Russia-treno-epithesi-autoktonias-ekrixi

30/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προ-ολυμπιακό μακελειό στις όχθες του Βόλγα

Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγογκραντ. Οι κάμερες ασφαλείας δείχνουν να έχει κεντρικό ρόλο στην επίθεση ένας άνδρας με «σλαβικά χαρακτηριστικά». Εμπλοκή της «μαύρης χήρας» Οξάνα Ασλάνοβα ερευνά η αστυνομία. 16 νεκροί και 45 τραυματίες ο πρώτος απολογισμός.
      Pin It

Βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγογκραντ. Οι κάμερες ασφαλείας δείχνουν να έχει κεντρικό ρόλο στην επίθεση ένας άνδρας με «σλαβικά χαρακτηριστικά». Εμπλοκή της «μαύρης χήρας» Οξάνα Ασλάνοβα ερευνά η αστυνομία. 16 νεκροί και 45 τραυματίες ο πρώτος απολογισμός

 

ΜΟΣΧΑ

Του Θανάση Αυγερινού

 

Eκτεταμένη σύγχυση επικρατούσε ώς αργά χθες σχετικά με το αν η τρομοκρατική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγογκραντ, όπως ονομάζεται σήμερα το ιστορικό Στάλινγκραντ, ήταν τελικά έργο γυναίκας ή άνδρα βομβιστή αυτοκτονίας ή περισσότερων τρομοκρατών, οι οποίοι έδρασαν ως ομάδα.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις επιτόπιες έρευνες, που μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ, η φερόμενη ως «μαύρη χήρα», η οποία μπήκε στο κτίριο του σταθμού από την κεντρική είσοδο γύρω στις 12.45 τοπική ώρα (10.45 ώρα Ελλάδος) και προκάλεσε την προσοχή της αστυνομικής φρουράς πιθανώς και να μην έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, διότι οι κάμερες ασφαλείας φαίνεται πως δείχνουν να έχει κεντρικό ρόλο στην επίθεση ένας άνδρας με «σλαβικά χαρακτηριστικά», ονόματι μάλιστα Πάβλοφ.

 

Οπως έγινε γνωστό πολλές ώρες μετά την έναρξη των ερευνών, εκτός από το διαμελισμένο πτώμα της «ύποπτης γυναίκας», την οποία μάλιστα κάποιοι έσπευσαν να ταυτοποιήσουν ως την, καταγόμενη από τη γειτονική στην Τσετσενία ρωσική Δημοκρατία του Νταγκεστάν, Οξάνα Ασλάνοβα, οι Αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους και σε άλλα σημαντικά ευρήματα, όπως το αγκιστρωμένο στην περόνη μιας χειροβομβίδας δάχτυλο ενός άνδρα.

 

Αναζητούν συνεργούς

 

Τα ευρήματα υποβάλλονται σε εξετάσεις DNA και οι διαρροές από τις έρευνες μιλούν πλέον με βεβαιότητα για συνεργό στην επίθεση ή και το ενδεχόμενο ο κυρίως βομβιστής να ήταν άνδρας.

 

Χωρίς να αποκλείεται ότι οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας παίζουν «επικοινωνιακά παιχνίδια» για να παραπλανήσουν τους ελεύθερους τρομοκράτες, που ενέχονται στην επίθεση ή προετοιμάζουν άλλες, έως αργά χθες περιγραφόταν ως επικρατέστερη η εκδοχή ότι η Ασλάνοβα ή οι συνεργοί-καθοδηγητές της πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, με τον οποίον ήταν ζωσμένη, όταν διαπίστωσαν ότι κινείται προς το μέρος της με γοργά βήματα ένας αστυνομικός της φρουράς της εισόδου του σταθμού, όπου ήταν εγκατεστημένοι ανιχνευτές μετάλλων και «ξένων σωμάτων».

 

Η έκρηξη προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο 14 πολιτών, μεταξύ των οποίων και ο 29χρονος αστυνομικός Ντμίτρι Μακόφκιν, ο οποίος δέχθηκε το ισχυρότερο χτύπημα από το ωστικό κύμα και τα θανατηφόρα θραύσματα και είναι πλέον ο -τόσο απαραίτητος για τις επίσημες Αρχές- ήρωας της χώρας. Αλλοι δύο πολίτες κατέληξαν στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 16 και των τραυματιών στους 45, εκ των οποίων οι έξι κρίθηκε ότι πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Μόσχας.

