έχει ήδη αρχίσει να σκοράρει με ζηλευτή συχνότητα. Η επιλογή του βέβαια άφησε τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, στα κρύα του λουτρού. Ομως υπάρχουν κι αλλού… πορτοκαλιές. Συγκεκριμένα στην Τότεναμ. Ο 24χρονος Ουαλός Γκάρεθ Μπέιλ, ο καλύτερος παίκτης της περσινής Πρέμιερ Λιγκ, στοίχισε κάτι παραπάνω (91 εκατομμύρια ευρώ), ταλαιπωρήθηκε κατά τι περισσότερο από τις διαπραγματεύσεις του Ντάνιελ Λίβι, αλλά προσγειώθηκε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

 

Scroll to top