Egypt-diadilosi-foititis

29/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Νεκρός φοιτητής σε νέα διαδήλωση στην Αίγυπτο

Νεκρός ένας φοιτητής στις νέες κινητοποιήσεις που γίνονται μετά τον χαρακτηρισμό τού ισλαμικού κινήματος «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ως τρομοκρατική οργάνωση, από την αιγυτπιακή κυβέρνηση.
      Pin It

Η αιματοχυσία συνεχίζεται στην Αίγυπτο, μετά τον χαρακτηρισμό τού ισλαμικού κινήματος «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ως τρομοκρατική οργάνωση, από την κυβέρνηση. Ένας φοιτητής σκοτώθηκε το Σάββατο και δεκάδες συνελήφθησαν, όταν υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκρούστηκαν με την αιγυπτιακή αστυνομία στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Αλ-Αζχάρ στο Κάιρο.

Ένας ακτιβιστής φοιτητής, ο Σαϊμάα Μουνίρ, δήλωσε  πως ο νεκρός φοιτητής είναι ο Χάλεντ ελ-Χαντάντ, υποστηρικτής του ισλαμικού κινήματος νΗ κρατική εφημερίδα Αλ-Άχράμ ανέφερε πως οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν φοιτητές – υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων – που εμπόδιζαν τους συμφοιτητές τους να εισέλθουν στα κτίρια του πανεπιστημίου και να δώσουν εξετάσεις.

Οι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα. Η Αλ-Αχράμ επικαλέστηκε αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τον οποίο ένας φοιτητής σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν.

Σωρεία συλλήψεων

Η αστυνομία συνέλαβε 101 φοιτητές για κατοχή αυτοσχέδιων όπλων, μεταξύ των οποίων βόμβες μολότοφ. Η ηρεμία αποκαταστάθηκε και οι προγραμματισμένες εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά μετά τις συγκρούσεις του πρωινού.

Το Αλ-Αζχάρ, ένα κέντρο σουνιτικών ισλαμικών σπουδών με μεγάλο κύρος, είναι εδώ και μήνες θέατρο διαμαρτυριών εναντίον αυτού που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αποκαλούν «στρατιωτικό πραξικόπημα» το οποίο ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έπειτα από ένα χρόνο στην εξουσία.

Εννέα φοιτητές νεκροί από τον Σεπτέμβριο

Η Αδελφότητα κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «βίαιη καταστολή φοιτητικών διαμαρτυριών», λέγοντας σε μια ανακοίνωση πως η ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε πανεπιστημιουπόλεις είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να «φιμώσει κάθε φωνή αντίδρασης».

Οι δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν τη δήλωση της Αδελφότητας σύμφωνα με την οποία εννέα φοιτητές του Αλ-Αζχάρ έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία, αφότου ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος το Σεπτέμβριο. Την Παρασκευή, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις σε όλη την Αίγυπτο.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top