30/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρόσωπα του 2013

Ανασκόπηση.
      Pin It

Φωτογραφίες: REUTERS

 

Επιμέλεια: Δημήτρης Σ. Φαναριώτης

 

pope-francis
Πάπας Φραγκίσκος Α΄: Δήλωσε ότι δεν είναι μαρξιστής, ωστόσο διαμαρτυρήθηκε για τις υψηλές αμοιβές και τα μπόνους που εξακολουθούν να παίρνουν τα στελέχη των επιχειρήσεων, εξέφρασε τον σεβασμό του για τους ομοφυλόφιλους και ως γνήσιος ιησουίτης έπλυνε και φίλησε τα πόδια 12 ασθενών με AIDS. Γεγονός παραμένει ότι είτε τα έκανε για επικοινωνιακούς λόγους προκειμένου να επανορθώσει την τραυματισμένη από τα σκάνδαλα δημόσια εικόνα της Αγίας Εδρας, είτε επειδή τα πίστευε, ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες και νυν ποντίφικας επιχείρησε να προσδώσει νέο ήθος στους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς που ζούμε.

 

……………………………………

 

 

hassan-rouchani
Χασάν Ροχανί: Ο μετριοπαθής πολύγλωσσος (έξι γλώσσες) κληρικός, με σπουδές Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κατάφερε το φαινομενικά ακατόρθωτο: να ξεπεράσει το αδιέξοδο επιτυγχάνοντας έστω μια κατ’ αρχήν συμφωνία στη μακρόχρονη διένεξη Τεχεράνης – Δύσης και, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, έχει δείξει τις προθέσεις του για (περιορισμένες) αλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως έχει ζητήσει τη βελτίωση της θέσης των γυναικών και των εθνικών μειονοτήτων στην ιρανική κοινωνία.

 

………………………………………

 

 

snowden
Εντουαρντ Σνόουντεν: Αδιαφιλονίκητη προσωπικότητα της χρονιάς, ο πρώην προγραμματιστής της CIA έφερε τα πάνω-κάτω όταν αψηφώντας τους κινδύνους άφησε να διαρρεύσουν χιλιάδες εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτοντας ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ο πλανήτης, σχεδόν στο σύνολό του, παρακολουθείται από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ. Προσφάτως σχολίασε ότι προγράμματα όπως εκείνα της NSA «δεν αποτελούν απειλή μόνο κατά της ιδιωτικότητας, αλλά απειλούν και την ελευθερία έκφρασης και τις ανοιχτές κοινωνίες», προσθέτοντας ότι η «ύπαρξη κατασκοπευτικής τεχνολογίας δεν πρέπει να καθορίζει την πολιτική».

 

…………………………………………

 

 

si-tzing
Σι Τζινγκ Πινγκ – Πενγκ Λιγουάν:
Ο «ψηλός» ανήκει στην αποκαλούμενη «πέμπτη γενιά» πολιτικών της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου. Πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι το όνειρό του είναι να «αναζωογονήσει» την Κίνα έως το 2020, προχωρώντας το 60 σημείων πρόγραμμά του με οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Παντρεμένος με τη διάσημη (στη χώρα της) εθνική τραγουδίστρια Πενγκ Λιγουάν είναι ο άνθρωπος ο οποίος προωθεί σθεναρά το νέο ναυτικό δόγμα της Κίνας που συνίσταται στην εδραίωση της ναυτικής και γενικότερα της στρατιωτικής ισχύος της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

 

……………………………………….

 

 

mohament-mursi
Μοχάμεντ Μόρσι – Αμπτούλ Φατάχ Αλ Σίσι:
Τον Αύγουστο του 2012, ο τότε νεοεκλεγείς πρόεδρος Μόρσι (δεξιά) τον διόρισε υπουργό Αμυνας και αρχηγό του Στρατού και ο Σίσι (αριστερά), εφαρμόζοντας το ρητό «ουδείς πιο αγνώμων του ευεργετηθέντος», ήταν ο άνθρωπος ο οποίος, σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, μεθόδευσε και εκτέλεσε το σχέδιο της ανατροπής του από το ύπατο αξίωμα της βορειοαφρικανικής χώρας. Ο πρώτος παραμένει φυλακισμένος, ενώ ο δεύτερος, ένας φαινομενικά ασήμαντος αλλά υπάκουος στρατιωτικός, βαθιά θρησκευόμενος, θεωρείται «φίλος» της Ουάσινγκτον, καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με το Πεντάγωνο.

