29/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2013

ΑΕΚ – Οι δύο όψεις του 2013

      Pin It

Του Τάσου Τσατάλη

 

Aek-parousiasi-gipedouΤο 2013 ήταν ίσως η πιο σημαδιακή χρονιά για την ΑΕΚ, μετά το 1924, το έτος ίδρυσης του συλλόγου. Μόνο που το δεύτερο μισό του μοιάζει σαν μια άλλη χρονιά σε σχέση με το πρώτο. Χαοτικές οι διαφορές. Η ομάδα γνώρισε τη μεγαλύτερη ταπείνωση στην ιστορία της με τον αγωνιστικό υποβιβασμό στη Β’ Εθνική. Και η ΠΑΕ ΑΕΚ, μετά από 34 χρόνια ύπαρξης, οδηγήθηκε σε ειδική εκκαθάριση με αποτέλεσμα να αγωνίζεται πλέον στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Είναι όμως και η χρονιά μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκε αυτό που οι περισσότεροι θεωρούσαν μοναδική λύση με προοπτική: η επιστροφή του Δημήτρη Μελισσανίδη στο «τιμόνι» φαίνεται αρκετή για να ξεχάσουν οι οπαδοί όσα τραγικά συνέβησαν στο πρώτο μισό του 2013 ώστε να αρχίσει η νέα εποχή για την ομάδα. Δεν είναι μόνο πως το… χάπι της συμμετοχής στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα «χρυσώνεται». Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά είναι ότι, μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια πλήρους στασιμότητας, έχει μπει ξανά μπροστά ένα σχέδιο κατασκευής γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια με αρκετές ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας.

 

 

Μπουγαΐδης: το πρόσωπο της χρονιάς

 

Ούτε ο ίδιος ούτε κανείς από όσους ήταν στο ΟΑΚΑ γύρω στις εννιά παρά τέταρτο το βράδυ της 14ης Απριλίου του 2013 υποψιάστηκαν τι διαδικασίες έβαζε μπροστά το… δεξί πόδι του Μαυρουδή Μπουγαΐδη, από το οποίο η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα του Αραμπατζή. Ηταν το 87΄ του αγώνα «ζωής και θανάτου» με τον Πανθρακικό για την 29η αγωνιστική. Η ΑΕΚ βρέθηκε με 1-0 πίσω στο σκορ, τα επόμενα δευτερόλεπτα αφιονισμένοι χουλιγκάνοι μπήκαν στο γήπεδο, το ματς διακόπηκε κι εκεί «σφραγίστηκε» το τέλος του περσινού δράματος. Το οποίο τελικά εξελίχθηκε σε αφετηρία για όλες τις κοσμογονικές εξελίξεις που ακολούθησαν.

 

 

Το «τιμ» της αντεπίθεσης…

 

Η πρόταση του Ντέμη Νικολαΐδη στον Δημητρέλο τον Μάιο του 2012 ήταν: Κωστένογλου προπονητής, ο Δέλλας δίπλα του και ο Λυμπερόπουλος τεχνικός διευθυντής. Ο Μελισσανίδης αφαίρεσε τον «πατέρα Νικόλαο», ανέβασε ένα σκαλί τον Δέλλα, έβαλε και τον Μπάγεβιτς σε ρόλο εκτελεστικού διευθυντή και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το «τιμ» των ανθρώπων που το καλοκαίρι αποφάσισε να αναλάβουν το χτίσιμο της νέας ΑΕΚ. Διάσημο άλλωστε το «κόλλημα» των ΑΕΚτζήδων να ποντάρουν πάντα σε μορφές από το ένδοξο παρελθόν – το πιο μακρινό, αλλά και το πρόσφατο. Η αντοχή του «τιμ» πάντως είναι ήδη σε διαδικασία σκληρής δοκιμασίας…

 

«Ανοίγει πάλι τα φτερά του»

 

Χρειάστηκαν μόνο τρεις μέρες μετά τον οριστικό υποβιβασμό της ομάδας με την ήττα στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο με 1-0 και μια επίσκεψη οργανωμένων οπαδών στα γραφεία του στον Πειραιά, για να γνωστοποιήσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανεπίσημα τις προθέσεις του. Στις 11 Ιουνίου του 2013, με επίσημη πλέον ανακοίνωσή του, οριστικοποίησε την επιστροφή του, αλλά και το σχέδιο για κατασκευή γηπέδου. «Ο Δικέφαλος Αετός ανοίγει και πάλι τα φτερά του» ήταν ο επίλογος.

 

 

Στο άσπρο άλογο…

 

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποδεικνύει ότι τελικά το στοίχημα της αποκατάστασης της θέσης του στην ΑΕΚ ήταν ο μεγαλύτερος στόχος που έθεσε σε προσωπικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Αλλιώς δεν θα άντεχε ούτε στη σκέψη ενδεχόμενης επιστροφής, ύστερα απ’ όσα πέρασε τις δύο προηγούμενες φορές που επέστρεψε ως προπονητής. Η… προφητεία της επιστροφής σε «άσπρο άλογο» εκπληρώθηκε. Μόνο που συνοδεύτηκε από το «απεταξάμην» τον πάγκο. Σε διοικητικό ρόλο και κοντά στην καθημερινότητα της ομάδας, ο Ντούσκο στο τέλος του 2013 είναι στην πιο ήρεμη φάση του εδώ και χρόνια. Και με το καλύτερο φάρμακο για τις όποιες ανασφάλειές του… Τον Μελισσανίδη.

 

Scroll to top