Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

oaed-proslipseis-anergoiΠρόγραμμα επιδότησης ανέργων για το άνοιγμα της δικής τους επιχείρησης υλοποιεί ο ΟΑΕΔ, που από σήμερα δέχεται αιτήσεις συμμετοχής. Τίτλος του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία» και μέσω αυτού 2.000 άνεργοι έως 35 ετών θα επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ έκαστος για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα (10.000 ευρώ) θα καταβληθεί σε 3 δόσεις. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι ενταγμένοι θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring), όπως αυτό ορίζεται στο Σχέδιο Δράσης Στοχευμένων Παρεμβάσεων για την Ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας –Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υπαγωγή στο πρόγραμμα υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ειδική περιοχή του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) από σήμερα 30/12/2013.

 

………………………………………

 

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Στην περίπτωση της ταυτόχρονης απασχόλησης εργαζομένου σε πολλούς εργοδότες, ο κάθε ένας από αυτούς υποχρεούται να καταβάλλει τις εισφορές χωριστά, βάσει των αποδοχών που καταβάλλει στον ασφαλισμένο, άσχετα με τη σύμβαση εργασίας που υπάρχει με τον άλλο ή τους άλλους εργοδότες και το ποσό των λαμβανομένων αποδοχών, έστω και αν το άθροισμα των αποδοχών από όλους τους εργοδότες υπερβαίνει το ανώτατο ημερομίσθιο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης (28η), όπως κάθε φορά ισχύει, ή και αν ακόμα κάθε ημερομίσθιο ανήκει στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση. Κατ’ αρχήν διευκρινίζεται ότι πολλαπλή ασφάλιση συντρέχει όταν ο μισθωτός παρέχει την εργασία ή τις υπηρεσίες του συγχρόνως σε περισσότερους από έναν εργοδότες, μέσα στην ίδια χρονική περίοδο (δηλαδή μέσα στην αυτή ημέρα), με τους οποίους συνδέεται με χωριστή (αυτοτελή) εργασιακή σύμβαση και όλες βέβαια οι εργασίες του αυτές υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία ασφάλισης στο ΙΚΑ ισχύει μόνο εφόσον η πολλαπλή εργασία παρέχεται μέχρι σε τρεις (3) το πολύ εργοδότες. Πάντως, εάν το άθροισμα των εισφορών που καταβλήθηκαν από όλους τους εργοδότες υπερβαίνει το ποσό των εισφορών της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, δηλαδή της 28ης, ο ασφαλισμένος δικαιούται να ζητήσει την επιστροφή της εργατικής εισφοράς που κατέβαλε επιπλέον.

 

………………………………………

 

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Ακόμη και στην περίπτωση άκυρης σύμβασης εργασίας, υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να παράσχει στον εργαζόμενο πιστοποιητικό εργασίας. Το άρθρο 678 Α.Κ. επιβάλλει αυτό προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εργαζομένου, προκειμένου, μετά τη λήξη της εργασιακής του σχέσης, να διευκολυνθεί στην ανεύρεση εργασίας αλλού, σε συνδυασμό με τη διατρέχουσα το Εργατικό Δίκαιο αρχή της εύνοιας προς τον εργαζόμενο. Οπως έχουν κρίνει τα δικαστήρια, από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι η γένεση της υποχρεώσεως αυτής του εργοδότη, προς παροχή πιστοποιητικού εργασίας, δεν εξαρτάται από το κύρος της εργασιακής συμβάσεως. Επομένως και σε περίπτωση άκυρης συμβάσεως (όταν π.χ. δεν έχει εφοδιαστεί ο εργαζόμενος με βιβλιάριο υγείας ή δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διατυπώσεις πρόσληψης κ.λπ.) υπάρχει τέτοια υποχρέωση του εργοδότη και, εάν αυτός αρνείται, ο εργαζόμενος δικαιούται να προσφύγει δικαστικώς και να ζητήσει την παροχή πιστοποιητικού εργασίας.

 

Scroll to top