Pin It

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη

Παρά την κόπωση από τις συνεχείς απεργίες και διαδηλώσεις, αλλά και παρά την υποβάθμιση της σημερινής πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στις πολιτικές λιτότητας από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, οι Ελληνες εργαζόμενοι οργάνωσαν πλήθος εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

 

 

 

 

Σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά και αλλού, εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές συντονίστηκαν με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, οι οποίοι σε 1.000 τουλάχιστον εκδηλώσεις διαμαρτυρίας (απεργίες, διαδηλώσεις, πικετοφορίες κ.λπ.) φώναξαν «όχι στη λιτότητα» και «είμαστε όλοι Ελληνες».

 

Στην Αθήνα, περίπου 5.000 εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, τον δημόσιο τομέα, καθηγητές της ΟΛΜΕ, το Δίκτυο συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ, οργανώσεις της Αριστεράς και άλλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για τρίωρη στάση εργασίας και πορεία στην πλατεία Συντάγματος.

 

Η ομοσπονδία εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου στον δημόσιο τομέα πραγματοποίησε εικοσιτετράωρη απεργία. Ξεχωριστό τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν οι τέσσερις σημαίες των χωρών του Νότου, με τις οποίες πορεύτηκαν χθες οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν κάνει άλλωστε και κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας την περασμένη Τετάρτη προκαλώντας το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

 

Η ολιγομελής παρουσία των εκπροσώπων των γαλλικών συνδικάτων με πλακάτ που έγραφε «Γαλλία ξύπνα», οι σημαίες του ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς και του πορτογαλικού αριστερού κόμματος Bloco έδωσαν ευρωπαϊκό χαρακτήρα στη διαδήλωση, η οποία έκλεισε με ένα σκετς του Αθηναϊκού Κέντρου Μαριονέτας στις 3.00 το μεσημέρι.

 

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ μαζί με τα συνδικάτα διαδήλωσαν στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε πορεία 1.500 ατόμων, ενώ καταλήψεις δημαρχείων πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη και τη Μακεδονία έως την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Scroll to top