 

…………………………………………

 

 

junker
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:
Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, γιος εργάτη σε χαλυβουργία, παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, εξαιτίας εμπλοκής του σε σκάνδαλο κατασκοπίας αν και στις πρόωρες εκλογές που ακολούθησαν στις 20 Οκτωβρίου το κόμμα του έχασε μόλις 3 έδρες. Ωστόσο, το εν λόγω κόμμα παρέμεινε πρώτο σε δύναμη, καθώς κέρδισε 23 από 60 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο ίδιος ωστόσο πέρασε στην αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι το κεντροδεξιό κόμμα του CSV ήρθε πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση. Εχει επικρίνει επανειλημμένως τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο πλούσιος Βορράς στις φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ενώ έχει δηλώσει ότι υπήρξε ο άνθρωπος που κατέβαλε τιτάνιες προσπάθειες για να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

 

 

……………………………………….

 

 

bachelet
Μισέλ Μπατσελέτ:
Κόρη δημοκρατικού αξιωματικού της Αεροπορίας, ο οποίος βασανίστηκε και πέθανε στη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ, η 62χρονη Μισέλ Μπατσελέτ εξελέγη για δεύτερη φορά θριαμβευτικά στην προεδρία της χώρας, νικώντας την κόρη του βασανιστή του πατέρα της, Εβελίν Ματέι, ενώ το περιοδικό «Forbes» την είχε περιλάβει στις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη. Η Χιλιανή πολιτικός διαθέτει τεράστια αποδοχή (84%) στις δημοσκοπήσεις, έχει ωστόσο μπροστά της τον δύσκολο στόχο της εφαρμογής των σχεδίων της για μεταρρυθμίσεις στους τομείς της Παιδείας, του Περιβάλλοντος και κυρίως τον περιορισμό της ανισότητας των εισοδημάτων.

 

 

……………………………………….

 

 

maduro
Νικολά Μαδούρο:
Ο πρώην οδηγός λεωφορείου, τέως συνδικαλιστής και αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του «κομαντάντε» Τσάβες και νυν πρόεδρος της Βενεζουέλας, της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ο Μαδούρο έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο να κρατήσει ζωντανή την επανάσταση και να αναζωογονήσει την οικονομία. Διπλωματικοί κύκλοι τον χαρακτηρίζουν πάντως «πραγματιστή», ενώ στις διπλωματικές του επιτυχίες καταγράφεται η βελτίωση των χείριστων σχέσεων που είχε μέχρι πρότινος η χώρα του με την Κολομβία.

 

 

………………………………………..

 

 

holande
Φρανσουά Ολάντ:
Κατάφερε να σημειώσει δύο αρνητικά ρεκόρ˙ της χαμηλότερης δημοτικότητας όλων των εποχών στη γαλλική προεδρία, φτάνοντας στο μόλις 26%, και ένα ακόμη μεγαλύτερο, αφού το 97% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει κακή γνώμη γι’ αυτόν. Κυριότερα αγκάθια της ακολουθούμενης πολιτικής του είναι οι αυξήσεις στους φόρους (ειδικά με το 75% για τους εξαιρετικά εύπορους), το υψηλό ποσοστό ανεργίας και η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Πλέον πρόσφατη «γκάφα» η παροχή άδειας επιστροφής στο Εξάγωνο μετανάστριας, η οποία είχε απελαθεί, χωρίς ωστόσο να της δώσει άδεια να επιστρέψει και η οικογένειά της.

 

 

……………………………………..

 

 

assad
Μπασάρ Αλ Ασαντ:
Μπορεί επί δεκαετίες η Δύση να μην είχε ασχοληθεί σοβαρά με το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Ασαντ, ο οποίος αποτελεί μία από τις πλέον μισητές φιγούρες της Μέσης Ανατολής καθώς πριν από λίγους μήνες έκανε χρήση βιολογικών όπλων εναντίον αμάχων. Ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, έχει προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει γνωρίσει ο πλανήτης, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει ότι σχεδόν τα 2/3 των Σύρων έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς. Κι όπως εκτιμούν κορυφαίοι αναλυτές, η εμφύλια σύρραξη θα κρατήσει ακόμη για χρόνια και η απομάκρυνσή του, βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη, θεωρείται μάλλον απίθανη.

 

Scroll to top