29/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εορταστικές… τριβές λόγω ωραρίου

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο χαρακτηρίζουν παράνομη τη λειτουργία καταστημάτων και ορισμένων μουσείων σήμερα έως τις 11 τη νύχτα. Στο μεταξύ, αύριο σε ορισμένες περιοχές έμποροι δηλώνουν ότι θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους παραβλέποντας τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών.
      Pin It

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο χαρακτηρίζουν παράνομη τη λειτουργία καταστημάτων και ορισμένων μουσείων σήμερα έως τις 11 τη νύχτα. Στο μεταξύ, αύριο σε ορισμένες περιοχές έμποροι δηλώνουν ότι θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους παραβλέποντας τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών

 

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων δημιουργεί νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης, αντιπεριφερειαρχών, εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων.

 

Το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζεται να αξιοποιήσει πολιτικά την αγωνία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων να αυξήσουν τους χαμηλούς τζίρους τους και κατά την προσφιλή κυβερνητική τακτική να ενεργοποιήσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά.

 

Η «Λευκή Νύχτα» που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα η Περιφέρεια Αττικής και προβλέπει την παράταση της λειτουργίας των καταστημάτων και ορισμένων μουσείων μέχρι τις 11 το βράδυ, χαρακτηρίζεται από τους εργαζόμενους στο εμπόριο παράνομη και ανήθικη απέναντι στους υπαλλήλους. Από τη μεριά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας παροτρύνει τους καταναλωτές να… επωφεληθούν του μέτρου για να κάνουν «χωρίς την πίεση χρόνου» τις εορταστικές τους αγορές, αγνοώντας ωστόσο ότι η πίεση των πολιτών έγκειται στην έλλειψη χρημάτων.

 

Ζητούμενο εξάλλου παραμένει και η λειτουργία των καταστημάτων αύριο, τελευταία Κυριακή του χρόνου. Το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή τις προτάσεις που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα, υπενθυμίζει ότι ανοιχτά μπορούν να είναι μόνο τα καταστήματα που βρίσκονται στις περιοχές που προβλέπεται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ιωάννινα κ.α.).

 

«Κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη» υπογραμμίζει το υπουργείο και… υπενθυμίζει ότι ο σχετικός νόμος έδινε τη δυνατότητα στους αντιπεριφερειάρχες να αποφασίσουν τη λειτουργία των καταστημάτων πέραν των 7 Κυριακών. Ωστόσο σε ορισμένες περιοχές, οι έμποροι δηλώνουν διατεθειμένοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους με δική τους ευθύνη.

 

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι οι οργανώσεις του εμπορίου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ) καλούσαν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το άρθρο για την απελευθέρωση. Ωστόσο, σε μια κίνηση… καλής θέλησης το υπουργείο θα εξετάσει θετικά τα αιτήματα πλήρους απελευθέρωσης ώστε να ισχύει από το 2014, αντί του 2015 που προβλέπει ο νόμος.

 

Α. Σπηλιώτη

 

Scroll to top