30/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Πλασματικά έτη ασφάλισης:

* Προθεσμία έως αύριο έχουν όσοι θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τους όρους του 2010 * Για ποια Ταμεία ισχύει * Πόσο «κοστίζει» ο κάθε μήνας αναγνώρισης.
      Pin It

* Προθεσμία έως αύριο έχουν όσοι θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τους όρους του 2010
* Για ποια Ταμεία ισχύει
* Πόσο «κοστίζει» ο κάθε μήνας αναγνώρισης

 

Οσοι δεν καταφέρουν να μπουν, θεμελιώνοντας δικαίωμα με εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης, στις διατάξεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν μέχρι την 31η-12-2010, θα δουν αυτόματα να αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από 1-5 έτη

 

Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας και τακτικής ανεργίας συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μέχρι διακόσιες (200) ημέρες την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης για την επιδότηση λόγω ασθενείας και μέχρι 200 ημέρες για την επιδότηση τακτικής ανεργίας κατά το αυτό χρονικό διάστημα

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

eti-asfalisisΒαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν όσοι επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης με τους όρους που ίσχυαν το 2010 και βέβαια είναι ασφαλισμένοι σε όλα τα Ταμεία, πλην του ΟΓΑ και του Δημοσίου.

 

Ούτε λίγο ούτε πολύ για κάθε μήνα αναγνώρισης θα πρέπει να καταβάλουν ένα ποσόν που κυμαίνεται περίπου στα 240 ευρώ. Στο τέλος του 2013 λήγει η σχετική δυνατότητα των ασφαλισμένων που επιθυμούν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη για να αποφύγουν τις αυξήσεις του ορίου ηλικίας που ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την 1-1-2011 και μετά.

 

Πρόκειται για ασφαλισμένους που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης κυρίως μέσω των διατάξεων της 35ετίας, τις μητέρες ανηλίκων που βρίσκονται κοντά στο όριο των 5.500 ημερών ασφάλισης, αλλά και τους ασφαλισμένους σε καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

 

Σημειώνεται ότι όσοι δεν καταφέρουν να μπουν, θεμελιώνοντας δικαίωμα με εξαγορά πλασματικών χρόνων ασφάλισης, στις διατάξεις συνταξιοδότησης που ίσχυαν μέχρι την 31η-12-2010, θα δουν αυτόματα να αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από 1-5 έτη.

 

Οσοι δεν προλάβουν

 

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν προλαβαίνει να «κλειδώσει» με τους χρόνους αυτούς, τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που ισχύουν μετά το 2011 και βέβαια έχει το δικαίωμα αναγνώρισης των νέων πλασματικών χρόνων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και χρησιμοποιεί τόσο χρόνο όσο προβλέπεται για το έτος που θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι εφόσον θεμελιώνει κάποιος συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 δεν μπορεί να ζητήσει την εξαγορά των νέων πλασματικών χρόνων που ισχύουν από 1/1/2011 και μετά.

 

Ετσι όλα τα ανωτέρω αφορούν κυρίως όσους άνδρες θέλουν να συμπληρώσουν την 25ετία μέχρι το 2010, κυρίως με τη στρατιωτική θητεία εφόσον είναι 58 ετών ή με χρόνο παιδιών και θέλουν να φύγουν για λόγους γήρατος στα 60 ή 65 και γυναίκες με ανήλικο που θέλουν να φύγουν με προϋποθέσεις του 2010.

 

Ετσι οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας που θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης µε τα όρια ηλικίας του 2010 μπορούν να το πράξουν μέχρι 31/12/2013 αφού, σύμφωνα με τις διατάξεις παλαιότερων ασφαλιστικών νόμων (κυρίως του ν. 3996/2011) από την 1η/1/2014 καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών χρόνων που ίσχυαν μέχρι το 2010. Η διαδικασία βέβαια είναι σχετικά απλή αφού οι ασφαλισµένοι που θέλουν να κατοχυρώσουν πλασματικούς χρόνους ασφάλισης πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στο Ταμείο τους ώς το τέλος ∆εκεµβρίου του 2013.

 

Ωστόσο είναι μία διαδικασία που κοστίζει σχετικά ακριβά. Ειδικά στην περίπτωση των ανδρών ασφαλισμένων που θέλουν να εξαγοράσουν ως πλασματικό χρόνο ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την 31/12/2010 τη στρατιωτική τους θητεία θα πρέπει να καταβάλουν για κάθε μήνα αναγνώρισης (κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων) το ποσόν των 240 ευρώ, δεδομένου ότι δεν παρέχεται η έκπτωση του 30% που ισχύει για όσους αναγνωρίζουν τον πλασματικό χρόνο της στράτευσης με τις διατάξεις συνταξιοδότησης που ισχύουν από 1/1/2011.

