Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

«Φθηνότερος θάνατος». Ένα πρωτόγονο όπλο, βαρέλια γεμάτα εκρηκτικά και μεταλλικά αντικείμενα, χρησιμοποιεί τις δυο τελευταίες εβδομάδες εναντίον του λαού του ο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ολο και πιο τραγική γίνεται η μοίρα των αμάχων στη Συρία, καθώς το καθεστώς Ασαντ βρίσκει νέους τρόπους να σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο, κάνοντας χρήση ενός πρωτόγονου σε κατασκευή όπλου: βαρέλια παραγεμισμένα με εκρηκτικά και μεταλλικά θραύσματα – μια τακτική φτηνότερη από τις επιθέσεις με πυραύλους. Μόνο προχθές τουλάχιστον 25 άμαχοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στις οποίες έγινε χρήση των βομβών αυτών που εξαπέλυσε ο συριακός στρατός σε μια αγορά λαχανικών που βρισκόταν κοντά σε νοσοκομείο σε συνοικία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, στρατιωτικά ελικόπτερα του καθεστώτος εξαπέλυσαν τα βαρέλια-βόμβες στο ανατολικό τμήμα της πρώην οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της αεροπορικής επίθεσης εναντίον των τομέων που ελέγχουν οι αντάρτες στην πόλη. Το καθεστώς του Ασαντ διεξάγει εδώ και δύο εβδομάδες μια εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 500 ανθρώπους στις συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Ακόμη και χθες, το καθεστώς έκανε ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά στα περίχωρα της φυλακής του Χαλεπιού, στη βόρεια περιφέρεια της πόλης. Μια φυλακή που πολιορκείται από τον Απρίλιο από τους άντρες του Μετώπου Αλ-Νούσρα και ομάδες ισλαμιστών ανταρτών που επιδιώκουν να πάρουν τον έλεγχο της φυλακής. Την ίδια ώρα ρίγη φρίκης προκαλούν οι χθεσινές καταγγελίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον 517 άνθρωποι, μεταξύ τους 151 παιδιά, έχασαν με φρικτό τρόπο τη ζωή τους στις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι και την επαρχία του από τις 15 Δεκεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τα χημικά όπλα, η χρήση των οποίων έφερε τη διεθνή κοινότητα κυριολεκτικά στο παρά πέντε μιας επέμβασης εναντίον του Ασαντ, θεωρείται σχεδόν απίθανο η Δαμασκός να τηρήσει την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου για την απομάκρυνσή τους από το έδαφός της, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Η πρόσφατη συμφωνία Δύσης-Ασαντ προβλέπει ότι το συριακό οπλοστάσιο θα πρέπει να καταστραφεί έως τις 30 Ιουνίου, όμως η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων ασφαλείας στην εμπόλεμη Συρία.