30/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κραυγή αγωνίας από τις φυλακές Πάτρας

Με κείμενό τους, 603 κρατούμενοι καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου, επισημαίνοντας την παντελή απουσία θέρμανσης στα κελιά, την έλλειψη γιατρού και τη χορήγηση ζεστού νερού με το σταγονόμετρο.
      Pin It

Με κείμενό τους, 603 κρατούμενοι καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στο σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου, επισημαίνοντας την παντελή απουσία θέρμανσης στα κελιά, την έλλειψη γιατρού και τη χορήγηση ζεστού νερού με το σταγονόμετρο

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

fylakes-patrasΓια δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες οι φυλακισμένοι στο σωφρονιστικό κατάστημα του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα βγάζουν κραυγή αγωνίας για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής τους. Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνουν βαριές καταγγελίες για την παντελή απουσία θέρμανσης από τα κελιά, την ώρα μάλιστα που το ζεστό νερό θεωρείται «πολυτέλεια» και τους χορηγείται μισή ώρα την ημέρα. Το κείμενο, το οποίο υπογράφεται από 603 κρατούμενους, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

 

Η επιστολή

 

«Στις φυλακές της Πάτρας για άλλη μια φορά αντικρίζουμε το αδιάφορο και απάνθρωπο πρόσωπο του κράτους. Τη στιγμή που η θερμοκρασία έχει πέσει στους 6-7 βαθμούς Κελσίου η υπηρεσία εξακολουθεί να αδιαφορεί και δεν ανάβουν τη θέρμανση ούτε για ένα λεπτό. Παράλληλα το ζεστό νερό θεωρείται προνόμιο και μας χορηγείται για ένα μισάωρο. Επίσης το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού συνεχίζεται δίχως καμία απάντηση σε προηγούμενη διαμαρτυρία μας. Εάν σε κάποιον κρατούμενο προκύψει πρόβλημα με την υγεία του, τότε η τύχη του εξαρτάται καθαρά από την τύχη και την πιθανότητα να υπάρχει κάποιος γιατρός στη φυλακή. Αυτές οι συνθήκες κράτησης καμία σχέση δεν έχουν με τον υποτιθέμενο σωφρονισμό, αλλά ξεκάθαρα με την εκδικητική τιμωρία. Ακόμα και οι άδειες που ήταν μια χαραμάδα ελευθερίας στα κλειστά τείχη της φυλακής σφραγίστηκε. Οι άδειες κόβονται με το πρόσχημα της μη ύπαρξης εχεγγυότητας την ίδια στιγμή που οι κρατούμενοι στις αιτήσεις τους δίνουν όλα τα εχέγγυα που θέτει ο σωφρονιστικός κανονισμός. Τέλος, το πανηγύρι της διαφθοράς καλά κρατεί και στις φυλακές της Πάτρας. Οι υπεύθυνοι της τροφοδοσίας εκτός από το γεγονός του ότι προωθούν μάρκες προϊόντων δικής τους προτίμησης (δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κρυφές συμφωνίες μ’ αυτές τις εταιρείες…) παράλληλα χρεώνουν ή αφαιρούν ακόμα και τις προσφορές. Για παράδειγμα, προϊόντα που είναι 1+1 δώρο, το δώρο χάνεται και πουλιέται σαν κανονικό προϊόν. Με τη γνωστοποίηση αυτών των γεγονότων προς τους υπεύθυνους κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί πίσω από την άγνοια. Για εμάς η αδικία και η διαφθορά έχουν πλέον όνομα και επάγγελμα. Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Δαυίδ Τριανταφύλλου του Κωνσταντίνου, η αντεισαγγελέας Βασιλική Χριστούλη του Αθανασίου, ο διευθυντής Λεωνίδας Γιαχαλής και ο υπεύθυνος κοινωνικής υπηρεσίας Ζέρβας Κωνσταντίνος. Η αδιαφορία και η σιωπή είναι το χειρότερο έγκλημα».

 

Τι συμβαίνει;

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται καταγγελίες για τις φυλακές του Αγίου Στεφάνου και που η σιωπή των αρμοδίων είναι εκκωφαντική. Στις 18 Οκτωβρίου διαπιστώθηκε θάνατος κρατουμένου ο οποίος έχρηζε άμεσης ιατρικής βοήθειας που όμως δεν ήρθε ποτέ, καθώς -όπως καταγγέλλουν οι φυλακισμένοι- υπάρχει τεράστια έλλειψη σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα μοναδικά προϊόντα σε αφθονία είναι τα ψυχοφάρμακα και τα Ντεπόν. Δεν είναι λίγες οι φορές που αριστερές οργανώσεις και αντιεξουσιαστές έχουν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τις φυλακές, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν εισακουστεί.

 

Scroll to top