 

Πηγές της ανάκρισης δεν έχουν πλέον καμία αμφιβολία ότι, λόγω της κομβικής του θέσης στο δίκτυο των συγκοινωνιών στον ευρύτερο Νότο της Ρωσίας, το Βόλγογκραντ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον «τρομοκρατικών πυρήνων και δικτύων», ένα εκ των οποίων ευθύνεται τόσο για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση όσο και για αντίστοιχη επίθεση στις 21 Οκτωβρίου σε υπεραστικό λεωφορείο, όπου βρήκαν τον θάνατο 8 και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 50.

 

Η φερόμενη ως δράστης εκείνης της επίθεσης, Ναΐντας Ασιγιάλοβα, συνδεόταν κατά τις μαρτυρίες φιλικά με την Ο. Ασλάνοβα, ενώ άλλες δύο νεαρές γυναίκες της ίδιας παρέας, η Ζαΐρα Αλίεβα και η Τζανέτ Τσαχάεβα, καταζητούνται από τις Αρχές, που δεν κρύβουν τους φόβους τους ότι θα μπορούσαν να επιχειρήσουν νέες επιθέσεις όχι απαραίτητα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και πολύ πιο μακριά.

 

Η Ο. Ασλάνοβα ήταν σύζυγος του «στρατηγού Βαλιζντάνοφ», ενός από τους οπλαρχηγούς του ισλαμιστικού κινήματος στο Νταγκεστάν και τον ευρύτερο μουσουλμανικό ρωσικό Καύκασο, που σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας και έκτοτε, κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, εκείνη ακολούθησε τον «κλασικό» δρόμο, δηλαδή ξαναπαντρεύτηκε με σύντροφο του νεκρού συζύγου της και άρχισε να εκπαιδεύεται σε ειδικό στρατόπεδο με σκοπό να «εκδικηθεί» τη Ρωσία.

 

Στην περιοχή του Βόλγογκραντ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος από την 1η Ιανουαρίου και η επίθεση έρχεται να κλονίσει την εικόνα της «ασφαλούς» προετοιμασίας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι μόλις 40 ημέρες πριν από την έναρξή τους, ένα σημαντικό «στοίχημα» για τις ρωσικές Αρχές, αλλά και προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έδωσε άλλη μια φορά αυστηρές οδηγίες για τάχιστη εξιχνίαση της υπόθεσης, περίθαλψη των θυμάτων και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε δημόσιους χώρους και συγκοινωνιακούς κόμβους.

 

«Χωρίς όρια τιμωρία»

 

Με δημόσια παρέμβασή του στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24», ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, κάλεσε την ομοσπονδιακή ηγεσία της χώρας να λάβει μέτρα για «χωρίς όρια τιμωρία» της τρομοκρατικής δραστηριότητας και κήρυξη εκτός νόμου όλων των ριζοσπαστικών ισλαμιστικών κινημάτων, κομμάτων και οργανώσεων, που δρουν στο έδαφος της Ρωσίας, πολλές φορές υπό την κάλυψη των «μορφωτικών δραστηριοτήτων». Παρά τον αμφιλεγόμενο χαρακτήρα των αυταρχικών πρακτικών του, ο Καντίροφ έχει πετύχει να ξεριζώσει εν πολλοίς το τρομοκρατικό φαινόμενο από την ίδια την Τσετσενία, μετατρέποντάς το πλέον σε πρόβλημα για τις γειτονικές ρωσικές Δημοκρατίες στον Καύκασο και κυρίως το Νταγκεστάν.

 

Συλλυπητήρια και καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης καταφθάνουν στη Μόσχα από ολόκληρο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη Βρετανία, αλλά και την ηγεσία της γειτονικής Ουκρανίας και των χωρών της μετασοβιετικής Κοινοπολιτείας. Ο πατριάρχης Κύριλλος και ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Μουφτήδων Ρωσίας ζήτησαν ένωση των πολιτών ενώπιον του τρομοκρατικού κακού.

 

[email protected]

 

Scroll to top