31/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ραδιοφωνικό 2013

      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

radiofono* Το «μαύρο» του 2013

 

Αν και η φημολογία ήταν έντονη εβδομάδες πριν, ουδείς περίμενε πως η κυβέρνηση αυτή θα… ξεπερνούσε ακόμα και τον εαυτό της. Ετσι στις 6 το απόγευμα της 11ης Ιουνίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Σίμος Κεδίκογλου, συνδέει το όνομά του με μια στιγμή που θα τον σημαδεύει σε όλο του τον πολιτικό βίο. Με διάγγελμα α λα ΥΕΝΕΔ ανακοινώνει την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. και του συνόλου των θυγατρικών της καταγγέλλοντας ρουσφετολογικές πρακτικές, στις οποίες ο ίδιος το τελευταίο διάστημα επιδόθηκε με θαυμαστά αποτελέσματα.

 

Μέσα σε μόλις μία νύχτα μπαίνουν τίτλοι τέλους στη λειτουργία του Πρώτου, του Δεύτερου και του Τρίτου Προγράμματος, της ΕΡΑ Σπορ, του Kosmos 93,6, του Φιλία 106,7, της Φωνής της Ελλάδος, του 102 FM και του 9,58 της Θεσσαλονίκης, του Γ΄ Προγράμματος Βραχέων και των 19 περιφερειακών ραδιοσταθμών της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα.

 

* Η «σίγαση» του 2013

 

Ενα ιστορικό ραδιόφωνο, ο Best 92,6 των εκδόσεων Λυμπέρη, σταματάει να εκπέμπει. Τον Μάρτιο. Και παραμένει στα FM απλώς με ανοιχτούς πομπούς, χωρίς μουσικές, χωρίς τίποτε. Ξαφνικά σιωπή. Τα μηνύματα υποστήριξης από τους φανατικούς του ακροατές ήταν χιλιάδες, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να αλλάξει τις εξελίξεις.

 

* Το 2013 της «αυτοδιαχείρισης»

 

Ψηφίζεται τον Ιανουάριο στη Βουλή διάταξη για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σύμφωνα με αυτήν, όσοι εργαζόμενοι ενός ραδιοφώνου είναι απλήρωτοι περισσότερο από τέσσερις μήνες, έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την άδεια του σταθμού και να τον λειτουργήσουν αυτοδιαχειριστικά. Οσοι δούλευαν στον Flash 96 καταθέτουν την πρώτη αίτηση αυτοδιαχείρισης στο ΕΣΡ. Στα χέρια των απλήρωτων εργαζομένων του καταλήγει και ο Nitro 102,5. Αιτήσεις αυτοδιαχείρισης κατέθεσαν επίσης οι απλήρωτοι του Best 92,6 και του Ξένιος 94,3.

 

* Οι «αποχαιρετισμοί» του 2013

 

Ο Γιάννης Καλαμίτσης δεν ήταν μόνο άνθρωπος του ραδιοφώνου, είχε κι ένα σωρό ακόμα ιδιότητες. Ωστόσο, οι ακροατές των ερτζιανών δέθηκαν μαζί του, με αυτόν και τις ευφάνταστες πρωινές του εκπομπές. Λίγες ημέρες μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ εγκαταλείπει τον μάταιο τούτο κόσμο και η, επί χρόνια παραγωγός του Δεύτερου Προγράμματος, Εφη Μεταλληνού.

 

* Το 2013 των «απολύσεων»

 

Ειδικά στον Σκάι 100,3 είχαμε κανονική σφαγή: απολύονται 13 συνολικά άτομα από όλους τους τομείς του και καταργείται όλο το αθλητικό τμήμα. Επίσης, κάποιοι άκρως επιτυχημένοι παραγωγοί του, όπως ο Γιώργος Ψάλτης και ο Κωνσταντίνος Λαβίθης, αποχωρούν από τη συχνότητα. Ο Σκάι 100,3 του Σεπτεμβρίου και ο Σκάι 100,3 του Ιουλίου είναι δύο διαφορετικοί, μεταξύ τους, ραδιοσταθμοί.

 

*Η «σκοτεινή αγοραπωλησία» του 2013

 

Η πιο μυστηριώδης και σκοτεινή αγοραπωλησία της χρονιάς (και της δεκαετίας ίσως). Του 902 Αριστερά στα FM. Και λαμβάνει χώρα μεταξύ του ΚΚΕ και μίας offshore εταιρείας, της A-Horizon Media LTD. Κάπως έτσι μπήκε τέλος στη μακρόχρονη ιστορία τού 902 Αριστερά στα FM. Μήνες αργότερα και ακόμα να μάθουμε ποιος κρύβεται πίσω από την offshore εταιρεία. Περίεργο. Το προηγούμενο Σάββατο πάντως ο Γιάννης Κουρτάκης ανακοίνωσε πως παίρνει ο ίδιος τη συχνότητα για να βγάλει από εκεί, τις επόμενες ημέρες, τα Παραπολιτικά FM.

 

[email protected]

 

Scroll to top