ΑΙΓΥΠΤΟΣ – Το Αλ-Αζχαρ έχει εξελιχθεί εδώ και μήνες σε επίκεντρο των αντιδράσεων των ισλαμικών οργανώσεων ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε το καλοκαίρι τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι
Από την περασμένη Τετάρτη η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποκαλείται και επισήμως «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ τα μέλη αλλά και οι απλοί υποστηρικτές της απειλούνται με πενταετή φυλάκιση
Του Γιώργου Τσιάρα
Ολο και πιο άγρια γίνεται η σύγκρουση της αιγυπτιακής στρατοκρατούμενης κυβέρνησης με τους υποστηρικτές της «τρομοκρατικής», και με τη βούλα πλέον, Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά και τις πιο εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις της χώρας. Χθες τα χαράματα πραγματοποιήθηκε νέα βομβιστική επίθεση στο αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού στο Δέλτα του Νείλου, με πολλούς τραυματίες, ενώ το Σάββατο ένας φοιτητής σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκρούστηκαν με αστυνομικούς αλλά και παρακρατικούς τραμπούκους στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Αλ-Αζχαρ στο Κάιρο.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους φοιτητές, υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, που εμπόδιζαν τους συμφοιτητές τους να εισέλθουν στα κτίρια του Πανεπιστημίου και να δώσουν εξετάσεις για το εξάμηνο. Οι διαδηλωτές εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας και έβαλαν φωτιά σε ελαστικά για να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα. Η αστυνομία συνέλαβε 101 φοιτητές –ανάμεσά τους και 14 γυναίκες– για κατοχή αυτοσχέδιων όπλων, μεταξύ των οποίων και κοκτέιλ μολότοφ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. «Η ηρεμία αποκαταστάθηκε και οι προγραμματισμένες εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά», αναφέρει η ανακοίνωση των Αρχών.
Ομως η αλήθεια είναι άλλη: Το Αλ-Αζχαρ είναι ένα κέντρο σουνιτικών ισλαμικών σπουδών με μεγάλο κύρος σε όλο τον ισλαμικό κόσμο και γι' αυτό έχει εξελιχθεί εδώ και μήνες σε επίκεντρο των αντιδράσεων της Αδελφότητας και άλλων ισλαμικών οργανώσεων ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε το καλοκαίρι τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, ο φοιτητής που σκοτώθηκε το Σάββατο –τον έλεγαν Χάλεντ αλ-Χαντάτ και ήταν μόλις 21 ετών– είναι ο ένατος που χάνει τη ζωή του εκεί από τον Σεπτέμβριο, ενώ ακόμη ένας χαροπαλεύει χτυπημένος στο κεφάλι.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων πυρπολήθηκαν και δύο πανεπιστημιακά κτίρια, με την αστυνομία να καταγγέλλει εμπρησμό με κοκτέιλ μολότοφ από «τρομοκράτες φοιτητές». Οι φοιτητές, από τη μεριά τους, κατηγορούν την αστυνομία πως έκαψε τους κοιτώνες τους ρίχνοντας καπνογόνα και βόμβες κρότου-λάμψης στο εσωτερικό των κτιρίων, ενώ κάνουν λόγο για ταυτόχρονη έφοδο στις εγκαταστάσεις «πληρωμένων από την αστυνομία κακοποιών».
Οι συγκρούσεις στο Κάιρο δεν είναι οι μόνες. Μόνο την Παρασκευή τουλάχιστον άλλοι πέντε διαδηλωτές σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 265 συνελήφθησαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία ή παρακρατικούς σε όλη την Αίγυπτο. Ανάμεσα στις πόλεις όπου σημειώθηκαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την Παρασκευή ήταν η Αλεξάνδρεια, το Πορτ Σάιντ, το Λούξορ, το Φαγιούμ, το Μπάνι Σουέφ και η Δαμιέτη. Και βέβαια η Αδελφότητα θρηνεί συνολικά εκατοντάδες νεκρούς οπαδούς της κατά τη διάρκεια των διαδοχικών κατασταλτικών επιχειρήσεων του στρατού και της αστυνομίας το τελευταίο εξάμηνο, με αποκορύφωμα την πολύνεκρη επίθεση στους αντικυβερνητικούς καταυλισμούς τη 14η Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη Τετάρτη η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που κατηγορείται από τις Αρχές -μάλλον άδικα- για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Μανσούρα πριν από δέκα ημέρες με 16 νεκρούς αστυνομικούς, αποκαλείται και επισήμως «τρομοκρατική οργάνωση» από την αιγυπτιακή χούντα, ενώ τα μέλη αλλά και οι απλοί υποστηρικτές της απειλούνται με πενταετή φυλάκιση. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε πάντως μια ριζοσπαστική ισλαμιστική παράταξη, η Ανσάρ Μπαΐτ αλ-Μάκντις, η οποία καταγγέλλει δημόσια τους Αδελφούς ως «υπερβολικά μετριοπαθείς» και κηρύσσει τζιχάντ κατά της στρατιωτικής κυβέρνησης και των ξένων υποστηρικτών της.
Στο μεταξύ, η τηλεόραση προβάλλει συνεχώς τρεις τηλεφωνικούς αριθμούς, στους οποίους μπορούν οι «νομοταγείς πολίτες» να καταδίδουν τους υπόπτους για συμμετοχή στην Αδελφότητα, ενώ την Πέμπτη ανεστάλη και η κυκλοφορία της εφημερίδας της Αδελφότητας…