 

Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας

 

Σύμφωνα με όσα ισχύουν στην κείμενη ασφαλιστική διαδικασία η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας με βάση το καθεστώς συνταξιοδότησης που ισχύει μέχρι το τέλος του 2010 κοστίζει ποσόν ίσο με το 20% του μισθού κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το ίδιο ποσόν -δηλαδή 240 ευρώ κατά μέσον όρο- θα πληρώσουν και όσοι θέλουν να αναγνωρίσουν την εκπαιδευτική άδεια, ενώ φτηνότερα κοστίζει η εξαγορά του χρόνου ανατροφής παιδιών (168 ευρώ τον μήνα). Πάντως υπάρχουν και πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται δωρεάν και επομένως αποτελούν συμφέρουσα επιλογή για τους ασφαλισμένους.

 

Συγκεκριμένα ένας εργαζόμενος με αποδοχές 1.200 ευρώ τον μήνα θα πληρώσει για να αναγνωρίσει πλασματικά έτη 16.160 ευρώ αφού μπορεί να εξαγοράσει:

 

* 24 μήνες στρατού προς 5.280 ευρώ

 

* 4 έτη σπουδών προς 8.000 ευρώ

 

* Εκπαιδευτική άδεια ενός έτους προς 2.880 ευρώ

 

* Αν είναι γυναίκα, μπορεί να εξαγοράσει ένα έτος για την ανατροφή παιδιού προς 2.880 ευρώ

 

Αναλυτικότερα λοιπόν με βάση την κείμενη ασφαλιστική νομοθεσία για όσους θέλουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα με τα καθεστώς συνταξιοδότησης του 2010 ισχύουν τα εξής:

 

Ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης:

 

α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας,

 

β) ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών,

 

γ) ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας

 

δ) ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 ετών

 

ε) ο πλασματικός χρόνος της παρ. 1 του άρθρου 141 του ν. 3655/2008 (πλασματικός χρόνος παιδιών)

 

Ειδικότερα ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθενείας και τακτικής ανεργίας συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μέχρι διακόσιες (200) ημέρες την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης για την επιδότηση λόγω ασθενείας και μέχρι 200 ημέρες για την επιδότηση τακτικής ανεργίας κατά το αυτό χρονικό διάστημα.

 

Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας αναγνωρίζεται με αίτηση του ενδιαφερομένου για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση της σύνταξης και εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου του οικείου φορέα και των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το ποσόν δε της εξαγοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο. Η αίτηση υποβάλλεται στον ασφαλιστικό οργανισμό όπου υπαγόταν ο ασφαλισμένος κατά τον χρόνο χορήγησης της εκπαιδευτικής άδειας και συνοδεύεται από βεβαίωση του εργοδότη που εκδόθηκε κατά τον ίδιο χρόνο, από την οποία να προκύπτουν ο λόγος και η διάρκεια της άδειας.

 

Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη, που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλάσιου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κατά τη χρονολογία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης. Οι ασφαλιστικές εισφορές για την κατά τα παραπάνω αναγνώριση στην ασφάλιση του χρόνου της γονικής και εκπαιδευτικής άδειας καταβάλλονται είτε εφάπαξ, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης, οπότε παρέχεται έκπτωση 15 %, είτε σε μηνιαίες δόσεις, ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται επιβάρυνσή της με πρόσθετο τέλος, κατά τα ισχύοντα για κάθε ασφαλιστικό οργανισμό.

 

Καθυστέρηση καταβολής δόσης πέραν του εξαμήνου από τη λήξη της τελευταίας δόσης συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος προς αναγνώριση του χρόνου που αντιστοιχεί στις δόσεις που δεν έχουν εξοφληθεί. Το δικαίωμα της αναγνώρισης ασκείται για κάθε περίπτωση μόνο μια φορά.

 

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα εξής:

 

- εφόσον τα παιδιά έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2000 και η αναγνώριση είναι χωρίς εξαγορά από τον ασφαλισμένο, θεμελιώνει με προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι το 2010 (25ετία και 60 ή 65 για λόγους γήρατος), εφόσον η σχετική αίτηση υποβληθεί μέχρι και 31/12/2013.

 

Τέλος, για τον πλασματικό χρόνο των παιδιών ισχύει εφόσον τα παιδιά έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2000, ενώ η αναγνώριση είναι χωρίς εξαγορά από τον ασφαλισμένο που θεμελιώνει με προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι το 2010 (25ετία και 60 ή 65 για λόγους γήρατος), εφόσον η σχετική αίτηση υποβληθεί μέχρι και 31/12/2013.

 

Ο χρόνος των παιδιών αξιοποιείται και συνυπολογίζεται για θεμελίωση δικαιώματος πλήρους (και όχι μειωμένης) συνταξιοδότησης λόγω γήρατος εκτός:

 

- της περίπτωσης που επιθυμούν θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις των μητέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών.

 

- της συμπλήρωσης των 37 ετών (η οποία καταργήθηκε μετά το 2011).

 

Εφόσον δεν επιτρέπεται να γίνει αναγνώριση για θεμελίωση τότε μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

 

Scroll to top